ŞİLE'DE "BEZ FESTİVALİ" YERİNE "PALAMUT FESTİVALİ"
Şile Belediyesi tarafından bu yıl ilk düzenlenecek olan 1. Şile Palamut Festivali 13 Kasımtarihinde birbirinden güzel etkinliklerle başlıyor. Balıkçılık kültürüne, balığın faydalarına ve palamut balığının en verimli adresi olan Şile’deki önemine saygı duruşu olacak festivalde söyleşiler, dans gösterileri, müzik dinletileri ve çok sayıda atölye yer alacak.
11 Kasım 2022 - 17:07 - Güncelleme: 11 Kasım 2022 - 17:17
Şile Belediyesi’nin ismini Karadeniz’in bereketinden alarak bölge ile özdeşleşen Şile Palamudu’nun değerini, önemini sahiplenerek, insan vücuduna mucizevi faydalar sağlayan balık tüketimine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilecek olan festivalin gelenekselleşmesi hedefleniyor.
Şile’nin geçmişten günümüze gelen denizcilik mirasına sahip kimliğiyle önemli bir denizcilik
destinasyonu olduğunu belirten Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Doğal kaynaklarımızı
sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde, denizleri ve balıkları en iyi koruyacak olanlar en başta
elbette balıkçılarımız. Biz de Şile Belediyesi olarak atalarımızdan miras kalan balıkçılığımızı
yaşatmak için elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. Bu sebeple bu yıl ilk kez 1. Şile
Palamut Festivali’ni düzenliyoruz. Öncelikle Eylül ayında başlayan tüm balıkçılarımız için bol kazançlı ve bereketli geçmesi en büyük temennimiz. Ve elbette deniz ürünleri mutfağına
merak duyan herkesi festivalimize davet ediyoruz” diye konuştu.
Palamut balığının en verimli adresi: Şile…
Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da
Çanakkale’ye kadar inen Palamut balıkları, sürü halindeki; uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi,
sardalya gibi balıklarla beslenir ve Marmara’dan Boğaz’a geçmeden önce Şile bölgesinde
yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile
zengin bir bölge olduğundan; Palamut balıkları burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en
lezzetli halini alır.
Şile, 1 Eylül’de sona eren av yasağının ardından Marmara bölgesinde Palamut balığının
avlanıldığı ilk limandır. Bu özelliği ile de Palamut balığı en taze şekilde İstanbul’a ulaşır.
Bölgenin önemli geçim kaynakları arasında bulunan balıkçılığa da bir saygı niteliği taşıyan,
Şile Belediyesi tarafından ilki gerçekleştirilecek olan Şile Palamudu Festivali, katılımcılara
balıkçılık kültürüne dair yepyeni bilgiler sunacak.
Festival saat 13’de, Şile etkinlik alanında açılış konuşmaları ve Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası Dinletisi ile başlayacak.
Saat 14.30’da Bir Palamut Hikayesi, saat 15.00’da Sürdürülebilir Balıkçılık ve
Deniz Ürünlerinde Coğrafi İşaret başlıklarıyla keyifli ve aynı zamanda bilgilendirici söyleşiler
gerçekleştirecek. Balıkçılığın sürdürülebilirliğine, coğrafi işaret değer ve öneminin aktarılacağı bu değerli söyleşi sonrasında Müzisyen Nahit Akdemir, ‘Karadeniz Ezgileri’ sunacak. Daha sonra tanınmış şeflerden balık kültürüne dair önemli bilgiler verilecek.
Saat 16.00 itibariyle ise Türkiye’nin en başarılı şefleri arasında yer alan değerli şeflerimiz;
Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Şefika Günyel ve Yıldız Öz Samaha ise festival misafirlerine Bir Kültürel Miras Olarak Mutfak ve Yerel Reçetelerin Önemi söyleşileriyle, balık kültürüne dair ilgi çekici hikayeler ve bilgiler aktaracak.
Çocuklara özel; Origami Atölyesi, Kendi Seramik Kupamı Tasarlıyorum, Ben Şef Oldum, Geri Dönüşümden Kâğıt Heykel Atölyesi, Olta Atmayı Öğreniyorum, Balık Boyama gibi renkli karelere sahne olacak çok sayıda atölye düzenlenecek. Yetişkinler için ise AGM İleri Dönüşüm Atölyesi, Yerel Ustalarla Lakerda Atölyesi, Şile Yeryüzü Pazarı Ürünleri Tadımı, Coğrafi İşaretli Şile Kestane Balı Tadımı, Bir Yerel Lezzet: Maydanozlu Palamut atölyeleri renkli karelere sahne olacak.
Şile’nin geçmişten günümüze gelen denizcilik mirasına sahip kimliğiyle önemli bir denizcilik
destinasyonu olduğunu belirten Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Doğal kaynaklarımızı
sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde, denizleri ve balıkları en iyi koruyacak olanlar en başta
elbette balıkçılarımız. Biz de Şile Belediyesi olarak atalarımızdan miras kalan balıkçılığımızı
yaşatmak için elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. Bu sebeple bu yıl ilk kez 1. Şile
Palamut Festivali’ni düzenliyoruz. Öncelikle Eylül ayında başlayan tüm balıkçılarımız için bol kazançlı ve bereketli geçmesi en büyük temennimiz. Ve elbette deniz ürünleri mutfağına
merak duyan herkesi festivalimize davet ediyoruz” diye konuştu.
Palamut balığının en verimli adresi: Şile…
Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da
Çanakkale’ye kadar inen Palamut balıkları, sürü halindeki; uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi,
sardalya gibi balıklarla beslenir ve Marmara’dan Boğaz’a geçmeden önce Şile bölgesinde
yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile
zengin bir bölge olduğundan; Palamut balıkları burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en
lezzetli halini alır.
Şile, 1 Eylül’de sona eren av yasağının ardından Marmara bölgesinde Palamut balığının
avlanıldığı ilk limandır. Bu özelliği ile de Palamut balığı en taze şekilde İstanbul’a ulaşır.
Bölgenin önemli geçim kaynakları arasında bulunan balıkçılığa da bir saygı niteliği taşıyan,
Şile Belediyesi tarafından ilki gerçekleştirilecek olan Şile Palamudu Festivali, katılımcılara
balıkçılık kültürüne dair yepyeni bilgiler sunacak.
Festival saat 13’de, Şile etkinlik alanında açılış konuşmaları ve Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası Dinletisi ile başlayacak.
Saat 14.30’da Bir Palamut Hikayesi, saat 15.00’da Sürdürülebilir Balıkçılık ve
Deniz Ürünlerinde Coğrafi İşaret başlıklarıyla keyifli ve aynı zamanda bilgilendirici söyleşiler
gerçekleştirecek. Balıkçılığın sürdürülebilirliğine, coğrafi işaret değer ve öneminin aktarılacağı bu değerli söyleşi sonrasında Müzisyen Nahit Akdemir, ‘Karadeniz Ezgileri’ sunacak. Daha sonra tanınmış şeflerden balık kültürüne dair önemli bilgiler verilecek.
Saat 16.00 itibariyle ise Türkiye’nin en başarılı şefleri arasında yer alan değerli şeflerimiz;
Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Şefika Günyel ve Yıldız Öz Samaha ise festival misafirlerine Bir Kültürel Miras Olarak Mutfak ve Yerel Reçetelerin Önemi söyleşileriyle, balık kültürüne dair ilgi çekici hikayeler ve bilgiler aktaracak.
Çocuklara özel; Origami Atölyesi, Kendi Seramik Kupamı Tasarlıyorum, Ben Şef Oldum, Geri Dönüşümden Kâğıt Heykel Atölyesi, Olta Atmayı Öğreniyorum, Balık Boyama gibi renkli karelere sahne olacak çok sayıda atölye düzenlenecek. Yetişkinler için ise AGM İleri Dönüşüm Atölyesi, Yerel Ustalarla Lakerda Atölyesi, Şile Yeryüzü Pazarı Ürünleri Tadımı, Coğrafi İşaretli Şile Kestane Balı Tadımı, Bir Yerel Lezzet: Maydanozlu Palamut atölyeleri renkli karelere sahne olacak.
FACEBOOK YORUMLAR