Kalemler Derece İçin Yarıştı
Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evlerinin düzenlemiş olduğu 10. Geleneksel Okuma Yarışması Sınavı 17 Mayıs Cumartesi Günü gerçekleştirildi. 4. Sınıftan itibaren herkesin katıldığı sınavda kitap kurtlarının heyecanı en üst seviyedeydi.
Okurların dört ayrı grupta 7 kitap okuyarak hazırlandığı sınav başarıyla gerçekleştirildi. Geleneksel okuma bu yıl da katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. 4. Sınıftan itibaren öğrencilerin ve aynı zamanda velilerinin de katıldığı sınavın kaybedeni olmadı. Özellikle çocuklarının kitap okumalarına katkıda bulunmak ve onları teşvik etmek amacıyla sınava katılan veliler çocukları kadar heyecanlıydılar.
Bu yıl Bilgi Evleri’nde bir ilk daha gerçekleştirilerek engelli üyeler için özel sınav yapıldı. 2 tane görme engeli 2 tane bedensel engeli üye için özel olarak sınıf açıldı, eğitmenler desteğiyle sınavlarının tamamlanması sağlandı. Böylelikle okumanın engelinin olmadığı bir kez de bu şekilde vurgulandı.
Sınava katılan üyelerin görüşleri ise Haluk Ündeğer İlkokulu ve lisesinde yapılan röportajlarla şu şekilde ses buldu:
Öğrenci Velisi Ayşe Ermiş:
Kitap okuma yarışması çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığını destekliyor. Benim çocuğum kitap okumayı sevmiyor ama bu yarışma için bütün kitapları 3’er defa okudu. O yüzden bu organizasyonu düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.
Öğrenci Velisi Gönül Bekiroğlu:
Çok nitelikli bir sınav olduğunu düşünüyorum. Kitaplar çok güzel. Bu kadar kaliteli ve çocuklarımız açısından eğitici kitapların seçileceğini düşünmemiştim. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı geliştiği gibi tarih ve coğrafya bilgileri de gelişiyor. Mesela “Piri Reis’in Hazineleri” isimli kitapla çocuğum haritada hangi ülkelerin nerelerde olduğunu öğrendi.
Öğrenci Velisi Feray Temel:
Ben kızım ile birlikte katıldım. Kızımın desteğiyle kitapları okumaya başladım. Bütün kitapları zevkle okudum. Seçilen kitapların çok nitelikli olduğunu düşünüyorum. Sınavdan sonra tekrar okuyacağım. Arkadaşlarıma da anlattım. Seneye onlar da böyle güzel bir yarışmaya katılmaktan mutluluk duyacaklarını anlattılar. Bu etkinlik insanın kendisi için yaptığı en güzel şeylerden biri. Çocuklarla ilgilenmekten kendimize vakit ayıramıyorduk ama bu yarışmayla “kendim için” bir şeyler yaptığımı hissettim. İnsanın kendisi için yaptığı her şey çok güzel. Organizasyonda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.
4. Sınıf Öğrencisi Büşranur Çatal:
Kitapları çok sevdim. En çok Erik Çekirdeği ve Çaylak Yazar iş Başında isimli kitaplar hoşuma gitti. Maceralı hikâyelerin olduğu bu kitapları zevkle okudum.
6. Sınıf Öğrencisi Zehra Nur Aslanhan:
Kitaplar çok zevkliydi. Kitapları okurken hem eğlendim hem de yepyeni bir sürü şey öğrendim. Yarışmayı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.
Yarışmaya katılan isimler düşüncelerini bu şeklide ifade ederken sınavın gerçekleştirildiği okulun müdürü ve müdür yardımcısı da yapılan röportaja şu sözleriyle katıldı:
Haluk Ündeğer İlkokulu Okul Müdürü Davut Yaşar:
Bilgi evinin yaptığı bu hizmet gerçekten dikkate değer işlerden bir tanesi. Gerek öğrencilerin gerekse çevre halkının kitabı sevmesine okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olan bu faaliyeti çok yararlı buluyorum. Bu işin hem maddi hem de manevi boyutu var. İnsanları okumaya teşvik etmesi çok önemli bir değer. Umarım yarışmaya katılan herkes başarılı olur.
Haluk Ündeğer İlkokulu Müdür Başyardımcısı Günay Çınar:
Zeytinburnu Belediyesinin eğitime, okumaya verdiği önem 10. su yapılan bu yarışmayla ispat edildi. Yarışmaya her yıl artan katılımla Zeytinburnulu halkın farkındalığının artırıldığını düşünüyorum. Bilgi Evleri yalnızca okuma ile değil gezileri, etkinlikleri ile çocukları zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik faaliyetleri ile sağlıklı nesiller yetiştirilmesi noktasında birçok görev üstlenmiş durumda. Bu da eğitimin sadece milli eğitime bağlı olan okullarda değil bilgi evlerinde de verildiğini gösteriyor. İnsan fıtratı bilindiği gibi boşluk kaldırmıyor. Kötü çevre, zararlı alışkanlıklar yeni kuşaklar için çok büyük tehlike. Bu tehlikenin kaldırılması noktasında çaba harcayan Bilgi Evleri biz eğitimcilerin işine de katkı sağlıyor. Okuyan öğrencinin derse katılması belli bir konuya odaklanması daha kolay olup bu da gözle görülür bir fark yaratıyor. Bilgi Evleri’nin bu başarılı çalışmalarını takdir ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Özel Birikim Okulları Eğitim Koordinatörü Özkan Tekin:
Okumak aslında hayatı okumaktır. İnsan okudukça farkındalığı artar. Bu da insanı farklı kılar. Özellikle küçük yaştaki çocukların kitap okuması hayallerine hayal katması demektir. Anne ve baba ile öğretmenlerinin de çocukları bu konuda desteklemesi onların en önemli görevlerindendir. Modern dünyanın dayattığı görsel algı okumayla kırılır. Kitap okumak demek hayatı yeniden kurgulamak demektir. Kitapta geçen her şey insanın zihninde karşılığını bulur ve insan da bunu geliştirir. Okumak çift taraflı bir eylemdir. Birisi içe dönüktür, içimizi doldurur; diğeri de dışa dönüktür bir yazı eylemi olarak karşılığını bulur. Üreten, sorgulayan bireylerin yolu insanların özgürlüğe mahkûmiyeti okumaktan geçer. Okuma yarışmasının bu çabaların bir ürünü olduğunu düşünüyor ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.
Sınavın bitmesinin ardından çıkan yarışmacı okurlar bekleyenler tarafından tebessümle karşılandı. Kimileri sınav soruları hakkında yorum yaparken, kimileri de daha çok ve dikkatli okuyacağına söz vererek okullardan ayrıldılar.
7 kitaplık seçkiyi okuyarak sıkı bir sınav hazırlığı yapan katılımcılar şimdi de sınavın sonuçlarının açıklanacağı büyük günü sabırsızlıkla bekliyorlar.
Geleneksel hale gelen yarışmanın dereceye giren katılımcıları 24 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde, yapılacak törende ödüllendirilecek. Dereceye giren üyeler para ödülünün yanında muhteşem bir “Kapadokya Kültür Gezisi”ne gitme hakkı kazanacak.
Haber Merkezi
FACEBOOK YORUMLAR