SERSERİLER
YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKACAK…
PUAN: 7
Yetişmekte olan bir birey için duyabileceği en kötü laf, öncelikle ailesinden duyabilme olasılığı olan “Sen, ne biçim evlatsın, haram olsun, sana verdiğim emeklere…” sözüdür.
Bunu, okul hayatı sürecinde, bir öğretmeninden ya da bir akrabasından da duyması, elbette mümkündür. Peki, sosyolojik olarak “serseri”yi giden yolun taşı nasıl döşenir? Ya da şöyle demeliyiz. Bazen hakikaten şartlar, coğrafya, bireyin aleyhine işlese de, o hiç yılmadan düzgün kalmaya çalışırken, şartlar onu farklı yapılandırmaya soyunduruyorsa? Ahlaksızlık, değil elbette kastettiğim.
Bu hafta işin ilginç yanı, aynı temadan beslenen, biri yabancı, iki film eş zamanlı vizyona girdi. Biz bu filmlerden yerli olanını masaya yatıralım.
6 Eylül 2019 tarihinde, izleyicisi ile buluşan film, SERSERİLER.
Diğeri ise “1983’lerde geçen, gerçek hikâyeden kurgulanan kolay yoldan para kazanmaya meyilli, üstelik Harvard mezunu gençlerin, bir nevi “Saadet Zinciri”ni anlatmakta. Son zamanların “Çiftlik bank/ Tosuncuk” misali. Gerçekleşmiş öyküsünü, “Düzenbazlar Çetesi” adı ile anlatmakta.
Kaldı ki bizim, bir zamanlar Banker Kastelli’miz bile bu zenginlik rüyasında ki gençlerden, çok daha erken (1981) davranmış.
Neden buraya girdim, konu bir işin boşluğunu bulmak, üç kağıdına kaçmak olduğunda, hiçbir toplumun elimize su dökemeyeceğinden.
SERSERİLER Filmi, başladıktan ve ana üç karakter üzerinden hikâye örülmeye başladığı anda, evin duvarında bir yazı vardır. Rahmetli Müslüm Gürses’in, görseli ile “Yakarsa, dünyayı garipler yakacak!”
İşte, yerli filmimiz, Amerikalı rakibinden en başta burada ayrılıyor. Çünkü burada özel okullara gitmiş değil, bilakis halkın içinden, halka dokunan, sıradan insanları; hem oynayan, hem yazıp yöneten Ulaş Bahadır, o kadar güzel anlatmış ki. Bir kere, oldukça hareketli sahneler…
Filmi izlerken; koşuyor, zıplıyor. Kıyasıya tokat yiyor. Ve yer yer de karakterlerin saflığına hem gülüyor, hem eğleniyorsunuz.
Genç Yönetmen, Ulaş Bahadır günümüzde çokça hayatlarımızın içine yerleşmiş “ötekileştirmek”, hususundan çıkmış. İllegal bir olayı, öyle güzel sunmuş ki.
Geçişler ve olayların birbiri ile bağıntıları aslında, görünce şaşıracağımız şeyler değil. Bilakis, bildiğimiz şeyler. Ama bunu yaparken; ne izleyiciyi yoruyor, ne de rahatsız ediyor.
Serseriler filmi, kurdukları mobil kumarhane ile köşeyi dönmeyi planlayan üç kafadarın hikâyesini konu ediyor. Meslekten ihraç edilmiş eski bir polis olan Bülent (Serdar Sezgin Güvenç) ile düzgün bir hayatı, ailesi olmayan Fuat (Can Varlı) iki yakın arkadaştır. Aynı barda işletme müdürü ve güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlayan Fuat ile Bülent, patronlarının tatile gitmesini fırsat bilip mekânın alt katındaki depoyu kumarhaneye çevirir. Kumarhaneden köşeyi dönmeyi düşünün Fuat ile Bülent’in hayali, polislerin düzenledikleri operasyonla suya düşer. Kendilerini nezarethanede bulan ikilinin yolu burada bir mağazayı hackleyen Yılmaz (Ulaş Bahadır) ile kesişir. Serbest kalmalarının ardından birlikte parayı bulmanın yolunu arayan üç kafadar, giriştikleri işlerin hepsini batırır. Yeniden kumarhane işine dönmek isteseler de kısa sürede yakalanma korkusundan bu düşüncelerinden vazgeçen ekip, Yılmaz’ın aklına gelen mobil kumarhane fikrini hayata geçirmeye karar verir. Banka hesaplarını hackleyerek, gereken parayı toplayan Yılmaz, vakit kaybetmeden mobil kumarhaneyi açar. Sonunda istedikleri sonucu elde eden Fuat, Bülent ve Yılmaz, çok geçmeden peşlerine düşen Emniyet teşkilatını atlatmak için zorlu bir mücadeleye girişir.
Genç bir kadro, kendi klipi dışında herhangi bir yapımda yer aldığını görmediğim, ses sanatçısı (Türk Halk Müziği) Sevcan Orhan’da farklılık katmış, kadroya. Dizi ve sinema dünyasının tanınmış yüzü Semra Dinçer, “Allı Turnaları”, hep ondan sorduğumuz, ses sanatçısı (Türk Halk Müziği) ve oyuncu, Sadık Gürbüz ve son zamanlarda “Şevkat Yerimdar” dizinde, “Niko” karakteri ile göz dolduran, aynı zamanda müzisyen olan Burak Demir ile Yönetmen, Senarist ve Oyuncu Ulaş Bahadır, kendi içinde oldukça mütevazı görünen ancak çok zengin bir derlemeyi bir araya getirmiş.
Böyle yapımlar, izleniyor. Sanırım ikincisi de gelir. Başarıları daim olsun.
HABER: EMEL SEÇEN
Yapım : Necla-Kenan Bahadır
Senaryo : Ulaş Bahadır
Yönetmen : Ulaş Bahadır
Oyuncular : Ulaş Bahadır, Burak Demir, Serdar Sezgin Güvenç, Can Varlı, Sadık Gürbüz, Semra Dinçer. Sevcan Orhan, Levent İnanır, Ece Müderrisoğlu, Pınar Gülkapan, Barış Ordu
Müzik : Umut Eral, Ajlan Akyüz
Görüntü Yönetmeni : Erşah Nayır
Kurgu :Çağrı Ece
Sanat Yönetmeni : Uğur Yalçın
Kostüm : Sedef Güvenç
Ses Tasarımcısı : Mehmet Akdoğan
Işık Şefi : Atilla Erdem Ermiş
EMEL SEÇEN
FACEBOOK YORUMLAR