"S.O.S. İSTANBUL 2024: KARTAL – GEÇİCİ BARINMA SENARYOLARI"

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD, bu yıl İstanbul Planlama Ajansı- İPA desteğiyle onuncusu düzenlenen “Kartal – Geçici Barınma Senaryoları” başlıklı “S.O.S. İstanbul - Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması”nı duyurdu. Ülke genelinde mimarlık öğrencilerinin katılımına açık olan yarışmada projelerin son teslim tarihi 9 Aralık 2024 olarak açıklandı.

"S.O.S. İSTANBUL 2024: KARTAL – GEÇİCİ BARINMA SENARYOLARI"
10 Eylül 2024 - 17:33

“S.O.S. İstanbul 2024: Kartal- Geçici Barınma Senaryoları” yarışması; kentlerin çoğunu hayati olarak ilgilendiren “doğal afet riski” ve bununla ilişkili olarak son dönemde güncel bir tartışma ve yapım faaliyeti olarak öne çıkan “kentsel dönüşüm” meselesini merkezine alıyor.

Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 21 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD, 2005 yılından bu yana “S.O.S. İstanbul - Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması” aracılığıyla kentin “sorunlu alanları” için öğrencileri “alternatif projeler üretmeye teşvik etmektedir.

S.O.S. İstanbul, bu yıl belirlenen “Kartal – Geçici Barınma Senaryoları” başlığıyla kentlerimizin çoğunu hayati olarak ilgilendiren “deprem gibi çeşitli doğal afetler” ve bununla ilişkili olarak son dönemde güncel bir tartışma ve de yapım faaliyeti olarak öne çıkan “kentsel dönüşüm” meselesini merkezine almaktadır. Şehircilik, mimarlık, mühendislik ve başka ilişkili teknik disiplinlerle birlikte hem resmi kurumların hem de vatandaşların önemli paydaşlar olduğu bu konu ve süreçler etrafında, “S.O.S. İstanbul - Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması”, kentsel dönüşüm faaliyetleri sebebiyle mesken değiştirmek durumunda kalan kentlilerin İstanbul örneğinde geçici barınma ve sosyal ihtiyaçlarına odaklanmaktadır.

Doğal afet riski ve güvensiz yapı stoğu nedeniyle İstanbul S.O.S. veriyor…

Kentlerimiz, özellikle de İstanbul gibi büyük şehirler, son yıllarda iklim değişikliği, ekonomik krizler ve hızlı demografik değişimler gibi bir dizi krizle karşı karşıya kalmaktadır. İstanbul, 1. derece deprem bölgesinde bulunması ve yoğun nüfus yapısı nedeniyle büyük bir risk altındadır. Olası bir depremde ve diğer doğal afette İstanbul'un, eski ve güvensiz yapı stoğuyla ciddi hasarlara uğrayacağı ve birçok insanın yaşam koşulları ve güvenliğinin tehdit altına gireceği öngörülmektedir. Bu durum, kentimizin depreme ve diğer doğal afetlere karşı dirençli hale getirilmesi ihtiyacını her zamankinden daha acil bir hale getirmektedir.

1999 Marmara Depremi'nden bu yana, Türkiye'de afet yönetimi alanında pek çok yasal, yönetsel ve kurumsal düzenleme yapılmıştır. Ancak, afetlere hazırlıklı olma ve risk azaltma çalışmalarının yanında, kentsel dönüşüm birçok insanın evlerini terk etmek zorunda kalması, ortalama olarak 6 ay ile 2 yıl arasında süren kentsel dönüşüm sürecinde geçici olarak başka yerlerde kalmaları ve bu süreçte taşınma masraflarına ek olarak kira ödemeleri, günümüz ekonomik koşullarında ciddi bir mali yük oluşturmaktadır. Mevcut durumda, Türkiye genelinde milyonlarca konut risk altındayken, afet sonrası geçici barınma ihtiyacı hayati bir önem taşımaktadır.

“S.O.S. İstanbul 2024: Kartal - Geçici Barınma Senaryoları” ile yarışmaya konu olan alanda, deprem ve kentsel dönüşüm nedeniyle ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar ve değişken yoğunlukları işaret eden farklı mimari tasarım potansiyellerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu değerlendirme ile akılcı, özgün ve nitelikli tasarım yaklaşımlarının, günümüz mimarisine ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması, kentsel farkındalığı yüksek kurgusal model ve projelerin saptanması hedeflenmektedir.

Yarışmanın yeri; İstanbul Kartal ili Karlıktepe Mahallesi’nde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10047 ada 1 nolu parsel alanının tasarımıdır. Yarışmacılardan projelerini;

- Ortaya konacak olan yerleşke önerisi ve kullanım senaryolarının arazinin konumu ve çevresindeki farklı öge ve yoğunlukları dikkate alarak geliştirmeleri,

- Hem kendi yerleşme ve değişken yoğunluk senaryolarını örneklemeleri hem de yerleşkenin ortaya çıkışı ve kullanımındaki farklı süreç ve evreleri (kurulum, yerleşme, büyüme- küçülme, yapım-söküm, eklentiler vb.) şematik anlatılarla okunur hale getirmeleri,

- Önerilecek projenin farklı zamanlardaki değişken yoğunluk ve kullanıcı çeşitlerine cevap verecek esneklik modelleri ile birlikte, gündelik yaşantıyı ve oluşan yeni mahalledeki sosyalliği destekleyecek birtakım programlar ve aktivite alanlarına da projelerinde yer vermeleri beklenmektedir.

“S.O.S. İstanbul - Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması” çıktıları İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de olası afetlerde etkili ve sürdürülebilir geçici barınma çözümleri üretilmesine fikir ve ilham verecek, geçici barınmaya yeni bir açıdan bakarak, hem ekonomik hem de sosyo-kültürel bir yaklaşım sunacak ve bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne vizyon kazandıracaktır. Yenilikçi yaklaşımlarla geçici yerleşim yerlerinde planlama, mimari ve tasarım anlamında yapılacak uygulamaların, kent yaşamını olumlu yönde etkileyeceği ve kente yeni değerler katacağına da inanılmaktadır. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği - İstanbulSMD tarafından, bu yıl İstanbul Planlama Ajansı – İPA desteğiyle düzenlenen bu yarışma sonunda seçilecek projeler, geçici barınma senaryolarının uygulanabilirliğini artırmak amacıyla çeşitli platformlarda tanıtılacaktır.


“S.O.S. İstanbul 2024: Kartal - Geçici Barınma Senaryoları” Yarışması Jüri Üyeleri

Danışman Jüri Üyeleri:

  • Ali HIZIROĞLU, Mimar
  • Sevilay Uğur ÇEKİM, Mimar
  • Ertuğ UÇAR, Mimar
  • Kurtul ERKMEN, S.O.S. İstanbul 2024 Koordinatörü

Asli Jüri Üyeleri:

  • Melike ALTINIŞIK, Mimar
  • Begüm YILMAZ BİLGİN, Mimar
  • Chen yu CHİU, Mimar
  • Tülin HADİ, Mimar
  • Oktay KARGÜL, Şehir Plancısı
  • Tuna Han KOÇ, Mimar (Jüri Başkanı)
  • Selin MANER, Mimar

Yedek Jüri Üyeleri:

  • Bilge BAL, Mimar
  • Ali DUR, Mimar

Raportörler

• Kübra Elif DURĞUN, Mimar

 

Ödüller:

  • 1. Ödül 80.000 TL
  • 2. Ödül 65.000 TL
  • 3. Ödül 50.000 TL
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL

* Jüri uygun gördüğü en fazla 5 adet proje için proje başına 10.000 TL teşvik ödülü verebilir.

**Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, aşağıda yazılı ödül, mansiyon ve satın alma tutarları, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir. Ödemeler ekip temsilcisine yapılacaktır.

Yarışma Takvimi:

Yarışmanın İlanı: 9 Eylül 2024

Son Soru Sorma Tarihi: 27 Eylül 2024

Yanıtların İlanı: 11 Ekim 2024

Projelerin Son Teslim Tarihi: 9 Aralık 2024

Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 14 - 15 Aralık 2024

*Kolokyum tarihi, yeri yarışma sonuçlarının ilanıyla açıklanacaktır.

Yarışma İletişim Bilgileri:

Yarışmayı Açan Kurum: İstanbul Serbest Mimarlar Derneği

Telefon: +90 212 251 09 58

E-posta: [email protected]

Web adresi: https://ismd.org.tr

Sosyal Medya Hesapları:
X: Istanbul_SMD
Instagram: istanbulsmd
Linkedin: istanbul-serbest-mimarlar-derneği
YouTube: IstanbulSMD

*Yarışma katılım koşulları, yarışma şartnamesi, poster, ve tüm detaylı bilgi için: https://ismd.org.tr

S.O.S. İstanbul Fikir Projesi Yarışması Hakkında:

İstanbulSMD, 2005 yılından bu yana S.O.S. İstanbul Fikir Projesi aracılığı ile kentin “sorunlu alanları” için öğrencileri “alternatif projeler” üretmeye teşvik ediyor. Aradan geçen on dokuz yılda, İstanbul’da kentleşme ve mimarlık üretimi ve özellikle kamusal alanda farklı kırılmalar yaşandı. Bu durum kentlinin yaşadıkları yere dair deneyim ve farkındalıklarını kökten değiştirdi. Şehir bir anlamda tüm imgesinin, ölçeğinin, doğasının ve değerlerinin iç içe geçtiği bir girdap alanına dönüştü. Bu kaotik durumu yeni fikirler, yeni üretimler ve yeni başlangıçlar için potansiyelleri ile düşünmek de değerli.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD Hakkında:

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), Türkiye mimarlık kültürüne katkı sunmak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, kentsel planlama kararlarının/kente müdahalenin topluma karşı sorumluluk anlayışı ile yapılmasını sağlamak ve yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla 2002 yılında kurulmuştur. Vizyon ve sorumluluk sahibi serbest mimarların ortak inanç, özveri ve heyecanla başlattıkları bir örgütlenme hareketi olan İstanbulSMD, 21. Yılında kuruluş amacına hizmet eden birçok çalışmayı başarıyla hayata geçirmiştir. Kurulduğu günden bu yana mimarlık camiasının estetik değer, mimari eğitim ve uygulama alanlarındaki bilgi düzeyinin yükseltilmesi, mesleğin en yüksek standartta uygulanmasının teşvik edilmesine her fırsatta katkı sunan İstanbulSMD, bu çerçevede konferanslar, paneller, yarışmalar, sergiler, ödüller, inceleme gezileri düzenlemekte, yayınlar hazırlamakta ve projeler hayata geçirmektedir. Dernek bu kapsamdaki çalışmalarını etki alanını ve kapsamını genişleterek sürdürmeyi hedeflemektedir.https://ismd.org.tr[email protected]

İstanbul Planlama Ajansı - İPA

İpa Stratejik Danışmanlık Anonim Şirketi, İstanbul’un bilimsel çalışmalar ışığında, farklı disiplinlerden uzman, akademisyenlerin katkıları ve İstanbulluların katılımıyla planlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak 2020 yılında kuruldu. İPA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum, üniversiteler, uzmanlar, özel sektör, uluslararası kurumlar ve İstanbullular ile birlikte çalışan bir ortak akıl mekanizmasıdır. İPA, İstanbul’un güncel sorunlarını tespit eder, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı kısa, orta ve uzun vadeli strateji ve politika önerileri geliştirir. İstanbul hakkında güncel nitel ve nicel verilerin üretilmesi, ikincil verilerin derlenmesi, kamusal alan tasarımına ilişkin süreç tasarımı, kentin dezavantajlı gruplarına yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi ve İstanbul Vizyon 2050 çalışmasının koordinasyonu İPA’nın temel sorumluluk ve uzmanlık alanları arasındadır. İPA, şehir ve bölge planlama, sosyoloji, mimarlık, endüstriyel tasarım ve istatistik gibi disiplinlerin bir araya geldiği birimlerden oluşur. Yenilikçi bir planlama anlayışı ve dünyadaki benzerleri arasında örnek olabilecek “İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi” iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. İstanbul Vizyon 2050 çalışmaları devam ederken, afetler ve deprem, iklim krizi ve diğer birçok konuda bilim insanları ile koordineli olarak çalışmalar yürütülmektedir. https://ipa.istanbul


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları