Öncelik Zihinleri Deprem Gerçeğine Hazırlamak

CHP Meclis üyesi ve aynı zamanda ITÜ'den Jeolog olarak mezun olan Tuncay Tuna tarafından ilki düzenlenen ve devamı gelecek olan başta Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün olmak üzere, Il meclis üyeleri, CHP Kadın Kolları, muhtarlar, STK, gazeteci ve halkın katılımı ile 12 Kasım Düzce depreminin yıldönümünde bir farkındalık başlatıldı.

Öncelik Zihinleri Deprem Gerçeğine Hazırlamak
13 Kasım 2019 - 10:42 - Güncelleme: 13 Kasım 2019 - 11:22

    Panel'in açılış konuşmasını " Yaşamın önce insan olarak; bilgeliği ve sadeliğini öğreten ve ikinci babam dediğim, ITÜ hocalarından rahmetli Prof.Dr.Nezih Canıtez ve ebediyete intikal etmiş diğer hocalarımı da rahmet ve minnetle anıyorum. 

Güzel,  Büyükçekmece 'mizin gelişmesi için her türlü desteği sunan Büyükçekmece 'nin mimarı, Belediye Başkanımız Dr.Hasan Akgün 'ü konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum. " diyerek tamamlayan Tuna sözü,Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün'e bıraktı.

 " Çok değerli Büyükçekmece ailem,  sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Deprem konusu bir gerçeğimiz. Birazdan konuşacak mühendisler önemi bilgiler paylaşacak ama daha çok katılım sağlamalıyız. Özellikle okullar ve öğrenciler burada olmalı. " dedi ve panelden ayrıldı. 

 

Panel'in moderatörlüğünü üstlenen, Istanbul Rumeli Üniversitesinden, Prof.Dr.Ilhan Osmansahin ilk sözü, IBB den katılan, Deprem ve Zemin İnceleme Mdr olan, Jeofizik mühendisi Kemal Duran'a verdi.

 

Kemal Duran, Avcılar, Fatih ve Büyükçekmece ilçeleri üzerinde yapılan geniş çalışmadan söz ederek, aslında burada bizler, bir kişiye bile ulaşsak, bizim için önemli zira esas amacımız çocuklardan çok daha büyükleri bilinlendirmek. Burada ilçe yetkililerini görmek ve onlara öncelikli bilgiyi ulaştırmak temel amaç. Biz maalesef zihinlerde bu engeli aşmalıyız.  Bu gördüğünüz kadro ile neredeyse aile gibi olduk. Bu yoğun bir emek isteyen bir çalışma ve farkındalığımizi arttırmak mecburiyetindeyiz. " dedi ve öncelikle Büyükçekmece ilçesine verilecek ve tüm çalışmaları,  ölçümleri içeren kitap bazlı açıklamaları ile konuşmasını tamamladı. 

 

Ardından söz alan, Jeoloji Mühendisleri İstanbul Sb Başkanı, Erdal Şahan " Istanbul yapı,  eğitim,  toplanma ve barınma alanları, ulaşım ve iletişim açısından geniş bir konu başlığı ile sunumunu tamamladıktan sonra Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem Izleme ve Değerlendirme Müdürü, Jeofizik Yüksek Mühendisi, Dr.Doğan Kalafat söz aldı. 

 

GERÇEĞİ SÖYLÜYORUM DİYENLERE INANMAYIN

 

Dr.Doğan Kalafat " Şimdi bir bakıyorsunuz bir deprem sonrası olur olmaz herkes konuşuyor. Işin kötü tarafı akademisyenlerinde yer aldığı bir grupun bir kısmı; yok şu kadar şiddet ile yok kuzey yok batı diyerek, insanları manipule ediyorlar.

   

Gerçeğin ne olduğunu tam olarak bilemeyiz. Iki gladyatör var karşımızda. Iki fay hattı ve ikisini izleyeceğiz.Tarih var olduğundan beri mevcut yer küre üzerindeki olusumun sadece çok az bir sürenin geçmişine sahibiz. Yıllardır bu işin içinde olan birisi olarak, kendim yaşadığım örneklerde gözlemlediğim depremin, şiddeti ve tarzı aynı yönde olsa bile farklı. Dolayısı ile buna şimdiden, 7 olacak yok 5 şiddetinde olacak demek, yanlış. Öyle uzmanlar diyor ki, 4 şiddetinde olmadı. Oldu ( bunu slayt ile gösterdi).

Ve hatırlarsanız Erzincan depremi ile zamanında göç edenler, geldiler Düzce, Kocaeli gibi bölgelerimize yerleştiler. Göç etmek, bundan kurtulmak değildir.

Ne oldu buralarda öldüler. 

Deprem bir gerçektir ama afeti önlemek insana aittir. Bu da bilinçlenmek ve doğru bilgi ile olmaktadır. 

Burada çok kalabalık olmaya gerek yok arkadaşlarıma katılıyorum. Biz,  her zaman her yerde olmaya çalışıyoruz. Sizlerde herseyi dinleyin ama ayrımı iyi yapın,  irdeleyin" diyerek sözlerini tamamladı. 

Daha sonra soru-cevap kısmı ardından ilki gerçekleşen,devamı gelecek ve diğer ilçelerde örnek teşkil edecek, oturum tamamlandı. 

HABER: EMEL SEÇEN 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum