KYK yurdu birilerine peşkeş mi çekilecek?
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi’nde yaşayanlar KYK öğrenci yurdunu geri istiyor. Yurt iki yıl önce ‘depremde hasar gördü’ gerekçesiyle yıkıldı ve yerine yeni yurt bir daha yapılmadı. Barbaros Mahallesi Gönülleri, yıkılan yurdun önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
İSTANBUL FLAŞ - Basın açıklaması düzenleyen kitle ellerinde taşıdıkları, “Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz: Yeşil Alan, Spor Alanı, Toplanma Alanı İstiyoruz" diyerek yetkililere çağrıda bulundu. Basın açıklaması düzenleyen kitle sık sık, “Vakıflara değil, halka hizmet" ve "Kamu malı kamuda kalsın” sloganları attı.
Basın açıklamasında Barbaros Mahallesi Gönüllüleri adına konuşan Avukat Yasemin Çakır Özşafak, Hazine adına tescilli ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsisli olan erkek öğrenci yurdunun 2 yıl kadar önce depremde hasar görmüş olduğu gerekçesiyle yıkıldığını hatırlattı. Özşafak, “Mahalle sakinleri olarak bizler, 12.244 m2'lik bu arazide yine aynı Bakanlığa bağlı, gençlerimizin, çocuklarımızın yararlanabileceği, devlet denetimi ve güvencesi altında bir yurt yapılacağını, eğer yurt yapılmayacaksa afet sonrası sığınabileceğimiz bir toplanma alanı oluşturulmasını beklemekteydik" dedi.
30 YILLIK DEVİR
Yıkılan yurt arazisinin geçtiğimiz aylarda ASFA okullarının da kurucusu olan Mahmut Esad Coşan Vakfi'na 30 yıllığına tahsis edildiğini hatırlatan Özşafak, alanın kişiye özel eğitim alanı getirildiğini ifade etti. Özşafak şöyle devam etti: “Oysa bu alan daha önce kamu tarafından kullanılmaktaydı. Taşınmazın tapu kaydında da 'kamu yararı dışında kullanılamayacağı' şerhi bulunmakta. Söz konusu alanın adı, niteliği, siyasi görüşü ne olursa olsun, herhangi bir vakıf ya da derneğe tahsis edilmesini uygun bulmuyoruz.”
Bu alanın bu şekilde tahsisi kamu yararı ile açıkça çelişmekte ve kamuyu zarara uğratmakta olduğunu vurgulayan Özşafak, şöyle devam etti: “Bütün bunların dışında, tahsis sonrasında inşa edilecek bina imar mevzuatına da aykırı olup, eskisinden daha büyük bir binanın yapılmak istendiği tespit edilmiştir. Kişiye özel imar planı değişikliği yapıldığı kanaati hasıl olmuştur. Bulunduğu bölgede hiçbir arazinin sahip olmadığı özel haklara sahip kılınmıştır. İmar hakkını arttırmak için imar planında da değişiklik yapılmış.”
‘TALANI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ…’
Avukat Onur Cingil ise imar planı değişikliği tahsis iptali ve verilen ruhsatın iptali için dava açıldığını hatırlattı. Cingil şunları söyledi: “Buradaki talanı, buradaki peşkeşi önlemeye çalışıyoruz"
Kendisinin de öğrenim süreci boyunca dört yıl bu yurtta kaldığını belirten Cingil şöyle devam etti: "Kurumlar arasında birbirine ikram edilerek aslında çok ciddi bir ihtiyaç olan yurt ihtiyacını yok saymaktadır.”
FACEBOOK YORUMLAR