MURATHAN MUNGAN: "BİR ÇOK İNSAN OYALANMAYLA GEÇİŞTİRİLMİŞ BİR HAYAT YAŞIYOR"

Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümüne, ülkemizin en önemli şair ve yazarlarından Murathan Mungan konuk oldu.

MURATHAN MUNGAN: "BİR ÇOK İNSAN OYALANMAYLA GEÇİŞTİRİLMİŞ BİR HAYAT YAŞIYOR"
08 Mart 2023 - 18:08 - Güncelleme: 08 Mart 2023 - 18:17
Bölümün odağına ise, gazeteci Johann Hari’nin günümüz insanının en önemli sorunlarından birine, bilimsel bir kanıt havuzu sunarak eğilen ve bir araştırma kitabı olmasına rağmen bir roman gibi okunan kitabı Çalınan Dikkat yerleşiyor.

Kitabı her yönüyle ele alan sohbette Murathan Mungan, “Maalesef bizim
kültürümüzde zaman değerlendirilecek bir şey değil öldürülecek bir şeydir. Pek çok
insan oyalanmayla geçiştirilmiş bir hayat yaşıyor. İçine bakmanın, içini gözden
geçirmenin ruh terbiyesine sahip bir kültürden gelmiyoruz. Dolayısıyla kişiler
içlerindeki boşlukla nasıl baş edeceklerini bilemiyorlar. Günümüzün ekranları, dijital
dünyası bu anlamda müthiş oyalayıcı bir saha sunuyor insanlara…” diyerek çok
önemli bir konuya dikkat çekiyor.
“Bu hayat reel yaşamın yerine sanal yaşamı koyuyor. Kaygılarını yatıştırmanın daha eğlenceli yanlarını arayan insanlar yaşamı ıskalıyorlar.”

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce
Başarır ve konuğu, ülkemizin en üretken ve saygın şair ve yazarlarından Murathan Mungan
çağımızın en önemli sorunlarından birini konu alan bir kitabı konuşuyorlar.

Gazeteci Johann Hari’nin kaleme aldığı Çalınan Dikkat, Neden Odaklanamıyoruz adlı kitap çevresinde gelişen sohbette, sosyal medyanın bizi esir alışından, alışkanlıklarımızı ve kültürümüzü nasıl değiştirdiğine kadar geniş bir perspektifte odaklanma sorunu, nedenleri ve çözümleri konuşuluyor. Ve elbette Başarır, her bölümde olduğu gibi yine kitaptan can alıcı bölümleri de seslendiriyor.

Çalınan Dikkat’i, kendisinin de uzun zamandır üzerinde düşündüğü konuları bilim
insanlarıyla görüşmeler yaparak, araştırmalar, testler ve sonuçlarla ele aldığı için seçtiğini
anlatan Murathan Mungan, Johann Hari’nin kitabı bir bilim insanı ya da belli bir görüşün
taşıyıcısı gibi değil, sorularına yanıt arayan bir gazetecinin kişisel hikayesi olarak kurduğuna
dikkat çekiyor.

“Hızın artması kavrayışın azalmasına neden oluyor”
Odaklanma ve dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin sorun çözme becerilerinin gelişmediğine
değinen Murathan Mungan “Daha kötüsü, odaklanma sorunu yaşayan kişilerin basit otoriter
çözümlere daha kısa yoldan yönelme eğilimlerini besliyormuş,” diye devam ediyor. Her
konuda hızlanmanın kutlanacak ve kutsanacak bir şey gibi sunulduğu bir çağda yaşadığımızı söyleyen Mungan, bilim insanlarının, insan beyninin bilişsel kapasitesinin çok sınırlı olduğuna dair açıklamalarına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Hızın artması kavrayışın azalmasına neden oluyor.”

“Yüzeyselleşiyoruz, sığlaşıyoruz”
“Hepimizin yaşlanma sürecinde sırtımızı yaslayacağımız, dayanacağımız olgulara, durumlara ihtiyacımız var,” diyen usta yazar “Derinlik gerektiren her olgu karşısında sürekli bizi yüzeye, her seferinde daha yüzeye çeken bir süreç içinde yaşıyoruz. Yüzeyselleşiyoruz,
sığlaşıyoruz,” diyerek çağımızın en önemli sorunlarından birinin bu olduğunu ifade ediyor.

“Sosyal medya bizim aklımıza değil güdülerimize seslendi”
Sosyal medyanın kişilerin aklına değil güdülerine seslendiğini ve bu nedenle de daha çok
karanlık yanlarımızı ortaya çıkardığını söyleyen Murathan Mungan ne olursa olsun,
zamanın çok kısa olduğunu hiç unutmamak gerektiğini vurguluyor ve sözlerini “Çalınan
Dikkat’i okuyun çünkü gerçekten zenginleşeceksiniz ve bazı alışkanlıklarınıza yeni gözlerle
bakmak için bir kapı açacaksınız,” diyerek sonlandırıyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast
serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel , Spotify , Apple Podcasts , Podtail , CastBox ve Simplecast ’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” 
Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklıç podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.

Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak... Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR 
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi
(1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum