Tarihi cam sanatını canlandırma projesi
Beykoz Kaymakamlığı, tarihi Beykoz camcılığını canlandırmak ve bölgeyi bir turizm çekim merkezine dönüştürmek için, vira bismillah! dedi
Beykoz Kaymakamlığı, tarihi Beykoz camcılığını canlandırmak ve bölgeyi bu alanda bir turizm cazibe merkezine dönüştürmek için, “ vira bismillah!” dedi. İstanbul Kalkınma Ajansı’na “ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırılması” isimli bir proje sunan Beykoz Kaymakamlığı’nın kabul gören söz konusu projesinin hayata geçirilmesi sonucunda bölgenin, cam ile olan köklü tarihine yakışır bir şekilde, turizm cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Beykoz Kaymakamlığı, proje tanıtım toplantısı için yerel basın mensupları ve Beykoz’da faaliyet gösteren cam ustaları ile bir araya geldi.
Belediye Başkanı da hazır bulundu
17 Temmuz Çarşamba sabahı, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde, cam sanatının Beykozlu ustaları ile bir araya gelen Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’a, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Belediye Başkan Yardımcıları da eşlik etti.
Proje ortakları kimler?
Söz konusu proje, Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz Belediye Başkanlığı ve Cam Ocağı Vakfı’nın ortaklığında gerçekleştirilecek. İlçede faaliyet gösteren Cam Sanat Merkezi, Alize Cam Süsleme, Cam Atölyesi, Ayçın Cam Süsleme İlkpen Cam, Tekart Cam ve Camhare Cam Tasarımı atölyeleri de projenin “ iştirakçileri” konumundalar.
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, camın Beykoz’da yeniden ayağa kalkmasını ve işin sanatsal boyutunu önemsediklerine vurgu yaparak, tüm proje ortakları ile birlikte çalışacaklarını ve Beykoz’u cam aracılığı ile bir turizm cazibe merkezi haline getireceklerini ifade etti.
Projenin 360 bin TL’lik kısmı kabul olundu
İstanbul Kalkınma Ajansı’na sunulan 590 bin TL’lik söz konusu projenin bir bölümünün kabul edilmemiş olması dolayısıyla, 360 bin 370 TL’lik bir fon temin edeceklerine işaret eden Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, ancak projenin kabul edilmeyen kısmını çok önemsediklerini, dolayısıyla yan kaynaklar temin etmek suretiyle bu eksikliği de gidereceklerini belirtti.
Kaymakam Erdoğan: Amacımız travmayı atlatmak!
Kaymakam Süleyman Erdoğan, “ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırılması” isimli projenin amacını şu şekilde açıkladı: “ 2002 yılında kapanan ( Beykoz Şişecam) Fabrikası’dan sonra Beykoz’un cam konusunda yaşamış olduğu travmayı atlatıp yeniden ayağı kaldırmak. Beykoz’da özellikle sanayii gibi yatırımlar olamayacağı için de, ilçede istihdam anlamında kullanabileceğimiz konulardan birinin turizm olduğunu, eğitimi geliştirmek olduğunu, turizmde de kullanabileceğimiz enstrümanlardan birinin cam olduğunu gördük; o istikamette çalışmalar yapıyoruz. Bu proje o yolda giden bir başlangıç.”
Teknik Meslek Lisesi üst olacak!
Konuşmasının devamında, Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi içerisinde bir “ Seramik Cam Teknolojisi Alanı” bölümü olduğu hatırlatmasında da bulunan Beykoz Kaymakamı, söz konusu bölümde fırın gibi teknik alt yapıların mevcut olduğunu, eksikliklerin ise tamamlanacağını ifade etti. Söz konusu eksikliklerin tamamlanmasının ardından, bu lisenin bir “ üst” haline gelerek, ilçedeki diğer atölyeler ile birlikte çalışılacağına dikkat çeken Kaymakam Süleyman Erdoğan, elde edilecek olan ürünler ile hem ilçe gelirine, hem de istihdamına katkı sağlanacağına vurgu yaptı.
İşsizlere çağrı!
15 Ağustos tarihi itibari ile başlayacak ve 9 aylık bir süreç için uygulanacak olan proje kapsamında, Beykoz’da ikamet eden 18- 40 yaş aralığındaki yaklaşık 100 işsiz vatandaşa füzyon, boncuk yapımı, vitray ve tezyinat alanında eğitimler verilecek.
Başarılı olanlar İtalya’ya!
Kaymakam Süleyman Erdoğan, İstanbul Kalkınma Ajansı’na sunulan projelerinde, eğitim verilen bu 100 kişinin içinde başarılı olan 20 kişinin İtalya’nın cam işçiliği ile ünlü tarihi Murano Adası’ndaki bir okulda 15 gün süre ile usta eğitmenler tarafından eğitilmelerinin de planlanmış olduğunu, ancak projenin bu kısmı fonu takdir eden kurum tarafından kabul edilmeyince, proje ortakları olarak bir karar vererek, ilk etapta başarılı olan 10 kişinin, temin edilecek olan kaynaklar ek kaynaklar ile Murano’ya gönderilmesine karar verildiğini belirtti.
Polonezköy’de bir cam merkezi kurulacak
Beykoz Kaymakamı tanıtım toplantısında ayrıca proje çerçevesinde ilk etapta turizm açısından yoğun olan bölgelerde showroom’lar açmayı düşündüklerini de kaydederek, Polonezköy’de atıl duran bir ilkokulun cam sanatları merkezi haline dönüştürüleceğini belirtti.
Erdoğan, Anadolu Kavağı, Riva ve Kanlıca’da da showroom’lar ve satış yerleri açarak, buralarda üretilecek cam eserlerinin İstanbul’un muhtelif yerlerinde sergilemeyi düşündüklerini söyledi. Beykoz Kaymakamı, planlanan söz konusu yerler arasında Sultanahmet, Yuşa Tepesi ve Eyüp’ü saydı.
Beykoz Çayır Festivali’nde bu sene cam stantları da açılacak!
Ağustos ayı içerisinde gerçekleşecek olan tarihi Beykoz Çayır Festivali’nde geçen senelerden farklı olarak, bu sene cama yönelik stantların da açılacağı bilgisini veren Beykoz Kaymakamı, “ camın turizme kazandırılması, ilçede camın tekrar gündeme getirilmesi” gerektiğine işaret ederek, “ ‘ Beykoz’ diyoruz, ‘ cam’ diyoruz, ‘ Paşabahçe’ diyoruz ama hiçbir noktamızda cam ile ilgili bir eser görünmüyor” eleştirisinde bulundu.
Beykoz Cam Vadisi
Polonezköy’den Cumhuriyet Köy’e kadar olan alanda bir cam vadisi oluşturmayı düşündüklerini, bu alan içerisinde kalan piknik alanlarında açılacak olan sanat boyutlu cam atölyeleri aracılığı ile buralara piknik yapmaya gelen ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını belirten Erdoğan, satışlardan elde edilecek olan gelir ile Beykoz’un gelirine ve istihdama katkıda bulunulacağının altını çizdi.
Amaç “ cam” değil, “ cam turizmi”
Amaçlarının sadece cam işçiliğini, cam üretimini ön plana çıkarmak olmadığını, cam ile turizmin el ele, birlikte yürümesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “ Camın turizm ile olan ilişkisini çok önemsiyoruz. Hong Kong’un turizm geliri içerisinde yüzde 40’lık dilimi el sanatları oluşturuyor; bizim de büyük bir potansiyelimiz var.”
Girişimci kadınlara özel çağrı!
Beykoz Kaymakamı, Beykozlu cam sanatçıları ve yerel basın huzurunda yaptığı bilgilendirme konuşmasında, özellikle camın pazarlanması alanında faaliyette bulunmak isteyen kadın girişimcilere de seslenerek, kadınlardan bu yönde gelecek olan talebi değerlendireceklerini ve istekli olanlara gerekli kredi veya hibe desteğini sağlayacaklarını da belirtti.
Mahir ellere burs verilecek!
“ Cama gönül veren bugünün ve yarının mahir ellerini arıyoruz” sloganı altında, Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin cam bölümünü tercih ederek, cama gönül veren yetenekli öğrencilere, eğitimleri süresince her ay burs verileceğini de duyuran Beykoz Kaymakamı, ayrıca cam üzerinde çalışmakta olan sanatçıları destekleyeceklerini kaydetti.
Mimar Sinan Üniversitesi ile işbirliği
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, proje kapsamında ayrıca, “ Çeşm-i Bülbülü Geleceğe Taşıma” isimli projesi İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen Mimar Sinan Üniversitesi ile de işbirliği yapılacağını da açıkladı.
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: Beykoz yıllarca camdan ekmek yedi
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın ardından söz alan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise, söz konusu projenin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “ Beykoz, ard arda artık projeler kazanmak suretiyle bu başarısını devam ettirmeli. Camcılık önemli. Beykoz için hayati bir mesele olarak bakıyoruz biz. Bakmamız da lâzım. Beykoz, yıllarca bu camdan ekmek yedi. Camın üzerinden Beykoz’da ‘ Paşabahçe’ ismi ile çok imkân kazanan şirketler oldu. Yan firmalar da faaliyetlerini devam ettirdiler. Ama bunun bir de sosyal boyutu var. Yapılan bu projeler ile birlikte artık Beykoz’da herkesin camı içselleştirmesini arzu ediyoruz. Beykoz’da yaşayan vatandaşlarımızın cam ile ilgili özel yaklaşımları olmalı. Hayatlarının bir tarafında cam onlar için var olmalı. Bu projeler de bunun için.”
Beykoz’un farklı noktalarında cam figürler
Bu durumun Beykoz için bir imkân teşkil ediyor olması dolayısıyla değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “ dolayısıyla, yapılan bu çalışmayı önemsiyorum. Belediye olarak da bu çalışmanın içinde olmaya hep devam edeceğiz. İnşallah 2014 yılına girdiğimiz zaman, büyük bir ihtimal ile Beykoz’un çok farklı noktalarında cam ile ilgili figürler görme şansını yakalayacağız” dedi.
Sorular yanıtlandı
Proje tanıtım toplantısı, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.
Haber: Arzu Başlantı
FACEBOOK YORUMLAR