"SİYASİ PARTİLERİ ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞTÜRME SALTANATINA SON VERİLMELİ"
MAVİ YOL Hareketi sözcülerinden hukukçu Özcan Pehlivanoğlu, toplumun siyaset yarasına parmak bastı:
MAVİ YOL Hareketi (Siyasi Partiler Kanunu ve Siyaset)
(KAMUOYUNA DUYURU - 3 Aralık 2023)
MAVİ YOL Hareketi sözcülerinden hukukçu Özcan Pehlivanoğlu, toplumun siyaset yarasına parmak bastı:
„SİYASİ PARTİLERİ ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞTÜRME SALTANATINA SON VERİLMELİ“
Türkiye Cumhuriyeti, 100. Kuruluş Onur Yılı’nı, sistemdeki bir dizi aksaklığa ve 100 yılın mutluluğunu doya doya yaşama imkanını, sağlı sollu kimi gölgeleme taktiklerine rağmen, toplumun Cumhuriyetçi dinamikleri her fırsatta göstermeye çalışıyor.
Türkiye’nin yeni kurulan düşünce hareketi, Cumhuriyet ilkelerine bağlı MAVİ YOL girişimine göre, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinde hedeflenmiş, çağdaş, laik, demokratik hukuk devleti ve yüzünü ileriye dönmüş bir toplum planı, ne var ki amacına bugüne kadar tam anlamıyla ulaşabilmiş değil ve bunun sebepleri arasında çok partili sisteme hazırlıksız geçişle birlikte, gücü eline geçiren siyasi erkin yaptığı hatalar kadar, partileri düzenleyen yasalar da, önemli bir sorumluluk taşıyor.
Ankara merkezli çalışmalarına bu yılın Eylül ayı sonunda başlayan MAVİ YOL Hareketi sözcülerinden Özcan Pehlivanoğlu, Türkiye’de siyasetin uzun yıllardır halktan kopuk olduğunu düşünüyor ve: „Ülkemizde politika, ancak parası olanların yaptığı bir meslek haline geldi maalesef…“ diyor.
Sözcü Pehlivanoğlu, siyasi partilerin kendine adeta çarpık bir sistem yarattığına vurgu yaparak: „Özellikle şirketleşmiş parti yönetimleri ve onların TBMM'deki temsilcileri, paralı insanlardan oluşuyor, yani liyakatliler değil; parası olanlar işbaşında!..“ görüşünü dile getiriyor.
MAVİ YOL sözcülerinden hukukçu Pehlivanoğlu, sistemin bu önemli yarasına parmak basarak, paranın siyasetteki önemine işaret ederken, özetle şöyle bir değerlendirme yapıyor:
„…İçinde bulunduğumuz düşündürücü tablonun en büyük sebebi, partiyi yönetenler için âdeta bir anonim şirket haline gelmiş olan siyasi partiler ile buna cevaz veren Siyasi Partiler Kanunu’dur. Siyasi partiler ve onların genel başkanları, Anayasa dahil, her kanunu değiştirmek ve yenilemek isterler ama, bunun tek istisnası Siyasi Partiler Kanunu’dur. İktidarı ve muhalefeti ile, bu kanuna malum nedenle dokunmak istemezler!
Merak ediyoruz. Paralı insanlar niçin siyaset yapar? Gidip işleriyle uğraşsalar daha iyi olmaz mı? Dedikodulara göre, milletvekili olmak için neden milyon dolarlar öderler? Anlayamıyoruz. Kahır ekseriyeti paralarına para katmak ve daha çok zenginleşmek için siyaset yaparlar! Bu konudaki haberleri yıllardır medyada izliyorsunuz…“
MAVİ YOL Sözcüsü Özcan Pehlivanoğlu, yaklaşan yerel seçimleri de hatırlatarak, Türkiye’de yerel yönetim deyince, rantın öne çıktığını söylüyor ve görüşlerini şöyle sürdürüyor:
„…Şimdi önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde yerel yönetim demek, aynı zamanda rant anlamına geliyor. İzlediğimiz bütün mücadele bu rantı yani parayı kapmak için! Yoksa deprem ülkesi olan bu ülkede canları bu kadar kolay yitirir miydik? Düşünün ki, bir ülkede milletvekili sıraları para karşılığında dağıtılıyor. Keza aynı şey belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyelikleri için de geçerli! Bu ülkeden hayır gelir mi?
İnsanlarımızın çoğu yoksulluk içinde yaşarken, geçimlerini sürdürmekte aşırı şekilde zorlanırken, bir milletvekili çıkıp: "verdim parayı oldum milletvekili, istediğimi yaparım" diyebiliyorsa, oturup düşünmeliyiz. Niçin zenginler siyasete girer ve niçin başta genel başkanlar olmak üzere siyasetçiler zenginleşir diye üzerinde çok düşünmek zorundayız!
Ülkeyi düzeltmek, sorunları ortadan kaldırmak, halkı zengin, mutlu ve refah içinde yaşatmak istiyorsak parası olsun olmasın liyakatli vatansever insanların siyasete girmek isteyebilecekleri uygun bir zemin yaratmak zorundayız…“
Bunun için yapılacak ilk işin, siyasi partiler kanununu değiştirerek işe başlamak olduğunu sözlerine ekleyen ve: „…Siyasi partilerin yapısını sadece parası olanların değil, halkın siyaset yapabileceği bir hale getirmektir…“ diyen MAVİ YOL sözcüsü Pehlivanoğlu, siyasi partileri rahatsız edebilecek kimi radikal öncül önerilerini dile getirmekten de geri durmuyor:
„…Siyaset dünyamızda hiç değişmeyen bu yanlış tabloya bakarak, öncelikle siyasi partilere hazine yardımı sonlandırılmalı ve milletvekilleri en fazla öğretmen maaşı kadar aylık almalıdır, diyorum. Ayrıca eski milletvekillerinin başta emekli aylıkları olmak üzere, tüm ayrıcalıklarına son verilmelidir. Belediye başkanları ve meclis üyeleri, mesleklerinin yanında belediye işlerini kısmi zamanlı olarak yapmalıdır. Siyaset bir meslek olmadığı için, politikacıların bu yoldan gelecek ve ayrıcalık edinme hususiyetlerine derhal son verilmelidir. Siyaset ve siyasi partiler üzerinde çok iyi bir denetim mekanizması kurulmalıdır. MAVİ YOL Hareketi olarak; siyasetin, genel başkanların, milletvekillerinin ve siyasi partilerin mensuplarının akçeli işlere ilişkin hikayelerini artık dinlemek istemiyoruz.
Bilmeliyiz ki, siyaseti ticaret olmaktan kurtardığımız an, işler yoluna giriyor demektir!..“
FACEBOOK YORUMLAR