Marmara'da Deniz Salyası ile mücadele

Son günlerde Marmara Denizi’nde yaygınlaşan Deniz salyasına (müsilaj) karşı devlet birimleri bir araya geldi. Deniz yüzeyi temizleme tekneleriyle ortadan kaldırılması mümkün olmayan deniz salyasına karşı İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinesinde İBB ve Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi birlikte çözüm arıyor.

Marmara'da Deniz Salyası ile mücadele
05 Mayıs 2021 - 12:32
Mehmet ÜNLÜ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mart ayından bu yana Marmara Denizi’nde yayılan deniz salyasına (müsilaj) karşı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi’nin dahil olduğu ortak çalışmada yerini aldı. Marmara Denizi’ndeki bütün kıyıları etkileyen deniz salyasına çözüm üretmek için İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda Bandırma Denizcilik Fakültesi’ne bağlı öğretim üyeleri saha araştırmalar yapıyor. İBB de diğer kurumlarla sürekli irtibat içinde süreci izliyor. Gerekli her türlü yardımı veriyor.

Deniz salyası, Marmara Denizi’nde ilk kez görülüyor. Beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi görülen deniz salyalarına karşı Deniz Yüzeyi Temizleme Tekneleri (DYTT) ile mücadele ediliyor. Çalışmalar derin ve geniş alanlarda sürdürülüyor. DYTT’lerin pervaneleriyle deniz salyası öbeklerini parçalayıp dibe indirmek ve toplamak amaçlanıyor. Ancak akışkan, yapışkan ve sıvımsı olmasından ötürü DYTT’ler, deniz salyası karşısında yeterli etkiyi gösteremiyor.

Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Buna dayanak ise geçmişteki su yosunu patlamalarının ortadan kalkması ve deniz dibine inmesi sürecinde yapılan gözlemler.

Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Deniz salyası,  özellikle balıkçıların kabusudur. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırır. Kaktüsler, diğer sukulentler ve keten tohumları, zengin deniz salyası kaynaklarıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum