Öymen 'Başbakanın "Suriye'yle savaş halindeyiz" sözlerine açıklık getirilmeli

Emekli Diplomat Onu Öymen "Savaş ilanı uluslararası hukuk açısından çok ciddi sonuçlar ve yükümlülükler getirir. Başbakanın sözleri bir dil sürmesinden ibaretse bunun düzeltilmesi gerekir. Dışişleri Bakanının bu duruma açıklık getirmesi gerekiyor. Aynı şekilde Meclis Başkanının da bir açıklama yapması gerek".

Öymen 'Başbakanın "Suriye'yle savaş halindeyiz" sözlerine açıklık getirilmeli
02 Nisan 2014 - 18:17

Emekli Diplomat Onu Öymen Sosyal medyadan yaptığı açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında Suriye' ile savaş halindeyiz sözlerine açıklama getirilmesi gerektiğini yazdı ve yetkilileri ve muhalefet partilerini uyardı. 

Açıklama şöyle

"Başbakan, seçim gecesi yaptığı Balkon Konuşmasında "Suriye'yle savaş halindeyiz" dedi. Bu sözler çok ciddi bir durum yaratmıştır. Anayasamızın 92. Maddesine göre savaş ilan etme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. Aynı maddede, savaş ilan etme yetkisi belirtildikten sonra yurt dışına asker göndermek veya yurt dışından yabancı askerleri davete etmek yetkisi de ayrıca belirtiliyor. İkisi aynı şey değildir. Türkiye Meclisten aldığı yetkiyle birçok ülkeye asker göndermiştir ama savaş ilan etmemiştir. Hükümetin Suriye konusunda Meclise gönderdiği tezkerede de, Meclisin kararında da savaş sözü geçmemektedir. Suriye'ye asker göndermek için yetki verilirken "zamanı, şumulü ve kapsamı Hükümetçe tayin edilmek üzere" ifadesi kullanılmıştır. Aynı ifade daha önce benzeri yetki tezkerelerinde de kullanılmıştı. Ancak bu sözler Meclisin "savaş ilan etme" yetkisini Hükümete devrettiği şeklinde yorumlanamaz.

Savaş ilanı uluslararası hukuk açısından çok ciddi sonuçlar ve yükümlülükler getirir. Başbakanın sözleri bir dil sürmesinden ibaretse bunun düzeltilmesi gerekir. Dışişleri Bakanının bu duruma açıklık getirmesi gerekiyor. Aynı şekilde Meclis Başkanının da bir açıklama yapması gerek.

Muhalefetin bu konunun üzerine büyük bir ciddiyetle gitmesi bence zorunluluk haline gelmiştir. Eğer bu ana kadar yapılmamışsa daha fazla gecikmeden bu konuda bütün muhalefet partilerinin resmi görüşlerini açıklamaları zorunludur".

Haber Merkezi

Onu Öymen Kimdir.

18 Ekim 1940 tarihinde İstanbul, Kadıköy'de doğdu. Babası felsefe öğretmeni Mahmud Münir Bey, annesi coğrafya öğretmeni Nebahat Hanım'dır. İlk, orta ve lise öğreniminiGalatasaray Lisesi'nde yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi (1963), aynı fakültede doktora yaptı. 'Teknolojik Gelişme ve Savunma Politikası' başlıklı bir doktora tezi hazırladı. Bu tez Bilgi Yayınları tarafından yayımlandı.

1964 yılında Dışişleri Bakanlığında göreve başladı. Askerlik hizmetinin (1964 - 1966) ardından 1966 - 1968 yılları arasında NATO Dairesinde İkinci kâtip olarak görev yaptı. 1968'deAvrupa Konseyi Daimi Temsilciliği'nde İkinci kâtip daha sonra da başkatip olarak görevlendirildi.

Ankara'da Siyaset Planlama ve Avrupa Konseyi, daha sonra da Kıbrıs Dairelerinde Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra 1974 yılında Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı oldu. 1978 yılında Dışişleri Bakanı'nın özel danışmanı olarak görevlendirildi. Bir yıl sonra Ekonomik İşler Daire Başkanı oldu. 80'li yılların başında Prag Büyükelçiliği Müsteşarlığı (1980), Madrid Büyükelçiliği Müsteşarlığı (1982) görevleriyle yurtdışında bulundu. 1984 yılında Siyasi İnceleme ve Değerlendirme Daire Başkanı olarak Ankara'ya döndü. 1985'te Siyaset Planlama Dairesi Başkanı oldu.

Kopenhag Büyükelçisi (1988), Bonn Büyükelçisi(1990) görevlerinin ardından 1995 yılında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. 1997'de NATO Daimi Temsilcisi oldu. 2002 yılının Ağustos ayında Dışişleri Bakanlığındaki görevinden emekli oldu.

Kasım 2002'den CHP İstanbul Milletvekili olarak meclise girdi. 5 Kasım 2003'ten 23 Mayıs 2010'a değin CHP Genel Başkan Yardımcısı olmuştur.[3] Temmuz 2007'de CHP Bursa Milletvekili olarak mecliste yer almıştır. Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün üyesidir.

İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dillerini bilen Onur Öymen, Nedret Öymen ile evlidir;[4] işadamı Burak Öymen ve mimar Başak Öymen'in babasıdır.

Vikipedi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum