Tarihi Bakireler Anıtı'nın benzeri süs havuzu olarak hizmet veriyor

"Yıllar önce Maltepe’deki Eski Süreyya Plajı’nda sahilden 600 metre açıklıkta bulunan ve Yunan mitolojisine göre evlenmek isteyen genç kızların yüzerek üzerine çıkıp dua ettiği Bakireler Anıtı, sahil yolunun yapılmasıyla karada metruk bir parça halinde yer alıyor."

Tarihi Bakireler Anıtı'nın benzeri süs havuzu olarak hizmet veriyor
29 Eylül 2020 - 20:29 - Güncelleme: 29 Eylül 2020 - 20:41
Mehmet ÜNLÜ
İstanbul’un  İlçesi Maltepe’nin de simgesi olan  “Bakireler Tapınağı” sahil yoluna yakın bir parkta ne yazık ki kaderine terkedilmiş durumda. Yıllar önce bir çay bahçesini süsleyen anıt; daha sonra belediyenin aldığı kararla, tüm kafe ve çay bahçelerinin yıkılması üzerine ortada kaldı.
Tarihi özelliği bakımından önemli olan Bakireler Tapınağı için Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından 2014 yılında bir proje ile çevre ve havuz düzenlemesi yapılarak, bir nostaljiyi hayata geçireceklerini  duyurmuştu. Fakat, 6 yıl geçmesine rağmen hiç bir çalışma yapılmadı.

Ancak bir süre önce, Feyzullah Mahallesi’ndeki Yüz Evler çarşısına Bakireler Tapınağı’nın benzeri bir süs havuzu ile birlikte inşaa edilerek, tasarlanan o muhteşem nostalji projesinin geçiştirildiği ve rafa kaldırıldığı anlaşıldı.

Süreyya Paşa kimdir

Süreyya İlmen veya Süreyya Paşa 1874 — 1955 yılları arasında Osmanlı ve Türkiye cumhuriyeti sınırlarında yaşamış önemli bir kişidir. Babası Serasker Rıza Paşa(Günümüzde Genel Kurmay Başkanlığına denk gelen makam) olan Süreyya Paşa, aileden varlıklı idi. Yaşamının ilk yıllarında Harp okuluna girip çok genç yaşta General oldu. Birinci Dünya savaşından sonra askerliği bırakıp, Siyasete ve iş hayatına yöneldi.
Süreyya Paşa, 1920’li yıllarda İstanbul’da sosyal hizmetler açısından yoğun zamanlar geçirmeye başladı. Birçok cemiyette başkanlık yaptı. 1923 yılında Kadıköy Kızılay Cemiyeti’nin  başkanı iken, halktan toplanan yardımlar sayesinde yoğurtçu çayırını kurutarak dere kenarına bir rıhtım inşa ettirdi. Moda ve Yoğurtçu sahilini birleştirince, Kadıköy Belediyesi de Yoğurtçu Parkı’nı halka açtı.

Süreyya İlmen’in Kadıköy’e kazandırdığı Süreyya Sineması,2005 yılına kadar Sinema salonu olarak hizmet verdi. Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılması  üzerine Kadıköy Belediyesi harekete geçerek Süreyya Sineması’nı restore ettirip, 2007 yılında “Süreyya Operası” olarak Devlet Opera ve Balesi’ne tahsis etti.

Süreyya Plajı ve Bakireler Tapınağı
1927 yılında İstanbul’dan milletvekili seçilen Süreyya İlmen, 3 sene bu işi yürüttükten sonra, 1930 yılında aktif siyasi yaşamına noktayı koydu. 1939 yılında İdealtepe ile Maltepe sahili arasında bulunan sebze bahçesini Plaj yapmak için 1939 yılında inşaata başladı.(Bu bölgeye daha sonradan Süreyyaplajı Semti denildi) İnşaatına başlanan Süreyyaplajı 1946 yılında ise  halkın kullanımına açıl dı.
O dönemlerde plajların çok ünlü olması nedeniyle ile her plajın bir simgesinin bulunduğu bilinir. Süreyya Paşa’da kendisinin batı hayranlığından dolayı Plaja simge olarak Yunan Mitolojisinde yer alan “Bakireler Tapınağı”nı inşaa ettirdi. Yunan Mitolojisine göre evlenmek isteyen kızlar, Bakireler Tapınağını ziyaret eden genç kızlar kendilerine koca bulurlardı.

Plaj açıldıktan sonra halkın rahat ulaşabilmesi için Devlet Demir Yolları günümüzde de halen hizmet veren “Süreyyaplajı” tren istasyonu hizmete başladı. Plaj ve Bakireler Tapınağı zamanla İstanbul’un en gözde mekanları arasında yerini aldı ve bakireler Tapınağı, amacına ulaşarak bir simge haline geldi. Maltepe Belediyesi’nin resmi logosunda Bakireler Tapınağı’nın silüeti yer alır.

Bir devir kapandı

Süreyya Plajı, 1990’ların başında sahil yolunun yapımı nedeniyle kapatıldı. Denizin toprakla doldurulması sırasında Bakireler Tapınağı  tahrip edilip, tapınağın içindeki heykel de çalındı.

Süreyya İlmen, plajın yanısıra 1950 yılında 1800 dönümlük Narlıdere Çiftliği’ni İşçi Sigortalarına (SSK) hastane olarak kullanılması için hibe etti. 1951 yılında Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi açıldı. 20 yataklı hastane olarak hizmet veren binaya ek inşaat yapılarak 1976 yılında 1600 yatak kapasitesi ile Türkiyenin en büyük hastanelerinden birisi haline geldi.

Hastane bahçesinin içerisinde hala İlmen ailesine ait köşkler bulunmasına rağmen, restorasyon yapılmayarak kaderine terk edildi.

6 Şubat 1955 yılında vefat eden Süreyya İlmen, Plajı Maltepe Belediyesine, Süreyya Sinemasını da Darrüşafaka Cemiyeti’ne bağışladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum