Taksim'deki çiçekçiler yeni yerlerinde

Taksim meydanının tarihi ile özdeşleşmiş figürlerinden olan çiçekçiler, kendileri için tasarlanmış yeni yerlerine taşındı. 80 yılı aşkın süredir Taksim Cumhuriyet Meydanında, tarihi maksem duvarına bitişik barakalarda hizmet veren çiçekçiler artık, hava koşullarından etkilenmeyecek, daha insan koşullarda hizmet verebilecekler.

Taksim'deki çiçekçiler yeni yerlerinde
06 Mayıs 2021 - 21:42
Mehmet ÜNLÜ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanında nesillerdir çiçek satışı yapan 9 aileye yeni alan sağladı. Bu güne kadar kendi kurdukları barakalarda satış yapan çiçekçiler artık daha korunaklı, suyu ve elektrik sistemi olan yeni yerlerine taşındı. Yıllardır derme çatma alanlarda çalışan çiçekçi esnaf uzun zamandır talep ettiği güvenli ve sağlıklı alana kavuştu. Taşınma işlemi esnasında hem yeni kurulan alanlarda incelemeler yapan hem de çiçekçi esnaf ile görüşen Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, kentin dokusuna katkısı olan tüm emekçileri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
80 yılı aşkın süredir Taksim meydanında kendi kurdukları barakalarda çiçek satarak yaşama tutunan esnafın artık daha insani koşullarda emek vereceğini söyleyen Mahir Polat, İstanbul’un dokusunda küçük esnafın çok önemli katkısı olduğunu belirtti.


Çiçekçilerin Taksim gibi kent meydanlarının en değerli emekçileri olduğunu söyleyen Polat, “Kent ve meydanlar ona hizmet veren insanlarla güzel, Taksim meydanında 10 yıllardır her türlü küçük esnaf burada çalışıyor, hayata tutunuyor. Bunu İstanbul’un bir dokusu, rengi, kültürü, kimliği olarak ele almak gerekir. Çiçekçileri meydandan koparmadan, daha güçlü bağlarla adapte ederek güzel bir hizmet yaptığımızı düşünüyorum” dedi.


Çiçekçilerin taşınacağı yeni alanda incelemelerde bulunan Mahir Polat, Belediyenin bünyesinde uzun süredir boş olan alanı yeniden elden geçirerek nitelikli bir hale getirdiklerini anlattı. Polat, “Mekanlar boş çürümeye terkedilmiş halde, insanlar kötü koşullarda yaşıyorken bu ikisini buluşturmak gerekiyordu. Bunu daha iyi tasarımlar yaparak sağladık” dedi. Taksim dolmuşlarının hemen önünde bulunan, cam bölmeli bu yeni yerlerine taşınan çiçekçiler artık, derme çatma barakalarda değil onlar için tasarlanmış alanlarda olacak. Böylece yıllardır satış yaptıkları Taksim meydanından ayrılmamış olacaklar ve daha iyi, insani koşullarda çalışacaklar. Çiçekçilerin uzun yıllardır zor koşullar altında çalıştıklarını belirten Polat, onlara ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri fiziki alanlar sağlamaktan ötürü mutlu olduklarını söyledi.

Önceki yerinin hemen ilerisinde, Taksim dolmuşlarının olduğu bölgede kendileri için tasarlanmış yeni yerlerine taşınan esnaf, yıllardır çiçek sattıkları barakalarını kapattı. Tarihi maskem duvarın önüne kurulu olan barakalardan ayrılan çiçekçilerden olan Mükerrem Baltacı “Çiçek deyip geçme, mutlu olduğunda da üzgün olduğunda da bazen sırf kendin için de çiçek alırsın. Biz yıllardır buradayız, sonunda iyi koşullarda çalışacağız, Belediye bizi gördü çok mutluyuz dedi. 1973 yılından beri Taksim’de çiçek satarak geçimini sağlayan Derya Barun ise,  yeni taşındıkları alanlarla ilgili “Kışın barakalarda çok üşüyorduk, yazın da sıcak oluyordu. Zor şartta geçimimizi sağlıyoruz, şimdi yeni yerimizde içeri girer barınırız, suyumuz, elektriğimiz var çok güzel oldu bizim için” dedi.
Barakaların kalktığı alandaki tarihi maksem duvarın da onarılarak değerlendirileceğini söyleyen Mahir Polat, Restorasyonla maskem duvarının cephesinin iyileştirileceğini ve bu cephenin sanatsal bir sergi alanı gibi kullanılacağını söyledi. Çalışmaların hızla başlayacağını sözlerine ekleyen Polat, “Umarım kapanma günleri bittikten sonra insanlar Taksime geldiklerinde bambaşka bir meyden maskem cephesi, çiçekçilerin daha iyi koşullarda çalıştığı bir ortam bulacaklar.“ dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum