MÜZİK TR 100: " CUMHURİYET TARİHİNİN MÜZİKLİ PANORAMASI"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet ve İletişim iştiraklerinden Kültür AŞ, Cumhuriyetin ilanından günümüze Türkiye’nin zengin müzikal mirasını ve kültürel çeşitliliğini belgelemek amacıyla özel bir sergiye imza attı.

MÜZİK TR 100: " CUMHURİYET TARİHİNİN MÜZİKLİ PANORAMASI"
01 Ocak 2025 - 15:06 - Güncelleme: 01 Ocak 2025 - 17:42
Kadıköy. Hasanpaşa'da yer alan, Müze Gazhane’de 4-31 Aralık 2024 tarihleri arasında ziyarete açılan “Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması” sergisi, ülkemizin önemli ses ve saz sanatçılarının, dönemlerine damga vurmuş eserlerinin fiziki formatta sunulduğu Müzik TR100 Seti’nden ilham alınarak tasarlandı.

Türk Pop Müziği’nde tarihe mal olmuş, 100 sanatçının unutulmayan şarkılarının afisleri, kasetleri, fotoğraf ve çeşitli kostümlerinin yanı sıra, dönemin pikap, kaset çalar, gramofonları da sergide izleyicilerle buluştu.

1923-2023 yıllarında, şarkılarıyla Pop Müziğimize altın harflerle isimleri yazılan;  Münir Nurettin Selçuk, Şükran Ay, Safiye Ayla, Zeki Müren, Aşık Veysel, Mavi Işıklar, MFÖ, Barış Manço, Cem Karaca, Fikret Kızılok, Erkin Koray, İlham Gencer, Lale Belkıs, Ruhi Su, Tanju Okan, Erol Büyükburç, Tülay German, Alpay, Selda, Orhan Gencebay, Neşe Karaböcek, Müslüm Gürses, Berkant, Özdemir Erdoğan, İskender Doğan,  Gönül Akkor, Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Ahmet Kaya, Yurdaer Doğulu, Atille Atasoy, Erol Evgin, Melike Demirağ gibi sanatçılar ve grupların fotoğrafları, afişleri ve kasetleri  sergilendi.
 
Kültür A.Ş. tarafından hatıra olarak kaydedilip hazırlanan, 100 sanatçından birer şarkının yer aldığı albümde,efsane gruplardan Mavi Işıklar'ın "Helvacı" isimli şarkılarına da yer verildi.

Sergi, müzik yazarları Derya Bengi ve Murat Meriç küratörlüğünde son yüzyılımızda hafızalara kazınan şarkılar, albümler, sanatçılar; dönemin dergileri, plak, kaset, CD’leri, farklı dönemlere ait pikap ve kaset çalarları, konser afişleri, kartpostallar ile zenginleştirilmiş özenli bir arşiv çalışması ve mekan kurgusu ile ziyaretçilere sunuldu.

Kültür sanat alanında başarılı ve öncü projelere imza atan İBB Kültür AŞ, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık mirasını kutlamak amacıyla oluşturulan bir müzikal panorama sergisini hayata geçiridi. 4 Aralık tarihinde ziyaretçilere açılan “Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması”, Müze Gazhane L binasında müzikseverleri zamanda keyifli bir yolculuğa çıkardı.

İstanbul’un kültür ve eğlence hayatını konu alan konser afişlerinin, dergilerin, orijinal plak ve kasetler ile çeşitli efemera ürünlerin ziyaretçilerle buluştuğu sergi, Türkiye Cumhuriyeti’nin zengin müzik tarihini, farklı fiziksel müzik taşıyıcı formatlarıyla ilk kez bir araya getiren Müzik TR100 setinden ilham alınarak tasarlandı.

Sergi, Müze Gazhane’nin L binasında, tarihi farklı dönemlere bölümlendirerek bir zaman tüneli deneyimi ve sonunda Müzik TR100 Seti’ni inceleme imkanı sunuyor.

Müzik TR100 sergisini yorumlayan İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, “Cumhuriyet tarihimizde müzik her zaman önemli yer tutmuş; dönemine göre farklılaşmış, gelişmiş ama hep var olmuş bir sanat dalı. Kültür AŞ olarak İBB’nin müziğe ve kültüre verdiği değeri detaylı ve uzun bir çalışmanın ürünü olan Müzik TR100 Seti’yle ortaya koyduk. Şimdi ise bu setten ilham alarak ve aynı titizlikle hazırladığımız “Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması” sergisi ile bu çalışmayı  daha geniş bir perspektifle sunduk. Attığımız her adımda, kültür ve sanata verdiğimiz her destekte Cumhuriyetimizin ve onun bize kattıklarının hakkını vermek istiyoruz, bu güç ve azimle çalışıyoruz. Bu sergiyle de bunu bir kez daha başardığımıza inanıyoruz” dedi.

Serginin ilham kaynağı olan Müzik TR100 Seti, İBB Kültür AŞ’nin Türkiye’nin müzikal geçmişini anlamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirdiği önemli bir proje olarak sunuldu.


Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılının müzikal panoramasını oluşturan ve koleksiyon değeri taşıyan kapsamlı set Müzik TR100,  1923-2023 yılları arasında yayımlanmış, Cumhuriyet tarihinin popüler ve önemli müzik kayıtları ile Türkiye’nin müzikal mirasını derinlemesine keşfetmeyi amaçladı.

                 



                    

























              

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum