Öymen "AHİM Ermeni soykırımı iddialarının reddini yasaklayan İsviçre Yasalarını da geçersiz kıldı
Avrupa İnsan Mahkemesi (AHİM) Doğu Perinçek'in Ermeni soykırımı iddialarını reddeden konuşması üzerine İsviçre Mahkemesinin 2008 yılında verdiği cezalandırma kararına karşı yaptığı başvuruyu kabul etti.
Emekli Büyükelçi Onur Öymen Doğu Perinçek' in başvurusu hakkında AHİM kararını sosyal medyadaki duvarından paylaştı, konuyu değrlendirdi.
Öymen "Avrupa İnsan Mahkemesi (AHİM) Doğu Perinçek'in Ermeni soykırımı iddialarını reddeden konuşması üzerine İsviçre Mahkemesinin 2008 yılında verdiği cezalandırma kararına karşı yaptığı başvuruyu kabul etti. Böylece Ermeni soykırımı iddialarının reddini yasaklayan İsviçre Yasalarını da geçersiz kıldı. Bu Türkiye'nin tezlerinin kabulü açısından büyük bir başarıdır. Evvelce Fransız Meclisi de 2006 yılında soykırım iddiasının reddini para ve hapis cezasıyla cezalandıran bir karar almış ancak bu karar Senato'da engellenmişti. 23 Ocak 2012 tarihinde benzeri bir karar bu defa hem Meclis hem de Senato tarafından kabul edilmiş, ancak 28 Şubat 2012 tarihinde Anayasa Konseyi tarafından reddedilmişti.
AHİM'in son kararı Avrupa Konseyi ülkelerinin bundan sonra Ermeni soykırımı iddialarının reddedilmesini cezalandıran yasalar çıkartmasını önleyecek olması açısından da önemlidir.
Diğer bir nokta da şudur: Avrupa Birliği Konseyi, 28 Kasım 2008 tarihinde aldığı "Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Çerçeve Kararının" 1 (c) maddesinde soykırım suçunun inkar edilmesinin cezalandırılmasını öngörmekte, 2(4) maddesinde de hangi olayın soykırım sayılabileceği konusunun saptanmasında milli mahkemelerin de yetkili kılınabileceğini belirtmekte, 7(2) maddesinde de soykırım iddialarını reddedenlerin 1-3 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini vurgulamaktadır.
AHİM'in bu kararının Avrupa Birliğinin Çerçeve kararının bu maddelerinin de iptali sonucunu doğrurması gerekmektedir.
Evvelce Türkiye-Avrupa Parlamentosu Karma Parlamento Komisyonunda (KPK) bu konuda büyük bir mücadele vererek ortak bir karar tasarısı hazırlamıştık. Ancak bu tasarı Avrupalı üyelerin çoğunluğunun oylarıyla reddedilmişti.
Şimdi AHİM'in son kararı çerçevesinde bir yandan Hükümetin söz konusu çerçeve kararının ilgili maddelerinin iptali için girişimde bulunması, bir yandan da KPK'daki milletvekillerimizin aynı yönde çaba göstermeleri önem taşımaktadır.
Bu konuda yapacağımız girişimlerin başarılı olması, Ermenilerin öteden beri savundukları "soykırım konusundaki tezimiz tartışılamaz. Bu konuda tarihçilerin bir çalışma yapması da gerekmez." yolundaki tezini temelden çürütecektir. Zira AHİM'in kararı Ermeni soykırım iddiasının tartışılabileceğini ortaya koymuştur. Türkiye bu fırsatı mutlaka değerlendirmelidir. Perinçek'in başarıyla sonuçlanan başvurusu uluslararası alanda ülkemize karşı yapılan haksızlıkların, gerekli mücadele yapılırsa, hukuk yoluyla engellenebileceğini göstermiştir".
FACEBOOK YORUMLAR