Kadınların KADERi ilkin yerel yönetimlerde değişecek
Kadın Adayları Destekleme Derneği ( KADER) Kadıköy Şubesi, 2014 yerel seçimlerinde kadın yerel yönetici sayısını arttırmak için uygulamaya koyduğu projesi kapsamında kadınlar ile bir araya geldi
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Kadıköy Şubesi, yaklaşan 2014 yerel seçimlerinde görev alacak kadın yerel yönetici sayısını arttırmak için uygulamaya koyduğu “ KADER Kadıköy Kadınlarla Buluşuyor Projesi” kapsamında kadın yerel yönetici, kadın yerel yönetici adayları ve kadın davetliler ile bir araya geldi.
KADER Kadıköy Şube Başkanı Zafer Berkol, dernek eski başkanı Fatma Aytaç ve yönetim sekreteri Derya Şentürk’ünev sahipliğinde, 11 Aralık Çarşamba günü Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi Muhtarı Aliye SERİN, Çekmeköy Merkez Mahallesi Muhtarı Ayşe GÜNEŞ ve Üsküdar Barbaros Mahallesi Muhtarı Yasemin ÇAKIR ÖZŞAFAK da konuşmacı olarak katılarak, kadın yerel yöneticiler olarak tecrübelerini 2014 kadın aday adayları ve misafirler ile paylaştılar.
Fatma Aytaç: Yerel yönetimlerde kadının adı yok
Sunumu dernek sekreteri Derya Şentürk tarafından gerçekleşen etkinliğin ilk bilgilendirme konuşmasını, KADER Kadıköy Şubesi Dernek eski Başkanı Fatma Aytaç yaptı. Aytaç, proje tanıtımı kapsamında yaptığı konuşmasını slayt sunumu eşliğinde gerçekleştirerek, katılımcılara kadınların yerel yönetimlerdeki payı ile ilgili olarak sayısal veriler aktardı ve kadın adayları ne şekilde destekleyeceklerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Aytaç, geçtiğimiz Nisan ayı itibariyle başlayan projelerinin 2014 Mart yerel seçimleri ile birlikte sona ereceği hatırlatmasında bulunarak, “ inşallah bu projemizde başarılı olacak ve 1. Bölge yani Anadolu yakasında kadın aday sayımızı ve bunların seçilme oranlarını arttırarak, bütün bölgelere örnek olacağız” dedi.
Sözlerinin devamında 4 Mart 1997 yılında kurulan ve halihazırda Türkiye çapında 3 bin civarında üyesi bulunan KADER ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan şube eski Başkanı Fatma Aytaç, dernek olarak seçim ve atama ile gelinen bütün karar alma pozisyonlarında kadınların sayısının erkekler ile eşitlenmesi yani kadınların eşit temsili hedefinde olduklarını ifade ederek, kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı arttırmayı da amaçlarından biri olarak açıkladı.
KADER Kadıköy Şubesi olarak çalışmalarına etkin bir şekilde devam ettiklerini ifade eden Aytaç, şunları söyledi: “ KADER, çok etkin bir kuruluş. Yeterince mesafe aldığımızı söylemek mümkün değil ama derneğimizin kayda değer bir başarı sağladı. Derneğimiz KADER, kadınlar ile ilgili tüm sorunlarda ve politika (tespitlerinde) kapısı çalınan, fikri sorulan, görüşü alınan bir kurum ve biz de bununla gurur duyuyoruz.”
Anlıyoruz ki bu kotalar kadın belediye başkanları için geçerli değil!
2014 aday adaylığı sürecinde tüm siyasi partilerin yetkili organları ile, genel başkan düzeyi de dahil çeşitli görüşmeler yaparak, lobicilik faaliyeti yürüttüklerini ifade eden Fatma Aytaç, şunları kaydetti: “ Belediye başkan adayları üç aşağı beş yukarı belli oldu ancak sonucun çok başarılı bir tablo olduğu söylenemez. Partiler belli kotalar açıkladılar. Örneğin, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 33 dedi, Ak Parti yüzde 25 dedi. Ama anlıyoruz ki, bu kotalar kadın belediye başkanları için geçerli değil! Bundan sonra meclis üyeliklerinde inşallah daha iyi bir tablo bekliyoruz; biz bu konuda baskı unsuru olmaya devam edeceğiz.”
Kadının adı yerel yönetimlerde yok
Kadın muhtar sayısının çok az olduğunu ifade ederek, “ sayının azlığını dehşet içinde gördüklerini” kaydeden Aytaç, yerel yönetimlerin verdikleri hizmetler açısından kadına en yakın yönetimler olmalarına rağmen, bu yerlerin kadınların yer alması yönünden ise kadına en uzak yerler oluşlarına dikkat çekti. Şube eski Başkanı Fatma Aytaç, “ kadının adı yerel yönetimlerde yok” açıklamasında bulunarak, bu tablonun değiştirilmesi için ise KADER Kadıköy Şubesi olarak “ KADER Kadıköy Kadınlarla Buluşuyor Projesi”ni başlattıklarını belirtti.
Fatma Aytaç, “ İstanbul Birinci Bölge’de 14 belediye başkanı var, bunların 14’ü de erkek, kadın oranı 0 (sıfır)” açıklamasında bulundu. Aytaç, İstanbul Anadolu yakasında Belediye Başkan Yardımcısı sayısı açısından Kartal’ın, Belediye Meclis üyesi sayısı bakımından ise Kadıköy’ün en iyi durumdaki ilçeler olduğunu da sözlerine ekledi.
Zafer Berkol: ‘ Kadın kadını çekemez’ derler; inanmayın!
KADER Kadıköy Şube Başkanı Zafer Berkol ise Aytaç’ın bilgilendirmesinin ardından yaptığı selamlama konuşmasında muhtarlık mesleğinin önemine işaret ederek, “ KADER’in, kadınların siyasette çok daha fazla yer edinmesini sağlamayı amaçladığını” belirtti. Zafer Berkol, şunları söyledi: “ Nüfusumuzun yarısını biz kadınlar oluşturuyoruz. Muhtarlar bazında bakarsak kadınların muhtarlık görevindeki oranı ise sadece yüzde 2. Siyaset dendiği zaman, makro düzeyden bakılıyor. Oysa, muhtarlık yani yerel çok önemli. Siyasetin temeli muhtarlıktır. Siyasetin özü mahallelerde yapılır. Kadınlar muhtar oldukları zaman, çok daha rahatlar. Kadın muhtar kadını anlıyor ve dolayısıyla da hizmeti ona göre veriyor. Kadın yerelde var; kadın, pazara gidiyor, markete gidiyor, komşusuna gidiyor. Kadın, daha çok mahalle içinde yaşıyor. Dolayısıyla kadın muhtarlar ne kadar çok olursa, nüfusun yüzde 50’si daha fazla siyasetin içinde olacaktır… Muhtarlık aday adaylığına daha çok kadının hevesli ve talepkâr olması lâzım. Siyaseti düşünenlerin de muhtarlıktan başlaması çok önemli. Kadınlar iletişimi çok daha rahat kurarlar. Siyaset, yerelde ve mahallede başlar. Kadın müthiş bir güç. Engel yok, yeter ki inanalım. Rakamlar ortada ancak inanç olduğu zaman yol alınacaktır. Yeter ki biz siyasetten uzak olmayalım. ”
Kadın kadını çekemez derler
“ Toplumda, ‘ kadın kadının kurdudur, kadın kadını çekemez’ denir. Biz de buna nasıl inanıyoruz ve bunu biz de nasıl dile getiriyoruz! Bunun hiç gerçeklik payı yok. Neden kadın kadının kurdudur deniyor? Erkek egemen bir toplumda biz kadınlar olarak hep ezilerek büyüyoruz ya, bunu tarifi çok nettir; bu, ezilen bir grubun diğer bir ezilen grup üzerindeki tahakkümüdür…”
KADIN OLARAK FARK YARATANLAR
Dernek yönetimince gerçekleşen konuşmaların ardından ise, davetli konuşmacı kadın muhtarlar “ kadın olarak fak yaratanlar” şeklinde kürsüye davet edildiler. Söz alan muhtarlar da burada yaptıkları konuşmalarda kadın yönetici olarak seçim sürecinden itibaren yaşadıkları çeşitli anı ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaştılar.
Muhtar Aliye Serin: Muhtarların kadın olmasından yanayım
Bu kapsamda ilk konuşmayı Üsküdar Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi Muhtarı Aliye Serin yaptı. 3 dönemdir yani 15 yıldan bu yana mahalle muhtarı olarak görev yaptığını belirten Aliye Serin, muhtarlık mesleğine “ insanı sevmekle başlar her şey” sloganı ile başladığını hatırlatarak, “ insanları faydalı olacağımı düşünerek yol çıktım” dedi.
Muhtarların sorumlu ancak yetkisiz mahalli temsilciler olduğunu kaydeden Serin, konuşmasında hem mesleği hakkında bilgiler verdi, hem de görevini yerine getirme sürecinde yaşadığı çeşitli yaşam öykülerini sıraladı.
Muhtar Serin, şunları söyledi: “ Ben muhtarların kadın olmasından yanayım. Çünkü muhtarlar genelde kadınlar ile iç içe. Erkekler sabah kalkıyor ve işlerine gidiyorlar. Kadınlar ise evinde ve mahallesinde. Kadın olduğunuz için de kadınları daha iyi anlayabiliyorsunuz. Kadın muhtarın mahallenin avantajına olduğunu düşünüyorum. Kadın ile erkeğin naturası biraz farklı. O nedenle kadın muhtar olmak daha avantajlı.”
Kadınlar üzerinden politikalar üretiliyor
Türkiye genelinde toplam 429 kadın mahalle muhtarı olduğunu belirten Aliye Serin, sözlerinin devamında,“ kadına yönelik birçok çalışma yapılıyor ama baktığınızda görüyorsunuz ki, sayılarda ilerleme olacağına gerilemeler var” serzenişinde bulunarak, “ sayımız çok az. Kadınlar üzerinden politikalar üretiliyor; kızlı erkekli tartışması gibi ya da kadının doğurganlığı ve çocuk sayısı gibi. Birilerinin kadınları eve hapsetmesi ile bu işler olmaz. 3- 4 çocuk doğuruyorsak da bize çalışma imkânı sunulmalı, kreşlerimiz olmalı, yarı zamanlı çalışma olanaklarımız olmalı… O nedenle bizler, bu tür söylemelere çok itibar etmeden daha çok dışarıda olmalıyız ve kadın olarak temsilci konumunda bulunmalıyız. Kimsenin bize görev bahşetmesini beklemeyelim. Aday olalım ve çok çalışalım.”
Muhtar Ayşe Güneş: Bir bölgenin kadın muhtar seçmesi, o bölgenin gelişmişliğini gösterir
Merkez Mahallesi Muhtarı olan Ayşe Güneş ise yaptığı konuşmada, çalışma hayatı süresince sosyal olarak aktif bir insan olduğunu ve emekli olduktan sonra da komşularının ısrarı ve eşinin de desteği ile muhtarlığa aday olduğunu ifade etti. Göreve ilk başladığında mahallesinde kız çocuklarının ilkokuldan sonra okula gönderilmediklerini hatırlatan Çekmeköy Merkez Mahallesi Muhtarı Ayşe Güneş, ancak artık bu tür sorunlarını aştıklarını kaydetti. Güneş, “ muhtarlık küçümsenecek bir görev değil; belediyeleri çalıştıranlar, mahalle ile ilgili sorun ve eksikleri dile getirenler muhtarlardır” dedi.
170 olan fakir sayımı sıfırlayacağım
Göreve geldiğinden bu yana, mahallesindeki birçok eksiğin giderildiğini ifade eden Güneş, şunları dile getirdi: “ Belediyeler oturdukları yerde ‘ şu mahalleye şunu yapayım’ diye düşünmüyorlar; bunu biz muhtarlar teşvik ediyoruz, eksikliklerimizi onlara sürekli hatırlatıyoruz” açıklamasında bulundu.
“ Bir bölgenin kadın muhtar seçmesi, o bölgenin gelişmişliğini gösterir” diyen Güneş, sözlerinin devamında, muhtarların siyasi görüşlerini görevlerine yansıtmamaları gerektiğine de vurgu yaptı. Muhtar olarak işçi arayanlar ile iş arayanlar arasında bir köprü oluşturduğunu da belirten mahalle muhtarı, “ 20 bin nüfusumdan 170 tane fakirim kaldı. Fakir sayımı bu şekilde azaltıyorum ve bir sonraki dönemde de bu sayıyı sıfırlamayı hedefliyorum” dedi.
Erkekler bayanlara öyle bir saldırdılar ki
21 mahallesi bulunan Çekmeköy ilçesinde tek kadın muhtar olduğunu hatırlatan Ayşe Güneş, bir önceki yerel seçime atıfta bulunarak, “ erkekler (muhtar aday adayı olan) bayanlara öyle bir saldırdı ki, onlara fırsat vermediler. Yok ‘ gözünün üstünde kaşın var, yok eşi alkolik ya da siyasi görüşü var’ dediler ve bu, kadın aday adaylarına zarar verdi” serzenişini dile getirdi.
Güneş, kadınlara muhtarlıklara aday olmaları konusunda çekinmemeleri tavsiyesinde bulunarak, “ bayanların oluğu mahalleler daha ışıl ışıl oluyor… İnşallah çoğalırız” açıklamsını yaptı.
Muhtar Yasemin Çakır Özşafak: Muhtar, mahallelinin sırdaşı
Hukuk Fakültesi mezunu olan Barbaros Mahallesi Muhtarı av. Yasemin Çakır Özşafak ise, yaptığı konuşmada, 1999 yılından bu yana muhtar olduğu hatırlatmasında bulunarak, muhtarlığa arkadaşlarının teşviki ile başladığını kaydetti.
“ Bir süre sonra bu meslek iş olmaktan çıktı; muhtarlık binası bir iş yeri değil, evimiz gibi. Biz orada çalışmıyoruz, yaşıyoruz” açıklamasında bulunan muhtar Yasemin Özşafak, 10 yıl avukatlık yapmasının ardından muhtarlık mesleğine başladığını ifade ederek,“ bir dönem sonra tekrar avukatlığa dönmeyi düşünüyordum ama muhtarlık görevi beni bırakmadı” dedi.
99 depremi sonrasında mahallesinde deprem ve afet yönetimi konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Özşafak, ilk yardım kursları, okuma yazma kursları, yeşil alan çalışmalarını da faaliyetlerine örnek olarak sıraladı. Mahalle sakinlerinin evlerinden çıkartılarak, çalışmalara ortak edilmesinin tüm bu çalışmaların ortak noktasını oluşturduğunu ifade eden mahalle muhtarı, ancak bunun kolay olmadığının da altını çizdi.
Gelinen nokta hiç de iyimser değil
“ Muhtarlığın en önemli tarafı, mahallelinin sırdaşı olmalarıdır” yorumunda bulunan muhtar Yasemin Çakır Özşafak, “ dertleri azaltıp sevinçleri çoğaltmak çok güzel bir şey ama her zaman da böyle güllük gülistanlık olmuyor tabii! Tüm bunlara rağmen, muhtarlık tam kadınlara göre bir iş çünkü empati ve duyarlılık ve ayrıntıları görmeyi gerektiriyor. Ve kadın, daha çok görüyor ve gördüğünü kendisine (sorun) yapıyor; erkekler birçok sorunu görmüyor ve üstünden atlayıp geçiyorlar. Muhtarlık kadınlara çok yakışan bir iş” dedi.
Av. Muhtar Özşafak, rakamlar ışığında bakıldığında ise, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi sonrasında geçen 79 yıllık süre zarfında “ gelinen nokta hiç de iyimser değil” yorumunda bulundu.
KADER Kadıköy Kadınlarla Buluşuyor Projesi nedir?
“ KADER Kadıköy Kadınlarla Buluşuyor Projesi,” 2014 yerel seçimlerinde aday adayı olan kadınlara destek olmak amacıyla Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu katkısıyla yürütülen bir projedir.
Kadınların belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi ve muhtar olarak eşit söz sahibi olduğu, tüm kararlara katıldığı bir yönetimi hedefleyen proje, “ Demokrasi için eşit temsil” şeklindeki 2014 yılı sloganı ile, kadınları yerel yönetimlerde görev almaya çağırıyor.
Proje, İstanbul Birinci Bölge’de (Anadolu yakası) Mayıs 2013 ile Mart 2014 arasında yaklaşık 10 aylık bir süreyi kapsıyor. Projenin birçok çağrısından biri, “ Evet kadınlar, aday olalım!” bir diğeri ise, “ Dünyaya barış gerek, yönetime kadın gerek” şeklinde.
79 yılda sadece 59 kadın belediye başkanı!
1930- 2009 (son yerel seçim) arasında 17 yerel seçim yapıldı. Bu iki tarih arasındaki 79 yılda sadece 6 kadın bir şehrin belediye başkanı olarak seçildi. Bu kadınlar; 1950’de Mersin Belediye Başkanı olan MÜFİDE İLHAN, 1968’de Kocaeli’de LEYLA ATAKAN, 1999’da Hatay’da İRİS ŞENTÜRK, 2004’te Tunceli’de SONGÜL EROL ABDİL ve 2009 yani son yerel seçimde Tunceli’nden seçilen EDİBE ŞAHİN ve Aydın’dan seçilen ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’dur.
Yerel yönetimlerde “ kadının adı yok”
İşte, sayılar ışığında Türkiye’nin kadınlar ve yerel yönetim tablosu…
İSTANBUL BİRİNCİ BÖLGE YEREL YÖNETİMLERDE KADIN ORANLARI
Başkan Yardımcıları Belediye Meclis Üyesi İlçeBelediye BaşkanıToplam SayıKadın sayısıToplam SayıKadın sayısıAdalar Erkek Yok0121Ataşehir Erkek 61374Beykoz Erkek 51311Çekmeköy Erkek 50313Kadıköy Erkek 504911Kartal Erkek 73376Maltepe Erkek 51375Pendik Erkek 60453Sancaktepe Erkek 61314Sultanbeyli Erkek 40373Şile Erkek 10111Tuzla Erkek 51316Ümraniye Erkek 71452Üsküdar Erkek 60463
68948053
Özel Haber: Arzu Başlantı
ı
FACEBOOK YORUMLAR