CHP'li Yıldız: İstanbul'da raylı sistem ikiye katlanacak
İBB Ulaşım Ve Trafik Komisyonu Üyesi CHP’li Birkan Birol Yıldız, İstanbul’un ulaşım problemini katılımcı ve bilimi esas alan bir yaklaşımla çözeceklerini söyledi. Yıldız, “İstanbul’da raylı sistem uzunluğu 5 yılda ikiye katlanacak” dedi.
İstanbul’un ulaşım sorunlarına yönelik çözüm önerileri ve iyileştirme modellerinin tartışıldığı İstanbul Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi ikinci gününe girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li üyelerinin de aktif katılım gösterdiği kongrede 10 oturumda raylı sistemlerden deniz yollarına, otopark politikalarından akıllı şehirlerde kentsel hareketlilik konularına kadar pek çok başlık ele alınıyor.
“TRAFİK SORUNUNU MUHATAPLARIYLA BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”
23 Haziran’dan sonra İstanbul’un yönetilmesi noktasında daha katılımcı, ortak akıla önem veren, yönetişimi esas alan ve en önemlisi bilimi merkeze koyan bir anlayışı egemen kılmaya çalıştıklarını ifade eden İBB Ulaşım Ve Trafik Komisyonu Üyesi CHP’li Birkan Birol Yıldız, “Bu kapsamda İstanbul’un ulaşım sorunlarının tespiti ve çözüm yollarını oluşturma konusunda Adalar Ulaşım Çalıştayı, Deniz Çalıştayı ve Lastik Tekerlekli Ulaşım Çalıştayları düzenledik. Şimdi ise uluslararası düzeyde katılımı da kapsayan ‘Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi’ni düzenliyoruz. Daha önce tek taraflı alınan kararların aksine biz esnaftan vatandaşa, ulaşım şirketlerinden şoförüne, İBB birimlerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşlara davet gönderdik ve katılım sağladıklarını gördük” dedi.
“BİLİM İNSANLARININ ÇALIŞMALARINDAN YARARLANACAĞIZ”
İstanbul’un ulaşım sorunu konusunda bütün muhatapların tespit, eleştiri ve önerilerini dikkate alacaklarını ifade eden CHP’li Yıldız, “Burada çok değerli bilim insanları akademisyenler var. Ulaşım konusundaki sorunların çözüme kavuşması için bilim insanlarından ve akademisyenlerden maksimum düzeyde faydalanacağız. Bilim bizim birincil önceliğimiz olacak” diye konuştu.
DENİZDE ‘ORTAK İSKELE MODELİ’ GELİYOR
İstanbul’un ‘Deniz Şehri’ olmasına rağmen deniz ulaşımının yüzde 3 seviyelerinde olmasının üzüntü verici olduğunu belirten Yıldız, önümüzdeki 5 yıl içinde deniz ulaşımının payını yüzde 10’a yükselmeyi hedeflediklerini söyledi. Deniz ulaşımının hak ettiği seviyelere ulaşması için çalışmalara başladıklarını ifade eden Yıldız, “Atıl iskeleleri deniz ulaşımına kazandıracak, yeni iskeleler oluşturacak ve farklı deniz otoriteleri tarafından aynı bölgede farklı iskelelerden hizmet verilmesinin önüne geçerek Ortak İskele Modeli’ni hayata geçireceğiz. Denizde de yeni hatlar oluşturacak, karayolu ve raylı sistemlerle tam entegrasyon sağlayacağız” dedi.
“RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 430 KİLOMETREYE YÜKSELECEK”
Gelişmiş metropollerde raylı sistemlerin ulaşımın ana unsuru olduğunu vurgulayan Yıldız, İstanbul’daki 233 kilometrelik raylı sistem uzunluğunun oldukça yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Toplu ulaşımda raylı sistemlerin payı yüzde 20. 5 yıl içerisinde 233 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu 430 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde bilgi verdi. İstanbul’da birçok metro inşaatının geçmiş dönemde temelinin atılmasına rağmen finansal planlamasının yapılmamasından dolayı inşaatının durduğuna işaret eden Yıldız, “Başkanımız Ekrem İmamoğlu girişimlerde bulunarak inşaatı durmuş birçok projeye yeni kaynak sağladı. Bulunan dış kaynakla birlikte Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Kaynarca-Tuzla-Pendik ve Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hatları hızla tamamlanıp İstanbulluların hizmetine sunulacak” dedi.
“5 YILDA 300 YENİ METROBÜS ALINACAK”
Günde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyan Metrobüs hattına ilişkin de bilgiler veren Yıldız, 2019’da 50 adet metrobüs alınacağını, yeni metrobüslerin mevcut metrobüslere oranla kapasitesinin yüzde 30 daha yüksek ve çift taraflı iniş-biniş kapısına sahip olacağı bilgisini verdi. Yıldız, “Metrobüslerin en büyük sorunu eskimiş olmaları ve kilometre sayılarının 2 milyonun üstüne çıkması. Bu yıl 50 yeni metrobüs alınacak. 2024 yılına kadar ise alınacak yeni metrobüs sayısı 300’e ulaşacak” dedi.
“OTOPARK STOKU İKİYE KATLANACAK”
İstanbul’un en büyük sorunlarından biri olan otopark sayı ve kapasitesine ilişkin de konuşan Yıldız, “Şu anda mevcut otopark stoku 94 bin 471 araç seviyesinde. Bu sayı 5 yılda 195 bin seviyesine çıkarılacak yani 5 yılda otopark stokunun 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
“ATATÜRK HAVALİMANI’NDAN VAZGEÇMEMEK GEREKİR”
Dünya metropolleriyle kıyaslandığında İstanbul’da 2 havalimanı bulunmasının da oldukça yetersiz olduğu görüşünü savunan Yıldız, “Birçok dünya kenti İstanbul kadar nüfusa sahip olmamasına rağmen 3 ile 6 arasında değişen havalimanı sayısına sahip. Bizde ise dünyanın 17’nci büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı kapatılıyor. Atatürk Havalimanı’nın kapatılması demek bölgedeki 15 bin kişinin işini kaybetmesi anlamına da geliyor. Böylesine büyük bir değeri İstanbullu’nun hizmetine sunmaktan vazgeçmemek gerekiyor” diye konuştu.
FACEBOOK YORUMLAR