Komisyonda Balıkçılardan AKP'ye Tepki

Su Ürünleri Kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısına balıkçıların isyanı damgasını vurdu. Ayhan Barut, öneri ve teklifler dikkate alınmayınca sert çıktı. "Balıkçıların tek hatası Ak Parti'yi desteklemek"

Komisyonda Balıkçılardan AKP'ye Tepki
08 Ekim 2019 - 16:17 - Güncelleme: 08 Ekim 2019 - 16:29



ANKARA - Su Ürünleri Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısına, balıkçıların isyanı damgasını vurdu.


"DESTEKLEDİK, BEDEL ÖDETİYORLAR"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Komisyon Üyesi Ayhan Barut'un da katıldığı toplantıda söz alan Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Güney, "Balık avcılarını bu kadar sıkmanın, bu kadar ezmenin anlamı nedir, onu anlayamıyoruz bir türlü. Bizim bir tek hatamız var, biz Ak Parti'yi destekledik balıkçı olarak. Bütün mitinglerine gemilerimizle de gittik ama bedelini çok ağır ödüyoruz, hala da ödetiyorlar" dedi.


"OTURACAK YER BULAMADIM"
Su Ürünleri Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, tartışmalara sahne oldu. Komisyon üyeleri ve milletvekillerinin yanı sıra üniversitelerden akademisyenlerin, sektör temsilcilerinin ve meslek örgütü yöneticilerinin de katıldığı komisyon toplantısında, özellikle muhalefetin teklif, katkı ve önerileri dikkate alınmadı. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç'ın yönettiği toplantıda konuşan Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Güney, 70 yaşında olduğunu belirterek oturacak yer bile bulamadığından yakındı.


"GEMİLERİMİZİ ALIN, BİZ DE KURTULALIM"
Su ürünleriyle ilgili kanunun değişmesi için 20 yıldır mücadele ettiklerini belirten Ali Güney, şöyle devam etti:
"İki dönem alt komisyonda görev yaptım 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'yla ilgili, ikisinde de değer kaybı oldu ve çıkmadı. Bir Orman Bakanlığı karşı çıktı, bir Turizm Bakanlığı karşı çıktı. Şimdi belirli yerlerde birleşmeler oldu, önümüze bir şey geldi. Burada ışıkla avcılıkla ilgili bir şey söylemek istiyorum. Bu, Danışma Kurulunda bizim gündemimizde yoktu. Avcılık alanlarının yetiştiricilik alanlarına çevrilmesi bu kanunla mümkün oldu. Bizim vole alanlarımızın ve avcılık alanlarımızın kesinlikle üreticilere verilmemesi lazım, yetiştiricilere verilmemesi lazım, zaten alanlar daraldı. Bakın, yollar yapıldı, deniz dolduruldu, hala Trabzon'da yaşam alanları yapılıyor, 800 bin metre yol yapılıyor. Bizim av sahalarımız azalıyor. Yetiştiricilik şimdi Karadeniz'de başladı. Eğer o alanları, av alanlarımızı yetiştiriciliğe açtığımız zaman bizim gemilerimizi satın alın, biz de bu dertten kurtulalım."


"BİZE BEDEL ÖDETİYORLAR"
Yatırımlarının çok büyük olduğuna dikkat çeken Ali Güney, şunları kaydetti:
"Endüstriyel değil bizim gemilerimiz, orada anlaşalım. Biz bir tek balığı avlarız, buzhanede saklarız, balığı ne işleriz ne ikinci bir işlem yaparız, canlı olarak piyasaya getiririz, piyasada satılır. Bu, endüstriyel değil. Yasa teklifinin 16'ncı maddesinde uluslararası gemiler var. Türk bayrağı gezdiriyoruz biz ve personelimiz Türk. 52 tane Moritanya'da gemimiz var ancak Ziraat Bankası yüzde 4.5 ile aldığımız krediyi yüzde 24 ile geri istiyor şimdi bizden. Niye? Yurtdışına gidiyoruz, ülkeye döviz getiriyoruz diye. Balık avcılarını bu kadar sıkmanın, bu kadar ezmenin anlamı nedir, onu anlayamıyoruz bir türlü. Bizim bir tek hatamız var, evet biz Ak Parti'yi destekledik balıkçı olarak. Bütün mitinglerine gemilerimizle de gittik ama bedelini çok ağır ödüyoruz, hala da ödetiyorlar. Maalesef bu kanunda da bize ödetmeye çalışılıyor. Hükümetten bir mazot desteğimiz var, başka hiçbir desteğimiz yok ve biz kötü çocuğuz şimdi, balık avcısı olarak kötü çocuğuz. Gemilerimizle geçerken gemilerimizin resimleri çekildi, bir gün sonra sezon açıldı, hepsi ceza yedi teknelerin. Denize de çıkamıyoruz artık. Bakın, ulaştırma ayrı bir hesap, 16 tane bakanlığın 13 tanesi bize müdahil. Hangisiyle baş edelim?"


AYHAN BARUT'TAN TEPKİ
Hayli uzun süren komisyon toplantısında konuşan CHP Adana Milletvekili ve Komisyon Üyesi Ayhan Barut ise, uzun süredir kanun teklifini görüştüklerini, milletvekilleri, sektör temsilcileri, akademisyenler ve meslek örgütü temsilcilerinin öneri ve görüşlerin hiç dikkate alınmadığını söyledi. Teklif görüşülürken sektörün yararına 25 önerge verdiklerini anımsatan Barut, "Bunca sene sonra yasa değişikliği yapılıyor ama burada yapılan konuşmalar, verilen teklifler yok sayılıyor. Önergelerden birisinin bile geçerliliği yok. Buralarda memleket yararına, sektör yararına tekliflerimiz, olumlu katkılarımız görmezden geliniyor. Kurgulanmış bir şekilde hareket ediliyor. Üreticinin, balıkçının faydasına işler yapıyoruz ama hep iktidarın istediği yönde kararlar alınıp ilerleniyor. Önerilerimiz ve katkılarımızın, sektör temsilcilerinin dikkate alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum