SORU FABRİKATÖRÜ

Sorunun da fabrikatörü olur mu? Diyeceksiniz.

SORU FABRİKATÖRÜ
24 Nisan 2018 - 22:58

Haklısınız ama evet oluyor.

“Sorunun” olduğu yerde hayat bulur, adı üzerinde “soru” kelimesi?

Başta sorunu çözmek, doğruyu öğrenmek ve de en geniş anlamı ile bilgi çemberimizi genişletmek için sorarız.

 

Peki, soru nereden çıkıyor? Düşünce ve de merakla doğuyor.

İşleyişi ise tarihte yer bulduğu gibi Eratosthenes (M.Ö.276 – 194) Filozof, matematikçi “Bu yaşadığım dünyanın çevresi ne kadar?” düşüncesini meraktan sorar kendine. O yıllarda yaklaşık olarak matematik ve bilimin yöntemlerini kullanarak ölçümde bulunur. Ve bugün bildiğimiz, aşağı yukarı 40.000 km olarak ortaya çıkar.

Tabii süreç bununla da sınırlı değil M.Ö.35 000 yıl önce hayvan kemikleri üzerine çentikler atan insanoğlunun , niceliksel olgularla uğraşmıştır. Bu da bize Matematiği gösteriyor.

Daha da açarsak, “Bilimsel düşünme” de biraz psikolojik, merak ve sezgiye dayanan bir yöntemdir. “ Düşünme yöntemi ” ise, hipotez ve doğrulamaya dayalıdır. “ Davranış Yöntemi ” ise, gözlem, deney, araştırma ve tutkuya bağlıdır.

MATEMATİĞİN LABORATUVARI BEYİNDİR

 

Kendisi 50 yıllık Matematik Öğretmeni. “ Matematiğin laboratuvarı beyindir. Eğitim alıyorsunuz ancak aklı doğru kullanmayı, akıl yürütmeyi doğru yapamadığımız,  bu sistemi  oturtamadığınız anda labaratuvar kapalıdır ” der, Ahmet Doğan.

Deneysiz bilimin ve kanıtsız matematiğin eksik olacağını, “Matematik Yaramazdır” ve “Neden, Hangi, Nasıl Matematik” kitaplarında hem mesleki hem de meraklılarına yazmıştır. Üçüncüsünün çalışmasıda devam ederken, yıllardır dershane öğretmenliği tecrübesi ile çocuklar için oluşturmaya başladığı soru yaratma şeklini bir tutkuya çevirerek tabiri caizse bir soru fabrikatörü olmuştur. Ve onun tecrübelerinin ışığında mesleğinde çok genç arkadaşlarla,  Üniversiteye hazırlanan gençlere yaz boyunca da hazırlanacakları çok güzel bir çalışma ortaya sundular.

Müfredat sisteminin tüm çarpıklığına rağmen hala aklı selim Öğretmenler,  Ahmet Doğan şefliğinde her yerde var olan Matematik’i yeniden çalıyorlar.

 İNSAN SOSYAL VARLIKTIR VE ÜRETİR

 

Ahmet Doğan’ın genç Matematik öğretmenleri ile hazırlamış olduğu, çok faydalı olacağını düşündüğümüz ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına sağlıklı bilgi almaya, geleceğini sağlam temeller üzerine taşımayı amaç edinmiş, tüm geleceğimiz gençlere en güzel armağan olduğunu düşünüyorum. Çöz Kazan Yayınları tarafından çıkan “ Problemler Soru Bankası” kitabı “Anahtar Sizsiniz” Ekibi olarak Ahmet Doğan, Alparslan Ündar, Cevat Alkış, Şahin Kılınç öğrencilere Vira derken; yine onun sözleri ile tamamlayalım :

 

İlk çağlardan itibaren gelişen insan,  sosyal varlık olabilmek için üretmek ve beraber yaşamayı öğrenir hale gelmiştir. Bunun çözümü zaten sosyalliği getirir. Sosyal varlık içinse iki önemli kıstas gerekir. Açlığını, susuzluğunu gidermekten öte bedensel sağlık, doğrudan sizinle ilgilidir. İkincisi ise duygusal yanı,  yani EĞİTİM’dir. Eğitim ve Sanat.

 

Bilgiye ihtiyaç var yaşamak için.

Bilgiyi biriktirmeye ihtiyaç var.

Bunun içinde vazgeçilmez olan EĞİTİM.

Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan ve her önüne sunulanı “ doğru bilgi” kabul edilerek, eğitim alınamaz. Gerekirse itiraz etmelisiniz.

Haber: Emel Seçen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum