KIYI TEMİZLİK HİZMETLERİ ARI GİBİ ÇALIŞIYOR
Ekipler, kıyı ve mendireklerde duyarsız vatandaşların attıkları çöpleri tek tek topluyor. Ancak, görevliler ne kadar temizlemeye çalışsa da, yine de başa çıkamıyor.
Haber-Fotoğraf: Mehmet ÜNLÜ
İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün bir birimi olan, Kıyı Temizlik Hizmetleri İstanbul’un çevre temizliğinden sorumlu olarak görev yapıyor.
Ekipler, kıyı ve mendireklerde duyarsız vatandaşların attıkları çöpleri tek tek topluyor. Ancak, görevliler ne kadar temizlemeye çalışsa da, yine de başa çıkamıyor.
Zira insanlar, yedikleri içtiklerinden kalan kutu ve her türlü atıkları ne yazık ki beraberinde getirdikleri poşetlerin içine doldurup en yakın çöp kutusuna atmak yerine, çöplerle birlikte poşetleri de ayrıca yere bırakıyor.
Görevliler; “vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Yediklerini içtiklerini bir poşetin içinde toplayıp ağzını bağladıktan sonra yere bıraksınlar. Bizim için daha kolay olur. Yoksa tek tek toplamak çok zaman alıyor.” diye yakınıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan halka açık kıyılarda, çeşitli nedenlerle oluşan atıkların temizliğini canla başla ve titizlikle gerçekleştiriyor. İstanbul genelinde 30 ekip olmak üzere tam 180 personel hizmet veriyor
Kıyı temizlik ekiplerinin temizlik kategorileri:
Poşet
Tenekeler
Sigara izmariti
İri cam parçalar
Ambalaj atıkları
Strafor parçaları (köpükler)
Pet şişe ve kapakları
Plastik menşeli atıklar
Ağaç dalları ve bitki parçaları
Belirli bölgelerde yosun
Çevre ve görüntü kirliliği meydana getiren atıkların oluşma sebebinin ise ne yazık ki eğlence amaçlı faaliyetlerle oluşuyor.
Çevre kirliliğinin en önemli ve ilk sırada yer alan nedeni ise, pikniklerin ardından çöp kutusuna atılmayan çöplerin yere düşerek rüzgar etkisiyle savrulması,
İkinci sırada olan ise, balonlara ve cam şişelere atış yapılması, isabetli atışlar neticesinde parçaların çevreye yayılması.
Özellikle parklarda yenilen çekirdek kabuklarının yerlere atılması,
Balık tutarken kullanılan malzemelerin (olta, ağ, şamandıra, plastik malzemeler, vb.) doğaya bırakılması,
Çöp kutularını pota gibi kullanıp isabet ettirilemeyen meşrubat veya her türlü
metal kutuları yere düşmesi,
Göğe bırakılan dilek fenerlerinin bir süre sonra karaya veya denizlere düşmesi.
Çevre konusunda ağırlıklı olarak insanlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Şunu sormak gerekir; “çöpleri, sigara izmaritlerini, çekirdeklerin kabuklarını atanlar evlerinde acaba yere atar mı?.. Eğer cevap “hayır” ise, o zaman çevremizi de evimiz gibi görmemiz gerekiyor. Düşünün evimizde bir de üstelik terlik kullanıyoruz.
O nedenle, ülkemizin denizi, toprağı, havası hepimizin. El ele verip çevremizi korumalıyız. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmalıyız.
FACEBOOK YORUMLAR