Olcayto: "Artık Gazetecilik İktidarın Haberlerini Yayan Bir Kuruluş Haline Geliyor"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 47. Olağan Genel Kurulu Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda başladı. TGC Başkanı Turgay Olcayto, toplantıda yaptığı konuşmada gazetecilerin gerçeğe ulaşmak için çabaladığını ve bu nedenle hedef alındığını söyledi. Cemiyet üyeleri 20 Nisan Salı günü yeni yönetim kurulu seçimi için oy kullanmaya başladı

Olcayto: "Artık Gazetecilik İktidarın Haberlerini Yayan Bir Kuruluş Haline Geliyor"
21 Nisan 2022 - 11:03
Mehmet ÜNLÜ
Genel Kurul’un 19 Nisan Salı günü yapılan  ilk oturumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, ölen ve öldürülen gazeteciler adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Divan Kurulu Başkanlığı’na İhsan Kani Atmaca, Başkan Yardımcılığı’na Hüseyin Irmak, Yazmanlığa Fatma Batukan Belge seçildi.

Genel Kurulun açılışında  konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto uzun süren pandemiden sonra yehniden yüz yüze görüşebilmenin  sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Zor zamanlardan geçiyoruz. Gazetecilerin soluk aldığı çok az zaman var bu ülkede. Özellikle gazeteciler en çok hedef alınan meslek grubu. Neden gazeteciler hedef alınıyor? Çünkü gazeteciler gerçeği araştırıyor, halkın haber alma hakkını araştırıyor, irdeliyor, sorguluyor. Sansür,  oto sansür ve baskılar gazeteciliğin kimlik değiştirmesine yol açıyor. Artık gazetecilik halkı haberdar eden, halkı bilgilendiren bir meslek olmaktan çıkıp iktidarın PR’ını yapan, iktidarın haberlerini yayan bir kuruluş haline geliyor. Gazetecilere Cumhurbaşkanı'na hakaretten pek çok dava açılıyor bildiğiniz gibi”

Olcayto gazetecilerin olmazsa olmazının soru sormak olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karşısındakinden bilgi istemektir, bakanlardan bilgi almaktır. Ama bunu yapamıyorlar artık. Belli soruların dışında, kendilerine verilmiş soruların dışında, Cumhurbaşkanı’na rahatça soru soramıyorsunuz. Bakanlara hiç soramıyorsunuz, tersliyorlar, gazetecinin itibarını düşürmeye çalışıyorlar, davalar birbirini izliyor. Böyle sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Ama bunlar atlatılacak. Türkiye elbette yine demokrasinin, parlamenter demokrasinin yeşerdiği laik Türkiye Cumhuriyeti'nin izinde yürüyen bir yönetime kavuşacak.”  

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de, Yönetim Kurulu, Çalışma ve Hesap Raporlarıyla ilgili olarak Genel Kurulu bilgilendirdi. TGC Huzurevinin temelinin Temmuz ayı içinde atılacağını belirten Sibel Güneş şöyle konuştu:
 
“Gazeteciler için çok ağır bir süreç devam ediyor. 12 bini aşkın gazeteci işsiz kaldı. 12 bini aşkın gazeteci davayla yargılanıyor. 28 meslektaşımız tutuklu. Seçime giderken sosyal medya yasası ile yeni bir sansür süreci daha başlıyor. Bu zor dönemde sorunlarla  TGC kurulları ve üyeler olarak el birliğiyle mücadele ettik. 29 il temsilcimiz ile yerel medyada sorunlara çözüm aradık.  Dokuz komisyonumuz ile aktif çalışmalar yaptık. Covid 19 aşılama programına gazetecilerin alınmasını sağladık. Meslektaşlarımızın tanı, tedavi süreçleriyle ilgili olarak destek çalışmalarını sürdürdük. Hukuksal danışmanlık hizmetlerimiz sürdü. TGC mahkemelere bilirkişi olarak görüş bildirmeye devam etti. TGC’nin verdiği 120 yanıt Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararlarında yer aldı. TGC olarak İl İnsan Hakları Kurulu toplarına katıldı. İşkence iddialarıyla ilgili olarak komisyon kurulmasına katkı sağladık. Kadın Gazeteciler Komisyonumuz medyada cinsiyet eşitlikçi dilin gelişmesi için toplantı ve eğitim çalışmalarını sürdürdü. Cezaevi ziyaretlerimize devam ettik. Meslektaşlarımızın davalarını izledik. İşsizlik, basın kartı sorunu, sosyal medya yasa tasarısı, Basın İş Kanunu, gazetecilerin fiili hizmet zammı ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında raporlar hazırlayıp Cumhurbaşkanlığı’na, TBMM’ye, tüm partilere ilettik. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği ile birlikte ortak toplantılar yaptık. TGC Basın Müzesi’nin restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birçok görüşme yaptık. Basın Müzemizin iletişim kütüphanesini güçlendirdik. Müzeye gelen yüzlerce iletişim fakültesi öğrencisine gazetecilik, basın tarihi konularında bilgi verdik. Müzemizde sergiler, Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları ile düzenli anma toplantıları yaptık.”

Öte yandan, Genel Sayman Ahmet Özdemir ise Hesap Raporu’nu Genel Kurul’a sunduktan sonra, Denetim Kurulu Raporu’nu ise Başkan Arif Esen okudu.
Daha sonra, Çalışma ve Hesap Raporu ile Denetim Raporu görüşmeye açıldı.

Ayrıca, üyelerden Mustafa Dolu, Seraceddin Zıddıoğlu, Olay Tan, Mustafa Kuleli, Erden Aktoğu, Yaşar Uzunlar, Mithat Kalaycıoğlu ve Musa Alioğlu görüşlerini aktardılar.

Konuymalardan sonra , ayrı ayrı üyelerin onayına  sunulan Yönetim Kurulu, Çalışma-Hesap Raporları ile Denetim Kurulu Raporu oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Sayman Ahmet Özdemir’n de Genel Kurul’un onayına sunduğu  2022-2023-2024 bütçe tasarıların tamamı oy birliği ile kabul edildi.

Dilekler bölümünde Musa Alioğlu ve Mustafa Arslan söz aldılar. Mesleki konulardaki taleplerini ilettiler.

Genel Kurulun ikinci günü(bugün) oy kullanma işlemi başladı.Saat 17.00’e kadar sürecek oylama sonucu TGC üyeleri, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Onur Kurulu ve Balotaj Kurulu’nun yeni üyelerini belirleyecek
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum