OCEMUT MÜZİK TOPLULUĞUNDAN BASIN AÇIKLAMASI

OCEMUT' un kurucusu Doç. Dr. Oğuzhan Uç yaptığı basın açıklamasında; yıllardır üzerinde çalıştığımız bir projenin TRT İstanbul, İKSV, Cumhurbaşkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların onayını alarak, bir müzisyen tarafından geliştirilip yayınlandığını ve konser takvimine dahil edildiğini gördüm.

OCEMUT MÜZİK TOPLULUĞUNDAN BASIN AÇIKLAMASI
30 Mayıs 2024 - 19:11
OCEMUT Adına Kamuoyuna Duyuru
Hiçbir siyasi parti ayrımı yapmaksızın, yaşadığımız coğrafyada maalesef her gün başka bir emek ve zaman hırsızlığıyla karşılaşmaktayız. Dün akşam, OCEMUT ekibinden bir arkadaşımın paylaştığı bir link üzerinden, yıllardır üzerinde çalıştığımız bir projenin TRT İstanbul, İKSV, Cumhurbaşkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların onayını alarak, bir müzisyen tarafından geliştirilip yayınlandığını ve konser takvimine dahil edildiğini gördüm. Şaşırmadım ama çok üzüldüm.
Yaklaşık yirmi yıldır, OCEMUT öncesi de dahil olmak üzere, Anadolu kültürlerinin birbirleri ile etkileşimini, ürettikleri ortak müzik eserlerini, kendi endemik müzik eserlerindeki coğrafi etkileri ve diğer kültürlerin etkilerini araştıran bir etnomüzikolog olarak, bu konuda yalnızca makaleler yazmakla kalmayıp sahneleyen, anlatan biriyim. OCEMUT, bu eserleri seslendirmek amacıyla kuruldu. Hatta bir üst perdeye taşındı ve eserleri orijinal tonlarında, otantik çok seslilik içerisinde seyirciyle buluşturdu. Bu çalışmaları hiçbir şekilde hükümet ya da kamu kuruluşlarının desteği olmadan, kendi çabalarıyla gerçekleştirdik. Tüm orkestrasyonları ve partisyonları teker teker ben yazdım, ben yönettim ve OCEMUT seslendirdi. Bu projelerin ilki Etnogram İstanbul projesidir. Sn. Aziz Ali Elyağutu ile birlikte sahnelediğimiz İstanbulun çok kültürlü müzik eğlence yaşantısının aktarımı olan bu proje, yine destek almadan, kendi imkanlarımızla çeşitli butik konser salonlarında ve Bilecik Belediyesinde halka buluştu. Bu proje, İstanbuldaki otantik ögelerin eserlerinin sunumu ve ardından Kürdili Hicazkar faslı ile sona erdi.
Bu projenin daha gelişmiş ve eğlence kültürünün yanı sıra müzikolojik anlam taşıyan çalışması, “İstanbulun Etnik Dillerinde Etnik İstanbul Şarkıları” başlığı ile geliştirildi. Saint Antuan Kilisesi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, CHP Avrupa Birliği Kurultayı gibi organizasyonlarda İstanbulun eklektik kültürel yapısını ve mozaiğini anlatmak adına yine OCEMUT tarafından sahnelendi.
Anadolu Oratoryosu
Anadolu tarihinin binlerce yıllık geçmişini çalışarak, Antik Sümer, Pagan, Antik Yunan, Gregoryen, Süryani, Keldani, Ezidi, Nusayri, Alevi, Bektaşi, Sünni, Zerdüşt, Yahudi, İbrani, Sefarad ve Çingene kültürlerinin Tanrıya yakarış eserleri (ilahileri) Oğuzhan Uç tarafından derlendi ve OCEMUT tarafından All Saint Kilisesi, Saint Antuan Katedrali ve AB büyük forumu gibi önemli merkezlerde, bu coğrafyada bir ilk olarak otantik çalgılarla çok seslendirilerek sahnelendi.
Bu projelerin hiçbirinde hükümet ve belediye iş birliği ile hareket etmedik. Belediyelere, hükümete ve çeşitli kamu kurumlarına başvuruda bulunmamıza rağmen, İKSV dahil hiçbir kurumdan randevu dahi alamadık.
Başka bir grup tarafından, bahsi geçen tüm OCEMUT projelerinin bir harmanı olan, içeriğinde İstanbul Şarkıları, bu coğrafyadaki kültürlerin ilahileri ve Kürdili Hicazkar faslının birlikte seslendirildiği bir proje, bahsi geçen tüm kurumlar tarafından onay alarak İBB desteği ile İKSV üzerinden sahnelenmektedir.
Başka ekip ve kurumların yapmış olduğumuz çalışmaları örnek alması ve bu konuda üretimler gerçekleştirmesi, bu kültürlerin hepsinin tekrar anlatılması adına büyük önem taşımaktadır. Ancak tüm OCEMUT projelerinin tek bir proje altında toplanarak, OCEMUT olmayan başka bir ekip tarafından sahnelenmesi ve bu konuda hem hükümet hem de diğer kamu kurumlarının desteğini alması takdire şayandır.
“İstanbulun Etnik Dillerinde Etnik İstanbul Şarkıları” ve Anadolu Oratoryosu (Anadoluda Tanrıya Yakarış)” içerik ve proje olarak Doç. Dr. Oğuzhan Uç tarafından hazırlanmış, projelendirilmiş ve OCEMUT tarafından sahneye konulmuştur. Tüm kamuoyunun bilgisine sunulur.

Doç. Dr. Oğuzhan Uç 
Müzikolog/Kompozitör

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum