İstanbul'un siyasi tablosu

İstanbul’da en büyük değişim, oyunu ciddi oranda artıran Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 25 yıl sonra büyükşehir belediyesini kazanması oldu.

İstanbul'un siyasi tablosu
02 Nisan 2019 - 14:33 - Güncelleme: 02 Nisan 2019 - 14:41

Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu resmi olmayan sonuçlara göre seçimi oyların yüzde 48,79'unu alarak ve 24 bin 408 oy farkla kazandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise İstanbul'da seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Cumhur İttifakı'nın AKP'li adayı Binali Yıldırım Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İstanbul'da 319 bin 500 oyun iptal edildiğini belirterek, "Bunun dışında yapılan bazı usulsüzlükler, hatalı girişler var" demişti.

AKP, yerel seçimlerde İstanbul'da bazı ilçelerde gerilemeler yaşadı. 4 ilçede belediyeler değişti, bazılarında ise yeni dengeler ortaya çıktı.

Peki bu değişimin ayrıntıları neler

İYİ Parti'nin CHP'ye etkisi

CHP 31 Mart seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığını aldığı gibi Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer ve Şişli'de ilçe belediye başkanlıklarını kazandı.

Parti, kalan tüm ilçe belediyelerinde de oyunu artırdı.

Büyükşehir ve ittifak yapılan ilçelerde CHP'nin oyunda İYİ Parti'nin önemli bir etkisi oldu.

Millet İttifakı kapsamında CHP, Arnavutköy, Bağcılar, Esenler ve Kağıthane'de İYİ Parti adayını destekledi.

Beşiktaş, Bakırköy, Beykoz, Fatih ve Şile'de İYİ Parti, CHP'den ayrı adaylar çıkardı.

Kalan tüm ilçelerde ve büyükşehirde ise İYİ Parti CHP'yi destekledi.,

İYİ Parti'nin en az oy aldığı yer, İlay Aksoy'un aday olduğu Fatih oldu. Aksoy, yüzde 4.4 oyda kaldı.

Parti en yüksek oy oranına ise yüzde 33.45'le, AKP'nin güçlü olduğu, Karadeniz kıyısındaki Şile'de ulaştı.

Oy hesaplamaları, İYİ Parti'nin 24 Haziran'da kentte ulaştığı yüzde 8'lik oy oranını önemli oranda koruduğunu, büyükşehir ve ittifak yapılan ilçelerde de İYİ Partililerin CHP'ye oy verdiğini ortaya koyuyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul'un 24 ilçesi AKP, 14 ilçesi CHP, 1 ilçesi ise MHP'li belediyelerin oldu.

AKP 24 ilçede kazandı, Çatalca'yı CHP'den aldı

AKP, İstanbul'un bazı ilçelerinde düşüş yaşamak ve büyükşehri kaybetmesinin yanında, 24 ilçede belediye başkanlığını kazandı.

Bu ilçeler şunlar: Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu.

CHP'den AKP'ye geçen tek ilçe ise kentte tarım yapılan az sayıdaki ilçeden Çatalca oldu.

İlçede AKP yüzde 51,58 oy alırken CHP yüzde 46,30'da kaldı.

AKP'ye MHP desteği önemli oldu

Tarihsel olarak MHP İstanbul'da çok güçlü bir siyasal aktör olmamakla birlikte her dönemde koruduğu belli orandaki oyunu Cumhur İttifakı'na aktararak AKP'ye etkili bir destek sunmuş oldu.

Zira AKP, kalesi olarak görülen yerlerin de aralarında bulunduğu bazı ilçeleri, CHP'yle arada çok büyük farklar olmadan aldı.

Örneğin AKP, Üsküdar'da yüzde 48,25 (CHP'nin oyu yüzde 45,42), Zeytinburnu'nda yüzde 50,42 (CHP'nin oyu yüzde 46.08), Bayrampaşa'da yüzde 49,29 (CHP'nin oyu yüzde 44,57), Sancaktepe'de yüzde 49,91 (CHP'nin oyu yüzde 47,12) oy oranıyla ilçe belediyelerini aldı.

Hem bunlar gibi belediyelerde, hem de büyükşehirde MHP'nin desteği AKP için hayati önemde oldu.

MHP tarihinde ilk kez İstanbul'da belediye kazandı

Cumhur İttifakı kapsamında İstanbul'da sadece Maltepe, Beşiktaş ve Silivri'de aday gösteren MHP, Silivri'de önemli bir başarı sağladı.

CHP tabanı, Silivri'deki bu sonucun sonrasında yüzde 6,7 oy alan DSP adayı Selami Değirmenci'yi "oyları bölme" suçlaması yöneltti.

MHP adayı Volkan Yılmaz, Silivri'de seçimi kazanarak hem CHP'nin güçlü olduğu ilçede CHP'nin elinden belediye almış, hem de partisine İstanbul'da ilk kez bir belediye kazandırmış oldu.

MHP'nin seçim boyunca kentte çok yoğun bir kampanya yürütmemesi ve daha çok beka söylemini kullanması ise dikkat çekti.

Şişli'de 'Sarıgül devri kapandı'

İstanbul'daki seçimlerin dikkat çekici sonuçlardan biri de, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yaşadığı yenilgi oldu.

Sarıgül ve ekibi bir önceki dönemdeki CHP'li belediye başkanı Hayri İnönü'yle çok büyük gerilimler yaşamıştı.

Mustafa Sarıgül

Sarıgül bu seçimde Şişli'den CHP adayı olmak istedi ancak partinin kendisine Eyüp Belediye Başkan adaylığı önerisi getirmesi üzerine Şişli'de Demokratik Sol Parti'den aday oldu.

Seçim süreci hayli tartışmalı geçti. Bu süreçteki "çöp krizinin" arkasında Sarıgül'ün olduğu iddia edildi, Sarıgül bunu reddetti.

Seçimlerde CHP adayı Muammer Keskin yüzde 48,54 oy alırken, Sarıgül yüzde 28,82'de kaldı.

Birçok yorumcu "Şişli'de artık Sarıgül devri tamamen kapandı" yorumunda bulundu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum