KAPLANMIŞ FORMDA BÜTİRİK ASİT KULLANIMI BUZAĞI PERFORMANSINI ETKİLİYOR

Çiftçilerin, sağlıklı çiftlik hayvanları yetiştirmelerine destek olmak amacıyla inovasyon yatırımlarına büyük önem veren Trouw Nutrition, hayata geçirdiği bilimsel çalışmalarla da iş ortaklarının ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Trouw Nutrition Türkiye Yem Katkı ve Hayvan Sağlığı Ürün Grubu Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli, bu kapsamda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarda özellikle kaplı formda bütirik asidin buzağılarda bağırsak sağlığını desteklediğini ortaya koydu.

KAPLANMIŞ FORMDA BÜTİRİK ASİT KULLANIMI BUZAĞI PERFORMANSINI ETKİLİYOR
12 Şubat 2025 - 14:16

Rumen gelişimi, beslenme stratejileri ve sindirim sistemine yönelik destekleyici katkılar, buzağıların gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarında kritik önem taşıyor.

Buzağıların doğumdan sütten kesime kadar geçen süreçte yaşadıkları fizyolojik ve metabolik değişimleri bilimsel makalesinde ele alan Trouw Nutrition Türkiye Yem Katkı ve Hayvan Sağlığı Ürün Grubu Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli,bütirik asit gibi organik bileşenlerin bağırsak sağlığını destekleyerek büyüme performansını artırabileceğini belirtti.

“Yeni doğan buzağılarda midenin yüzde 25’i rumenden oluşur”
Buzağılarda doğumdan sütten kesime kadar geçen ve ‘preruminant evre’ olarak adlandırılan sürecin sindirim ve metabolizma açısından tek mideli hayvanlarla benzerlik gösterdiğini belirten Dr. Kazım Bilgeçli, şunları söyledi:

“Buzağılarda yaşamın ilk dönemlerinde rumen, retikulum ve omasumun tam olarak gelişmediğinden fonksiyonel değildirler ve sindirim sürecine katkı sağlamazlar. Yeni doğan buzağılarda rumen, toplam midenin yüzde 25’ini oluşturur ve gelişimi yaklaşık 2-3 haftalıkken başlayarak 6. aya kadar devam eder. Rumenin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için anaerobik mikrobiyal ekosistemin oluşması, katı yem alımının başlaması ve fermantasyon süreçlerinin aktif hale gelmesi gerekiyor. Yeterli miktarda kaba yem tüketimi ile rumende uçucu yağ asitleri üretilerek elde edilen enerji, organların ve sindirim sisteminin gelişimi için kullanılır. Rumen gelişimiyle birlikte papilla sayısı ve uzunluğu artarak emilim kapasitesi yükselir ve besin maddelerinin daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi sağlanır.”

“Buzağılarda yanlış besleme sindirim sorunlarına neden olur”
Asetik ve propiyonik asitlerin buzağıların büyümesi için gerekli enerjiyi sağladığına dikkat çeken Dr. Bilgeçli, “Buzağı beslenmesinde süt ve süt ikame yemlerinin rumen gelişimi üzerindeki etkisi sınırlıdır. Aşırı süt veya süt ikame yem tüketimi sindirim problemlerine, metabolik asidoza ve villus atrofisine yol açabiliyor. Fazla süt tüketimi ayrıca katı yem alımını azalttığından, yeterli miktarda rumende uçucu yağ asitleri üretilemediği için sütten kesim sonrası yem tüketimi ve canlı ağırlık artışını da olumsuz etkiler. Son yıllarda, hayvanların mide ve bağırsak florasını geliştirmek amacıyla organik asit bazlı alternatif yem katkı maddeleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ancak bu maddelerin lezzet sorunları, ruminal pH üzerindeki düzensiz etkileri ve yüksek maliyetleri kullanımını kısıtlıyor. Özellikle bütirik asit, bu alanda dikkat çekici bir araştırma konusu haline geldi. Yem katkı maddesi olarak kullanılan bütirik asit türevleri genellikle sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bütirat formunda olup suda çözünebilir ve kokusuzdur. Üçüncü nesil bütiratlar, spesifik yağ kaplama teknolojisi ile üretilir. Böylece koku sorununun giderilmesinin yanı sıra zararlı bakterilere karşı etkinlik de sağlanır” diye konuştu.

“Sodyum bütirat takviyesi buzağı sağlığını olumlu etkiler”
Yapılan araştırmaların E. coli’nin buzağılardaki ishal vakalarında sıkça rastlanan bir patojen olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Dr. Bilgeçli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sodyum bütirat takviyesinin bağırsak hücrelerinin çoğalmasını, villus gelişimini ve sindirim enzim aktivitelerini destekleyerek buzağıların genel sağlığını olumlu yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Yapılan araştırmalar, süte veya mamaya 3-5 gram sodyum bütirat ilavesinin bağırsak mukozasının olgunlaşma sürecini hızlandırdığını, sindirim sistemi sağlığını iyileştirdiğini ve ishal oranını düşürdüğünü ortaya koyuyor. Bununla birlikte sodyum bütiratın lipit matris içinde mikrokapsülleme yöntemiyle korunması, bütirik asidin buzağılar tarafından sorunsuz bir şekilde tüketilmesini sağlıyor. Sonuç olarak bu araştırmada, bütirik asidin sodyum tuzu formunda süte ilave edilmesinin buzağıların performansı, bazı kan parametreleri ve dışkılarındaki E. coli baskısı üzerindeki etkileri incelendi. Elde edilen bulgular, sodyum bütiratın bağırsak gelişimi ve genel hayvan sağlığı açısından önemli bir katkı sağladığını ispatlıyor.” 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum