TURGUT ERSAVAŞ'IN KİŞİSEL SERGİSİ "DİJİTAL AŞK: HOMO SAPIENS'İN SON DURAĞI"

Mimar ve Ressam Turgut Ersavaş, “DİJİTAL AŞK: HOMO SAPIENS’İN SON DURAĞI” isimli kişisel sergisiyle 11 - 28 Haziran 2019 tarihleri arasında Ziraat Bankası İstanbul Tünel Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Açılış: 11 Haziran 2019, Salı, Saat: 18.00-20.00

TURGUT ERSAVAŞ'IN KİŞİSEL SERGİSİ "DİJİTAL AŞK: HOMO SAPIENS'İN SON DURAĞI"
09 Mayıs 2019 - 12:25

Turgut Ersavaş’ın “Dijital Aşk: Homo Sapiens’in Son Durağı” sergisi iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde; “Büyük Patlama (Big Bang)” yani Evren’in başlangıcından sonra, günümüzden milyonlarca yıl önce, ilk defa Doğu Afrika’da ortaya çıkan avcı-toplayıcı gruplardan, çağımızın Yapay Zekalı insansı Robotlarına ve belki de gelecek yüzyıllarda, Homo Sapiens (Zeki İnsan)’ın Mars’a uzanacak serüvenini kendi fırçasına özel yorumuyla izleyicilere sunuyor. Bilgi ve uzay çağını yaşadığımız ve baş döndürücü gelişmelere şahit olduğumuz şu yıllarda, bilgisayar teknolojisi ile insan bedenini konu alan biyo-teknolojinin, eşzamanlı olarak, bilim insanlarının, insan bedeni üzerindeki denemelerinin hangi aşamaya geldiği, Homo Sapiens’i nasıl bir geleceğin beklediği tartışmalarını Homo Sapiens’in son durağı neresi olacak sorusu ya da sorunsalıyla ortaya koyuyor.

 

Bazı bilim adamları, filozof ve tarihçiler yakın bir gelecekte, Homo Sapiens’in ortadan kalkarak, yeni bir insan türünün ortaya çıkabileceğini, kitap, makale ve açıklamalarıyla iddia ediyorlar. Yeni bir insan türü ne zaman ortaya çıkar, doğaya ve gezegenimize nasıl davranır, duygularının başka güçler tarafından yönetilebileceği iddia edilen yeni insan türü ile yapay zekalı insansı robotların ilişkisi nasıl olur, “Aşk” yaşayabilirler mi; bu “Dijital Aşk” bildiğimiz gibi bir “Aşk” olabilir mi? gibi aklın sınırlarını zorlayan soruları tuvalleri aracılığıyla gündeme getiriyor. Ayrıca bugünlerde çok konuşulan “Mars’ta Yaşam” denemelerinin geleceğine de bir bakış sunuyor ve Mars’a gitme şansını yakalayabilenlerin, dünyadaki gibi doğal bir yaşam ortamı kurmasının mümkün olup olamayacağını, şu anda var olan insan bedeninin buna uyumluluğunun ya da uyumsuzluğunun yanı sıra Mars’ta koloni kurarak çoğlamanın gereği olan uzayda çocuk sahibi olmasının mümkün olamayacağının altını çiziyor.

 

2000’li yıllardan bu yana, bilimsel ve teknolojik alandaki yeni ve sıra dışı buluşlar ve bu gelişmelerin insanoğlu ve dünyamız üzerindeki etkileri üzerindeki araştırmalarla yakından ilgilenen ve özellikle tarihçi Yuval Noah Harari ve fizik profesörü Stephen Hawking’in çalışmalarını takip eden Ersavaş, konuyla ilgili ilk tablosu “Dijital Duygular”ı - sergisinde görülebilir- 2002 yılında yapar.

 

Serginin ikinci bölümünde ise, Homo Sapiens’in yine kendisine, Zeki İnsan Toplumuna ve yaşadığı ekosisteme bilimsel gelişmelerin bilinçsiz kullanılmasıyla nasıl zarar verdiğinin altını çiziyor. ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01’ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı. Bu bağlamda Ersavaş, kendi bahçesinden, yaşadığı çevresinden yola çıkarak tuvaline aktardığı doğa, deniz, ağaç, çiçek, kuş, böcek gibi aslında birçoğumuz için sıradan görünen canlıların yok olduğunda gezegenimizin dengesinin nasıl bozulacağına dair naif bir bakış sunuyor.

 

AÇILIŞ: 11 Haziran 2019, Salı, Saat: 18.00-20.00

 

ZİRAAT BANKASI TÜNEL SANAT GALERİSİ

Adres: Asmalı Mescit Mahallesi, Müeyyet Sk. No:1, Tünel, Beyoğlu/İstanbul

Telefon: (0212) 251 42 48

Pazar, Pazartesi ve Resmi Tatil günleri hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir.

 

 

ÖZGEÇMİŞ

TURGUT ERSAVAŞ - Y. Mimar, Ressam

Turgut Ersavaş, 1944 yılında Çanakkale’de doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Çanakkale’de yaptı. 1961-1962 yıllarında İstanbul Amerikan Robert Koleji Mühendislik Bölümü hazırlık sınıfı sonrası, girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1967 yılında mezun oldu. Kendisinin, resim ve sanat sevgisi, ilk sanat deneyimleri Resim Öğretmeni, ressam Şadiye Erdölen’den aldığı derslerle oluşmuştur. Üniversite yıllarında, Mimarlık Fakültesinde, Ressam Ercüment Kalmuk ve Ressam Şadan Bezeyiş’ten resim, renk ve şekil kompozisyonu dersleri, Heykeltıraş Rudolf Belling ve Heykeltıraş Yavuz Görey’den modelaj dersleri ve Sabahattin Eyüboğlu’ndan aldığı Sanat Tarihi dersleri, sanat anlayışının ve formasyonunun oluşmasında belirleyici olmuştur. Profesyonel Mimarlık mesleği süresince, projelendirilmesinde rol aldığı evlerde, ofislerde ve çeşitli binalarda çağdaş ve modern sanat eserlerinin kullanılmasını sürekli desteklemiş ve teşvik etmiştir. Turgut Ersavaş, halen, Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin  (IAA/AIAP) Türkiye Şubesi (UPSD) üyesidir. Turgut Ersavaş, resim ve sanat faaliyetleri yanında, halen, İstanbul Medipol Üniversitesi (İMÜ), Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak, Mimari Tasarım dersleri vermektedir.

Turgut Ersavaş’ın Amerika’daki özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Ersavaş, akrilik, yağlıboya ve karışık teknik kullanarak, üzerinde detaylı çalışılmış, kendine özgü, çağdaş sanat eserleri üretmektedir. Onun resim çalışmaları, mimariden, bilim ve teknolojinin baş döndürücü ilerlemesinin insan ve yaşadığı dünya üzerindeki etkilerinden, dünyanın çeşitli bölgelerinde savaşlarla karşılaşan insanların sorunlarından, antik kültürlerden, doğa ve çevrenin geleceğinden, günümüzde ve gelecekte, insanın, yeni dijital dünyada karşılaşabileceği kişisel ve psikolojik sorunlarından (ve en önemlisi, başka bir insan türüne dönüşmesi olasılığından) ve bir dizi duygusal durumlardan esinlenmekte ve bu konuları sanatı aracılığıyla izleyicilerle paylaşmayı amaçlamaktadır.

 

Eğitim:

1962-1967      İTÜ Mimarlık Fakültesi

1961-1962      Amerikan Robert Koleji, Mühendislik Hazırlık, İstanbul.

 

Sergiler:

“DİJİTAL AŞK”  sergisi, Turgut Ersavaş’ın ilk kişisel sergisi olmakla beraber, önceki yıllarda eserleri aşağıdaki sergi ve sanat fuarlarında yer almıştır.

2018 İsviçre, Zürih’te ArtBox Gallery’de açılan bir sergide, bir adet eseri dijital büyük ekranda sergilenmiştir.                                                                   

2018 ABD’li bir koleksiyoner tarafından satın alınan “Escape to the Unknown-Bilinmeyene Kaçış” isimli, 2016 tarihli, 100x100 cm. boyutundaki eseri, 18 ülkeden içlerinde Mark Chagall, Muhammed Ali, Carl Dixon, Aatmica Ojha’nin da bulunduğu 28 sanatçının eseri ile birlikte açılan, “Journeys of Liberation” adlı sergide yer almıştır.            

2017 Biri Bodrum’da diğeri İstanbul’da olmak üzere iki adet karma sergi.                       

2017 İsviçre’de ART BASEL 2017’de, The Art.Box Gallery standında üç adet eseri dijital büyük ekranda sergilenmiştir.

2016  USA Miami’de Art Basel 2016 esnasında, Miami’de Spectrum’da, The Art.Box Gallery standında beş adet eseri dijital büyük ekranda sergilenmiştir.

 

İletişim:

[email protected]

www.turgutersavas.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum