Özel okullardan devlet okullarına getirilen geçiş yasağına ilişkin soru önergesi

Özel okullardan devlet okullarına getirilen geçiş yasağına ilişkin soru önergesi
27 Kasım 2020 - 14:24
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ülkemizde artan Covıd-19 vakaları sonucu, okulların 4 Ocak 2021 tarihine kadar yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeni ile çocuklarını özel okula gönderen velilerin, devlet okullarına kayıt yaptıramaması ve getirilen geçiş yasağını meclis gündemine taşıdı.

Özel okullardan devlet okullarına, çocuklarını kaydettirmek isteyen velilere, getirilen kayıt yasağı engeli kaldırılmalıdır!
Ersoy,” artan salgın nedeni ile yüz yüze eğitime ara verilmesi sonucu, çocuklarını özel okullara gönderen veliler yaşadıkları ekonomik krizin etkisiyle, çocuklarını devlet okullarına kaydettirmek istemektedirler. Ancak Millî Eğitim Bakanlığının almış olduğu geçiş yasağı kararı ile bunu yapamamış ve nihayetinde çocukları eğitim hakkından mahrum bırakılmıştır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarına getirilen geçiş yasağı ile yurttaşların en temel hakkı olan eğitime ulaşma hakkını engellemektedir!
Ersoy, “devlet okullarına öğrencilerin alınmamasının Anayasa’nın 42. Maddesinde yer alan “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” ilkesini ihlal ettiğini belirterek, bu ülkede her yurttaşın çocuğunun eşit, bilimsel ve nitelikli eğitim alma hakkı vardır. Milli Eğitim Bakanlığının görevi, eğitim hakkını her koşulda yurttaşlara sağlamaktır.” dedi.

Başta iktidar olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının en asli görevi, bir çocuk dahi dışarda kalmayacak şekilde gerekli eğitimi vermektir!
Son olarak Ersoy, “hava kadar su kadar önemli olan eğitimin, çocukların gelecekte hayatlarını şekillendiren, alacakları kararlarda ve toplumda birey olabilmenin en temel aşaması olduğunu ve eğitimin, ülkenin en ücra kösesinde bir çocuk dahi dışarda kalmayacak şekilde sunulmasının başta, iktidar olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının görevidir. O nedenle Bakanlığın biran evvel bu karardan vazgeçerek çocukların eğitim hakkına kavuşacağı bir düzenleme yapmasının zorunluluk olduğunu söyledi.”

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığına yanıtlanması istemi ile şu soruları yöneltti;

Bu bağlamda;
1.Devlet okullarına öğrencilerin alınmaması Anayasa’nın 42. Maddesinde yer alan “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” ilkesini ihlal etmiyor mu?
2.Özel okul masraflarını ödeyemeyen velilerin, ortaya çıkan bu masraflarını Millî Eğitim Bakanlığı mı üstlenecektir?
3.Millî Eğitim Bakanlığı olarak, özel okullardan devlet okullarına getirilen geçiş yasağının kaldırılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum