"Riva Deresi Cehennem Deresi oldu" başlıklı haberimiz ses getirdi…
Beykoz'daki Riva Deresi’nin islahı için İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti.
06 Haziran 2020 - 15:50 - Güncelleme: 06 Haziran 2020 - 15:55
Mehmet ÜNLÜ
Yıllarca doğal güzelliği ve temiz suyu sayesinde İstanbul’un en gözde gezi ve piknik alanı olarak ilgi gören Riva Deresi ve çevresi son yıllarda atıklar nedeniyle alarm vermeye başlamıştı.
Dereye yakın yerleşim alanlarındaki vatandaşlar ilgili yerlere sık sık şikayet ve başvuru yapmalarına rağmen bir sonuç alamamışlardı.
Ancak, “İstanbul Flaş” konunun israrla takipçisi olarak sürekli yaptığı yayınlarla “Riva Deresi”nin halini ortaya koyarak çözüm bulunması için ilgilileri uyarmıştı.
27 Mayıs günü “Riva Deresi Cehennem Deresi oldu” başlıklı haberimiz üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri harekete geçti.
Ekipler, Ömerli Barajından başlayarak Karadeniz'e dökülen dere güzergahı üzerinde bulunan fabrikaların, İSKİ'nin arıtma tesislerinin ve sitelerin yer aldığı 43 farklı noktada denetim gerçekleştirdi.
Denetimler sırasında dereye bağlı ve uygunsuzluk tespit edilen bir endüstriyel tesisin faaliyetlerinin durdurulduğu öğrenildi.
Ayrıca ekipler, derenin birçok noktasından laboratuvar ortamında incelemek üzere numune aldı.
Alınan numunelerin, biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacı, katı madde parametreleri, azot ve fosfor miktarları laboratuvarda incelendikten sonra rapor hazırlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderileceği bildirildi
Denetimler sonucunda yönetmeliğe uymadığı belirlenen fabrika, tesis ve işletmelere cezai işlem uygulanacak.
Riva’ya da kanal yapılacak
Bu arada Kanal Riva olarak bilinen Riva Deresi projesi için de düğmeye basıldı. 29 kilometrelik dere yatağında yapılacak çalışmalar için ÇED başvurusu yapıldı
Beykoz Belediyesi, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne “Riva Deresi Çevre Koruma, Su Güvenliği ile Kentsel Tasarım Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.
Riva, Paşamandıra, Göllü, Bozhane, Öyümce, İshaklı ve Cumhuriyet Mahallelerinden geçen Riva Deresi üzerinde hayata geçirilecek proje kamuoyunda Kanal Riva olarak biliniyor.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 29.4 kilometrelik dere yatağı ıslahı gerçekleştirilecek.
Bununla birlikte proje kapsamında mesire alanları, yürüyüş alanları, ekolojik tarım merkezleri, piknik alanları, spor ve sağlıklı yaşam merkezleri, ağaçlandırma ve peyzaj merkezleri, rekreasyon alanları, çocuk oyun alanları, tekne yanaşma yerleri ve seyir teraslarını kapsayan temalı parklar oluşturulacak.
TEMALI PARKLAR ALACAK
Proje kapsamında yapılacak dere ıslah ve temalı park çalışmalarını kapsayan ve Riva Deresi sağ ve sol sahili içine alacak şekilde belirlenen proje alanı 6 milyon 147 bin metrekare.
Proje içerisinde toplam 3 milyon 272 milyon metrekarelik alanda temalı park çalışması yapılacak ve 11 adet tekne park ve yanaşma alanı inşa edilecek.
Beş yılda inşa edilecek projenin maliyeti 63 milyon 231 bin lira olarak belirlendi.
Proje kapsamında dere ıslahı ve temalı park alanı olarak kullanılacak alanların büyük bir kısmı tapulu arsa ve tarım niteliğinde alanlardan oluşuyor. Geriye kalan kısmı ise Hazine'ye ait çayır ve ormanlık alan niteliğinde.
İBB’DEN SABAH GAZETESİ HABERİ İÇİN AÇIKLAMA
Bu arada Sabah Gazetesi'nde, yayımlanan "Cennet Riva’ya zehir akıtıyorlar" başlıklı haber, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yalanlanmıştı.
İBB tarafından yapılan açıklamada; 31 Mayıs 2020 tarihli Sabah Gazetesi’nde yayımlanan “Cennet Riva’da Çevre Katliamı” “İBB arıtma tesisini devre dışı bırakınca doğa cenneti Riva deresinden Karadeniz’e zehir akmaya başladı” başlıklı haber gerçeği yansıtmıyor. Haberde bahsi geçen cezanın 5 Mart 2019 tarihinde kesildiği ortaya çıktı” denildi.
Konuya ilişkin İSKİ tarafından yapılan bir yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
“Paşaköy atıksu arıtma tesisinin 1. Kademesi 2000 yılında günlük 100 bin metreküp, 2. Kademesi de 2009 yılında yine günlük 100 bin metreküp olmak üzere toplam günlük 200 bin metreküp ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olarak işletmeye alınmıştır. İşletmeye alındığı tarihlerden itibaren tesislerimiz 7 gün 24 saat kesintisiz olarak bölgenin atıksuyunu ileri biyolojik arıtma yöntemiyle arıtmaktadır. Tesisin çıkış suyu kalitesi, yüklenici firma, kurumumuz ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından sürekli denetlenmektedir.
Gazete haberine konu olan ceza 5 Mart 2019 tarihinde, tesis çıkışından değil, tesisten 6 km uzaktan alınan numunenin sonucudur. Bu sonuç, yaklaşık 1 yıl bekletildikten sonra yani yerel seçimlerin ardından 29 Ocak 2020 tarihinde kurumumuza tevdi edilen cezadır.
Bu ceza tarafımızca dönemin işletmecisine rücu ettirilmiştir. Son günlerde Riva deresi ile ilgili olarak kamuoyunda tartışılan konunun Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgisi yoktur. Yukarıda da bahsettiğimiz şüpheli ceza dışında bugüne kadar tesisimiz ile ilgili herhangi bir ceza tarafımıza tahakkuk ettirilmemiştir. Tesisimiz normal arıtma işlevini sürdürmektedir.
Kamuoyunun bilgisine önemle arz ederiz.”
MURAT ONGUN’NDAN AÇIKLAMA
İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya üzerinden Beykoz Riva Deresinin son durumuna ilişkin açıklama yaptı.
Son 1 aydır rengi değişen ve içinde bulundurduğu bütün canlıların hayatını kaybettiği Riva Deresi’yle ilgili İBB sözcüsü ve Basın Danışmanı Murat Ongun Sosyal Medya üzerinden bir açıklama yapmıştı. Ongun;
Riva Deresi ile birlikte Karadeniz’e dökülen bütün derelerin DSİ(Devlet Su İşleri)’nin kontrolünde olduğunu ifade ederek şunları söylemişti:
“Riva Deresi boyunca yer alan sanayi tesisi, ticari işletme ve maden ocaklarının denetimi ve çevre izinleri de İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yetkisindedir”
Bu arada Murat Ongun’un konu ilgili Sosyal Medyada yayınlanan mesajları:
YORUMLAR
- 4 yıl önceRiva deresindeki yaşanan problemler yıllardır devam etmekte olup konunun çözümü için pasakoy tesisinde oluşan fazla çamurun bertarafı amacıyla 5 yil once kurutma makinalarinin yapımına başlanmış ancak yapımcı firma devreye alamamıştır. Bu sebeple pasakoy tesisinde oluşan fazla çamur yağışlı havalarda riva deresine hidrolik olarak kacmaktadir. Seçim sonrası bu makinalarin geçici kabulü yapılmış ancak halen devreye alınmamıştır. Ayrıca şu anda oluşan fazla çamur Tuzla tesisine yüklenici firma tarafından nakledilmekte ve ek ücret ödenmektedir. Bu sebeple kamu zararı oluşmaktadır. Acilen kurutma makinalarinin devreye alınması gerekmektedir.
FACEBOOK YORUMLAR