SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA İÇİN BİRARAYA GELDİLER
Güvenilir Ürün Platformu tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumun desteği ile gerçekleştirilecek Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni Crowne Plaza Florya da gerçekleştirildi.
27 Ekim 2022 - 16:52 - Güncelleme: 27 Ekim 2022 - 17:42
Açılışını Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi nin yaptığı Güvenilir Ürün Zirvesi kapsamında düzenlenen panellerde alanının uzman isimleri bilgi ve deneyimlerini izleyicilere aktardı.
‘’Geleceği Besle’’ mottosuyla düzenlenen Zirve’nin açılışını Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yaptı. Güvenilir Ürün Platformu ile başlattıkları Tarım Varsa Hayat Var projesinden bahsederek Tarım ve Gıda sektörüne yönelik farkındalık çalışmalarını devam ettireceklerini söyleyen Kirişci şöyle konuştu:
‘’Bugünü anlamlı kılan ve bizleri bir araya getiren Güvenilir Ürün Platformu'nun değerli yöneticileri ,sektör paydaşları ve bu programa iştirak eden kıymetli basın mensupları öncelikle çok önemsediğim böyle bir etkinlikte aranızda bulunmakta duyduğum memnuniyeti belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Zirvenin "Feed the Future" olması gerçekten çok isabetli yerinde çünkü dünyanın olduğu
gibi bizim de yetişmemiz gereken artan bir nüfusumuz var.’’ diye konuştu.‘Tarım Cepte' adını verdikleri bir uygulamanın haberini veren Kirişci ‘’artık vatandaşlarımız kendi üretimlerini kendileri belirlemeyecek. Bizim yönlendirmemizle bir üretim planlamasını da beraberinde getiren bir uygulamayla buradan üreticilerimiz neyi, nerede, ne kadar üretebileceklerine karar vermiş bir bakanlığın uygulamasını kullanarak üretimlerini yapıyor olacak” diyerek sözlerini sürdürdü. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından seçilen finalistleri tebrik eden Bakan Kirişci ‘’güzel mesajlar verecek bu etkinliğin sektöre önemli farkındalık kazandıracağına inanıyor ve bu vesileyle bugün burada ödül
alacak herkesi kutluyorum.’’
Moderatörlüğünü Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak’ın yaptığı Farkındalık: Sürdürülebilir Dünya için ilk adım isimli panelin konuşmacıları ise Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen ve Bee’O Propolis Genel Müdürü Dr.Aslı Elif Tanuğur Samancı oldu. Sürdürülebilir Dünya için çözüm önerilerini sıralayan konuşmacılar iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekti.
TOHUM TARIMSAL ÜRETİMİN ANAHTARIDIR
Verimlilik olmazsa sürdürülebilir gıda sisteminden söz edilemeyeceğini söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarımın, artık köylünün veya tek başına çiftçinin tarımsal faaliyeti olmaktan çıktığını vurguladı.Tarımın yükünün sadece kırsalda yaşayanlara yüklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Reis şunları söyled:
"Geleceğin tarımı sermaye ve teknoloji desteği istiyor. Devlet değişen koşullara bağlı olarak verimliliği arttırmak için daha fazla müdahil olmalı, üreticiyi yönlendirmeli ve daha fazla üretimin içinde olmalıdır. Tarım nüfusunun yaşlanması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için en büyük sorun. Gençler çiftçiliği güvenli bir meslek olarak görmüyor. Büyük şehirlerde olmayı geleceği için güvence olarak görüyor. Bu algıyı değiştirebilmek için sosyal hayatı kırsala taşıyarak, kentlere göçün önüne geçebiliriz. Ailelerin doğduğu yerde kalmalarını sağlayacak ve gençleri tarım sektörüne teşvik edecek projeler geliştirebiliriz. Önümüzdeki süreçte tarımsal üretimde verimliliği arttırmak zorundayız. Nüfus artışının yanında pek çok faktör her yıl bir öncekinden daha fazla üretim yapılmasını zorunlu kılıyor. Üretimin yapılabilmesi için toprak, su ve tohuma ihtiyaç var. Tohum tarımsal üretimin anahtarıdır.’’
Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen de yaptığı konuşmada;
“Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Çalışmalar sadece tarlada değil eğitim alanında da sürmeli. Gençlerimize tarımı sevdirerek ve öğreterek başarılı olabiliriz. Sürdürülebilirliği konuşmak uzun vadede çözümler üretmekten geçiyor, bugünü kurtaralım fikriyle atılan her adım başarısız olmaya mahkum. Başarı için önce toplumsal farkındalık ve çok çalışmak gerekiyor’’ dedi.
Zirve kapsamında düzenlenen Feed the Future Ödül Töreni’nde 50 isim ödül almaya hak kazandı. 350 başvuru arasından alanında uzman 75 jüri üyesi tarafından iki aşamalı değerlendirmeler ile belirlenen isimler şöyle:
1 Atiye Laçin Gıda -Mevlevi Tatlısı /COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN KATEGORİSİ
2 BEE’O APIBEAUTY Kırışıklık Karşıtı Anti-aging Göz Çevresi Serumu/CİLT BAKIMI
KATEGORİSİNDE
3 BEE’O UP Boğaz Spreyi /BAL VE ARI ÜRÜNLERİ KATEGORİSİNDE
4 Muratbey Gıda /SÜT ÜRÜNLERİ KATEGORİSİNDE
5 S.S ŞİLE ARI ÜRÜNLERİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ /KOOPERATİF KATEGORİSİ
6 Arzum OKKA Rich Spin /HAYATI KOLAYLAŞTIRAN KATEGORİSİNDE
7 Oğuz Gıda/İÇECEK KATEGORİSİNDE
8 Mutlu Makarna /UNLU MAMÜL KATEGORSİNDE
9 NLK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. /YAZILIM KATEGORİSİNDE
10 Muratbey Gıda -Muratbey Misto/ÇOCUK KATEGORİSİNDE
11 ÖZEN GRUP /PERAKENDE NOKTASI
12 YaylaAGRO- Yayla Salata Hazır Serisi /HAZIR YEMEK KATEGORİSİNDE
13 KNORR-Çabuk Makarna Napoliten /HAZIR YEMEK KATEGORİSİNDE
14 TÜRKTOB /BİRLİK KATEGORİSİNDE
15 TÜRKİYE ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ /BİRLİK KATEGORİSİNDE
16 Ansa Pharma Gıda-Meyveli Yeşil Çay /ÇAY KATEGORİSİNDE
17 Doğuşçay /ÇAY KATEGORİSİNDE
18 Kebo A.Ş.-Tavuk Döner /HAZIR ET ÜRÜNÜ KATEGORİSİNDE
19 Bursa Kebap Evi-İskender /HAZIR ET ÜRÜNÜ KATEGORİSİNDE
20 Inoment Group-Vegan Milk Milkshake /DİYET KATEGORİSİNDE
21 Mezura Sağlıklı Beslenme-Vicdan Çorbası /DİYET KATEGORİSİNDE
22 Selin Mukaddes AKIN /FONKSİYONEL GIDA KATEGORİSİNDE
23 BEE’O UP Propolis Arı Ekmeği Emme Tablet /FONKSİYONEL GIDA KATEGORİSİNDE
24 LTS LABORATUVAR /LABORATUVAR KATEGORİSİNDE
25 SİA ANALİZ LABORATUVARI /LABORATUVAR KATEGORİSİNDE
26 BİLİNÇLİ MUTFAK HESABI İLE -ELİF ÇİFTÇİ /SEKTÖRE DESTEK VERENLER
27 Nesliylee İnstagram Hesabı ile NESLİHAN DURNA /SEKTÖRE DESTEK VERENLER
28 YÜCİTA/ STK KATEGORİSİNDE
29 Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği /STK KATEGORİSİNDE
30 Revnar Gıda /START-UP KATEGORİSİNDE
31 Vahaa Dikey Tarım Çözümleri /START-UP KATEGORİSİNDE
32 Aksu Vital -ZenFİVit /TAKVİYE EDİCİ GIDA KATEGORİSİNDE
33 Polifarma İlaç -ResQuenn /TAKVİYE EDİCİ GIDA KATEGORİSİNDE
34 Ebru's House -Atalık Yerli Recep Üzümü /ORGANİK KATEGORİSİNDE
35 Seyidoğlu -Organik Tahin /ORGANİK KATEGORİSİNDE
36 Plant Factory /GIDA TEKNOLOJİSİ
37 ÖZTİRYAKİLER /GIDA TEKNOLOJİSİ
38 Sabri Göktaş-Zeytin İşleme /GIDA TEKNOLOJİSİ
39 Unilever Knorr Domatesli Soğanlı Çeşni /BAHARAT KATEGORİSİNDE
40 Emin Gıda-İnci Baharat -Sarımsaklı Tuzlu Çeşni /BAHARAT KATEGORİSİNDE
41 URFA KADIN GİRİŞİMİ KOOPERATİFİ İSOT /BAHARAT KATEGORİSİNDE
42 Reis Gıda-Bakliyat Köyü /PROJE KATEGORİSİNDE
43 Migros -Gıda Bağışı Projesi /PROJE KATEGORİSİNDE
44 Kızılay İçecek - www.madensuyu.org /PROJE KATEGORİSİNDE
45 Migros-Anadolu Lezzetleri Ağın Leblebisi /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
46 Ege Üniversitesi-Böcek Unlu Bisküvi /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
47 Migros-MLFE SLIM TARÇINLI ELMA CİPSİ /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
48 NOG portakallı kurabiye /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
50 Betamark Gıda /DONDURULMUŞ ÜRÜN KATEGORİSİNDE
‘’Geleceği Besle’’ mottosuyla düzenlenen Zirve’nin açılışını Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yaptı. Güvenilir Ürün Platformu ile başlattıkları Tarım Varsa Hayat Var projesinden bahsederek Tarım ve Gıda sektörüne yönelik farkındalık çalışmalarını devam ettireceklerini söyleyen Kirişci şöyle konuştu:
‘’Bugünü anlamlı kılan ve bizleri bir araya getiren Güvenilir Ürün Platformu'nun değerli yöneticileri ,sektör paydaşları ve bu programa iştirak eden kıymetli basın mensupları öncelikle çok önemsediğim böyle bir etkinlikte aranızda bulunmakta duyduğum memnuniyeti belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Zirvenin "Feed the Future" olması gerçekten çok isabetli yerinde çünkü dünyanın olduğu
gibi bizim de yetişmemiz gereken artan bir nüfusumuz var.’’ diye konuştu.‘Tarım Cepte' adını verdikleri bir uygulamanın haberini veren Kirişci ‘’artık vatandaşlarımız kendi üretimlerini kendileri belirlemeyecek. Bizim yönlendirmemizle bir üretim planlamasını da beraberinde getiren bir uygulamayla buradan üreticilerimiz neyi, nerede, ne kadar üretebileceklerine karar vermiş bir bakanlığın uygulamasını kullanarak üretimlerini yapıyor olacak” diyerek sözlerini sürdürdü. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından seçilen finalistleri tebrik eden Bakan Kirişci ‘’güzel mesajlar verecek bu etkinliğin sektöre önemli farkındalık kazandıracağına inanıyor ve bu vesileyle bugün burada ödül
alacak herkesi kutluyorum.’’
Moderatörlüğünü Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak’ın yaptığı Farkındalık: Sürdürülebilir Dünya için ilk adım isimli panelin konuşmacıları ise Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen ve Bee’O Propolis Genel Müdürü Dr.Aslı Elif Tanuğur Samancı oldu. Sürdürülebilir Dünya için çözüm önerilerini sıralayan konuşmacılar iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekti.
TOHUM TARIMSAL ÜRETİMİN ANAHTARIDIR
Verimlilik olmazsa sürdürülebilir gıda sisteminden söz edilemeyeceğini söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarımın, artık köylünün veya tek başına çiftçinin tarımsal faaliyeti olmaktan çıktığını vurguladı.Tarımın yükünün sadece kırsalda yaşayanlara yüklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Reis şunları söyled:
"Geleceğin tarımı sermaye ve teknoloji desteği istiyor. Devlet değişen koşullara bağlı olarak verimliliği arttırmak için daha fazla müdahil olmalı, üreticiyi yönlendirmeli ve daha fazla üretimin içinde olmalıdır. Tarım nüfusunun yaşlanması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için en büyük sorun. Gençler çiftçiliği güvenli bir meslek olarak görmüyor. Büyük şehirlerde olmayı geleceği için güvence olarak görüyor. Bu algıyı değiştirebilmek için sosyal hayatı kırsala taşıyarak, kentlere göçün önüne geçebiliriz. Ailelerin doğduğu yerde kalmalarını sağlayacak ve gençleri tarım sektörüne teşvik edecek projeler geliştirebiliriz. Önümüzdeki süreçte tarımsal üretimde verimliliği arttırmak zorundayız. Nüfus artışının yanında pek çok faktör her yıl bir öncekinden daha fazla üretim yapılmasını zorunlu kılıyor. Üretimin yapılabilmesi için toprak, su ve tohuma ihtiyaç var. Tohum tarımsal üretimin anahtarıdır.’’
Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen de yaptığı konuşmada;
“Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Çalışmalar sadece tarlada değil eğitim alanında da sürmeli. Gençlerimize tarımı sevdirerek ve öğreterek başarılı olabiliriz. Sürdürülebilirliği konuşmak uzun vadede çözümler üretmekten geçiyor, bugünü kurtaralım fikriyle atılan her adım başarısız olmaya mahkum. Başarı için önce toplumsal farkındalık ve çok çalışmak gerekiyor’’ dedi.
Zirve kapsamında düzenlenen Feed the Future Ödül Töreni’nde 50 isim ödül almaya hak kazandı. 350 başvuru arasından alanında uzman 75 jüri üyesi tarafından iki aşamalı değerlendirmeler ile belirlenen isimler şöyle:
1 Atiye Laçin Gıda -Mevlevi Tatlısı /COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN KATEGORİSİ
2 BEE’O APIBEAUTY Kırışıklık Karşıtı Anti-aging Göz Çevresi Serumu/CİLT BAKIMI
KATEGORİSİNDE
3 BEE’O UP Boğaz Spreyi /BAL VE ARI ÜRÜNLERİ KATEGORİSİNDE
4 Muratbey Gıda /SÜT ÜRÜNLERİ KATEGORİSİNDE
5 S.S ŞİLE ARI ÜRÜNLERİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ /KOOPERATİF KATEGORİSİ
6 Arzum OKKA Rich Spin /HAYATI KOLAYLAŞTIRAN KATEGORİSİNDE
7 Oğuz Gıda/İÇECEK KATEGORİSİNDE
8 Mutlu Makarna /UNLU MAMÜL KATEGORSİNDE
9 NLK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. /YAZILIM KATEGORİSİNDE
10 Muratbey Gıda -Muratbey Misto/ÇOCUK KATEGORİSİNDE
11 ÖZEN GRUP /PERAKENDE NOKTASI
12 YaylaAGRO- Yayla Salata Hazır Serisi /HAZIR YEMEK KATEGORİSİNDE
13 KNORR-Çabuk Makarna Napoliten /HAZIR YEMEK KATEGORİSİNDE
14 TÜRKTOB /BİRLİK KATEGORİSİNDE
15 TÜRKİYE ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ /BİRLİK KATEGORİSİNDE
16 Ansa Pharma Gıda-Meyveli Yeşil Çay /ÇAY KATEGORİSİNDE
17 Doğuşçay /ÇAY KATEGORİSİNDE
18 Kebo A.Ş.-Tavuk Döner /HAZIR ET ÜRÜNÜ KATEGORİSİNDE
19 Bursa Kebap Evi-İskender /HAZIR ET ÜRÜNÜ KATEGORİSİNDE
20 Inoment Group-Vegan Milk Milkshake /DİYET KATEGORİSİNDE
21 Mezura Sağlıklı Beslenme-Vicdan Çorbası /DİYET KATEGORİSİNDE
22 Selin Mukaddes AKIN /FONKSİYONEL GIDA KATEGORİSİNDE
23 BEE’O UP Propolis Arı Ekmeği Emme Tablet /FONKSİYONEL GIDA KATEGORİSİNDE
24 LTS LABORATUVAR /LABORATUVAR KATEGORİSİNDE
25 SİA ANALİZ LABORATUVARI /LABORATUVAR KATEGORİSİNDE
26 BİLİNÇLİ MUTFAK HESABI İLE -ELİF ÇİFTÇİ /SEKTÖRE DESTEK VERENLER
27 Nesliylee İnstagram Hesabı ile NESLİHAN DURNA /SEKTÖRE DESTEK VERENLER
28 YÜCİTA/ STK KATEGORİSİNDE
29 Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği /STK KATEGORİSİNDE
30 Revnar Gıda /START-UP KATEGORİSİNDE
31 Vahaa Dikey Tarım Çözümleri /START-UP KATEGORİSİNDE
32 Aksu Vital -ZenFİVit /TAKVİYE EDİCİ GIDA KATEGORİSİNDE
33 Polifarma İlaç -ResQuenn /TAKVİYE EDİCİ GIDA KATEGORİSİNDE
34 Ebru's House -Atalık Yerli Recep Üzümü /ORGANİK KATEGORİSİNDE
35 Seyidoğlu -Organik Tahin /ORGANİK KATEGORİSİNDE
36 Plant Factory /GIDA TEKNOLOJİSİ
37 ÖZTİRYAKİLER /GIDA TEKNOLOJİSİ
38 Sabri Göktaş-Zeytin İşleme /GIDA TEKNOLOJİSİ
39 Unilever Knorr Domatesli Soğanlı Çeşni /BAHARAT KATEGORİSİNDE
40 Emin Gıda-İnci Baharat -Sarımsaklı Tuzlu Çeşni /BAHARAT KATEGORİSİNDE
41 URFA KADIN GİRİŞİMİ KOOPERATİFİ İSOT /BAHARAT KATEGORİSİNDE
42 Reis Gıda-Bakliyat Köyü /PROJE KATEGORİSİNDE
43 Migros -Gıda Bağışı Projesi /PROJE KATEGORİSİNDE
44 Kızılay İçecek - www.madensuyu.org /PROJE KATEGORİSİNDE
45 Migros-Anadolu Lezzetleri Ağın Leblebisi /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
46 Ege Üniversitesi-Böcek Unlu Bisküvi /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
47 Migros-MLFE SLIM TARÇINLI ELMA CİPSİ /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
48 NOG portakallı kurabiye /ATIŞTIRMALIK KATEGORİSİNDE
50 Betamark Gıda /DONDURULMUŞ ÜRÜN KATEGORİSİNDE
FACEBOOK YORUMLAR