FETHİYE 3.BELGESEL GÜNLERİ

Ortaklar Öğretmen Okullari3, Adabelenliler Derneği ve Fethiye temsilciliği tarafından 2019 yılında, 3. gercekkestirilecek olan "FETHIYE BELGESEL GUNLERI", 19--20 Nisan tarihleri arasında aşağıdaki program ile başlayacak.

FETHİYE 3.BELGESEL GÜNLERİ
07 Nisan 2019 - 14:13 - Güncelleme: 10 Nisan 2019 - 13:58
Ortaklar Öğretmen Okulları Adabelenliler Derneği ve Fethiye temsilciliği tarafından 2019 yılında, 3. kez gerceklestirilecek olan "FETHIYE BELGESEL GUNLERI", 19--20 Nisan tarihleri arasında aşağıdaki program ile başlayacak. Fethiye Belgesel Günleri, Fethiye Kültür Merkezi 'nde düzenlenecek. Etkinliğin felsefesini; " Doğdukları topraklara ellerinden geldiğince bir katkı sunmak, içtikleri suyu, yedikleri ekmeği ve soludukları havayı hak etmek" olarak belirliyorlar. Ve bu anlamda başladığı günden itibaren; doğdukları, büyüdükleri topraklardan aldıklarının karşılığını daha da artırarak, gelecek kuşaklara aktarabilmek amacı ile. Ortaklar Öğretmen Okulları, Adabelenliler Derneği 'nden geçmiş kuşaklar, yeni kuşaklara sevgi, barış ve aydınlık taşıyor. Program

19 NİSAN 2019, CUMA
16.00-16.15: Açılış
16.20-16.40: Politikanın Kurbanı: Köy Enstitüleri 
Yön: Pelin Öztürk, 22’
''Argonomi'' isimli YouTube kanalının kurucusu ve sunucusu Pelin Öztürk, “Politikanın Kurbanı: Köy Enstitüleri” isimli video çalışmasında köy enstitülerinin doğuşuna, gelişimine ve kapatılmasına odaklanıyor.

16.45-17.30: Öğrenci Filmleri Gösterimi
‘Okul’ temalı Fethiye Liselerarası Belgesel Film Yarışması’na katılan öğrenci belgesellerinden bir seçki. (Gösterime en fazla 10 film dahil edilecektir. Programda belirtilen gösterim süresi tahminidir.)
18.00-19.00: Abbas Güçlü ile Söyleşi
3. Fethiye Belgesel Günleri onur konuğu gazeteci, yazar ve eğitim uzmanı Abbas Güçlü’ ile ‘Eğitim’ üzerine bir söyleşi ve soru-cevap. 
20 NİSAN 2019, CUMARTESİ

13.00-13.10: Açılış
13.15-13.30: Öğretmen Okullarında Eğitim ve Öğretim Nasıldı?
Sun: Ahmet Doğan 
Ortaklar Öğretmen Okulu öğretmenleri ve mezun öğrencileri ile fotoğraflar eşliğinde öğretmen okullarındaki demokratik işleyiş, öğretim etkinlikleri, kültür-sanat çalışmaları ve yaşama dair paylaşımlar. 
Belgesel Gösterimleri

13.35-14.10: DİLSİZ DUVARLAR 
Yön: Atiye Taşçıoğlu–Kaçar, Nilgün Kuşkonmaz, 35’, 2018, Türkçe
Fethiye köylerinde çoğunluğu köylülerin imece usulüyle, el ele vererek yaptığı, bugün artık kapatılmış olan köy okullarını konu alan belgesel çalışması. 
Köy okulları çürümeye terk edilmiş, sıvası, boyası dökülmüş, çatısı çökmüş, içler acısı bir haldeler. Bir zamanlar öğrencilerin oyun oynadığı, haylazlık yaptığı bahçelerde şimdilerde yabani otlar, dikenler, sarmaşıklar türemiş... Köylüyü köyde tutan temel toplumsal kurumlardan biri olan, köy toplumsal yaşamına hem örnek olan hem de merkezinde bulunan, çocuklar için bir aidiyet noktası olan okulların kapanması, köylerin çözülme/göç nedenlerinden biridir. Köylerde okulların kapatılmasıyla köyler daha bir çoraklaşmıştır. Sadece eğitim alanında değil, tarım ve hayvancılıkta da bitme noktasına gelmiştir.

14.15-14.30: BENİ YÜREKTEN DİNLEYİN 
Yön: Enis Rıza, 14’, 1997, Türkçe 
Belgeselde, eğitimciliği ve devlet adamlığı yanında usta bir yazar ve tercüman olan Hasan Ali Yücel'in hayatı anlatılmaktadır. 1998 yılında İzmir'de gerçekleştirilen Hasan Ali Yücel Sempozyumu için hazırlanan belgesel çalışmasının metnini Prof. Dr. Zeki Arıkan hazırladı. Fotoğraflarla anlatıma dayanan filmde, Can Yücel'in kendi sesinden babası için yazdığı şiirler, Hasan Ali Yücel'in Mesut Cemil ve diğer arkadaşlarıyla düzenledikleri fasılların ve Yücel'in annesinin ses kayıtları da yer almaktadır.

14.35-15.10: KUŞTEPE BLUES
Yön: Nedim Hazar, 35’, 2004, Türkçe, İngilizce altyazılı
Müzikte “Mannheim Okulu''nun yeri ve önemi nedir? Ya aydınlanma çağı? Aydınlanma çağı çağdaş müziği hangi anlamda etkilemiştir? Bu soruların yanıtını, “Şakşuka''nın semti Kuştepe'de 7, 8, 9 yaşındaki çocuklardan öğrenebilirsiniz. Anneleri babaları Karadeniz'den, Kayseri'den, Kırklareli'nden, Kahramanmaraş'tan gelen bu çocuklar birkaç yıldır, semtin ortasına kurulmuş olan Bilgi Üniversitesi'nde özel bir eğitime tabi tutuluyor, solfej, enstrüman, teori dersleri alıyorlar. Mahalle berberindeki müşteriler ise acı bir gerçeği dile getiriyor. Kuştepe'liler müziği sever sevmesine ama, onların kitabında müzik eğitiminden önce hayat kavgası gelir. Anneleri, ders aldıkları üniversitenin koridorlarında hademelik yapan çocukların kimi “stüdyo''larda çalmak istiyor büyüyünce, kimisinin hayali senfoniler bestelemek. En sevdikleri müzik tarzı ise: “Slow'', yani “Kuştepe Blues''.

15.15-15.25: TERLİK 
Yön: Barış Sarhan, 8 ', 2009, Türkçe
İlkokul birinci sınıfa giden Erhan, okula terlikle gelmiştir. Terlikli ayakları tören sırasında iyice göze batar. Öğretmenlerinden bu konuda uyarı alır. Utancından arkadaşlarının yanına gidemez. Terlikleriyle hiçbir oyuna katılamaz. Dalga konusu olur ve hatta ilk yalanını söylemeye başlar. Erhan'ın tüm bu bedelleri ödemesinin bir nedeni vardır…
15.30-15.50: SARININ ÜZERİNE SİYAH 
Yön: Haşmet Hakan Topaloğlu, 20', 2004, Türkçe
İstanbul Erkek Lisesi'nden bir grup öğrenci Çanakkale'de savaşmak üzere orduya katılır. Büyük bir taarruz sırasında hepsi şehit düşer. Haber duyulunca o dönemde hastane olarak kullanılan okul binasının sarı rengine siyah eklenir. Sarı ve siyah o günden beri İstanbul (Erkek) Lisesi'nin simgesi olmuştur.

16.00-16.25: Doğal ve Tarihi Ortamda Bütünsel Öğrenme Örneklemesi 
Sun: Mustafa Özmen, Hüseyin Yaşar
“Bütün parçalardan daha kolay algılanır” yaklaşımı ile öğretimde disiplinler arası bir bütünsellik sağlamaya özen gösterme üzerine bir sunum.

16.30-17.00: Fethiye Liselerarası Belgesel Film Yarışması Ödül Töreni
17.10-17.50: Konser: Bayram Selman, Makbule Kaya 
Bayram Selman, Fethiye doğumlu olup “Üç Telli” saz ustası, TRT Kurumu, Kabak Kemane emekli sanatçısıdır.

Makbule Kaya, Ortaklar Öğretmen Okulu mezunu olup TRT Kurumu, Türk Halk Müziği emekli sanatçısıdır.

18.00-18.45: Kokteyl ve Sergi
Ortaklar Öğretmen Okulu mezunu Esin Pehlivan Aras’ın kırk yama işlerinin sergilendiği sergi salonunda verilecek kokteyl ile 3. Fethiye Belgesel Günleri kapanışı.

HABER: EMEL SEÇEN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum