ÇEVRENİN KORUNMASI KANUNU GÖLLERİMİZİ DE KORUMALI

Çevre Komisyonundan geçen tasarıda enerji üretim santrallerinin göller üzerinde de kurulmasının önünü açan 20. maddeye itiraz eden CHP’li Özer, “Türkiye’deki göllerde kuraklık yaşanırken, suların azalmasıyla tarım tehlikeye girmişken bu düzenleme geleceğimizi kurutur” dedi.

ÇEVRENİN KORUNMASI KANUNU GÖLLERİMİZİ DE KORUMALI
17 Kasım 2018 - 19:16

Önceki gün TBMM Çevre Komisyonunda çevrenin korunmasına yönelik teklifin görüşmeleri sırasında belli maddeler üzerinde tartışmalar yaşandı. Enerji üretim santrallerinin göllerin üzerinde kurulmasına yol açan maddeye ilişkin CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Eber gölü kurumuşken, Burdur gölündeki kuraklıkta geri dönüşü zor bir duruma gelinmişken böyle bir düzenleme bu şekliyle kabul edilemez” diye konuştu.

Tasarının 20. Maddesinde yer alan düzenleme “Su alanlarında (deniz, tabii ve suni göller) imar planı kararı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarda yenilenebilir enerji üretim santralleri yapılabilir” ifadelerini içeriyor.

CHP’li Özer maddede sulak alanlar ve göller ifadesine itiraz ederek maddenin Kıyı Kanunda belirtilen tabii ve suni göllerin korunması amacına ters düştüğünü söyledi. Özer şu ifadeleri kullandı: “Dünyada bir yağış rejim değişikliği var, Türkiye’deki göllerde kuraklık söz konusu, örneğin Eber gölü kurumuş, örneğin Burdur gölündeki kuraklıkta geri dönüşü zor bir duruma gelinmişken, suların azalması sonucu tarım tehlikeye girmişken, böyle bir düzenlemenin doğru olmadığı açıktır.”

 

KUŞ POPÜLASYONU ETKİLENİR

 

Sulak alanlarda ve göllerde, ekolojik denge unsurlarının son derece önemli olduğunu belirten Özer, şöyle devam etti:

“Yenilenebilir enerji kaynak alanlarının su alanlarında yer alması telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Sulak alanlar kuş popülasyonunun en yoğun olduğu alanlardır. Özellikle sucul kuşların yumurtlama alanları olan sulak alanların üreme dönemlerinde ziyaretçilerin girişine dahi kapatılması gerekirken bir enerji üretim santraline dönüştürülmesi sucul ekosistemlerde ciddi tahribata sebep olacaktır. Sulak alanlarda avlanan yırtıcı kuş türlerinin de sulak alanlara kurulacak RES’ler, karasal ekosistemlerde kurulan RES’lerden çok daha fazla ekosistem tahribatına sebep olacaktır.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum