İstanbul Üniversitesi'nden çifte zafer

İstanbul Üniversitesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları “Hidromobil” ve “Elektromobil” kategorilerinde iki birincilik elde etti.

İstanbul Üniversitesi'nden çifte zafer
20 Ağustos 2014 - 19:43

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 16-17 Ağustos 2014 tarihlerinde, 62 takımdan oluşan yaklaşık bin 800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirildi. 1.950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde iki gün süren yarışlarda İstanbul Üniversitesi iki kategoride birinci oldu. Formula G kategorisinde 21, Hidromobil kategorisinde 10 ve Elektromobil kategorisinde 25 araç yarışa katıldı.

 

Yarışların ikinci gününde İstanbul Üniversitesi hidrojenli aracı “Hidroist’14” ve elektrikli aracı YEREL T1 (Tecrübe 1) modeli damalı bayrağı ilk gören araçlar olarak büyük bir başarıya imza attı. Formula-G 2014 yarı finalini pistin en hızlısı olarak tamamlayan İÜ Güneş Enerjili Arabası SOCRAT ise finalde şanssız bir şekilde kaza geçirerek yarış dışı kaldı.

 

Özverili çalışmalarından dolayı öğrencilerini kutlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, bu yıl yeni arabalarıyla yarışa katılan üç ekibi de canı gönülden tebrik ederek, İstanbul Üniversitesi ailesine kazandırdıkları başarıdan dolayı gurur duyduğunu ifade etti. Bu yıl ilk defa düzenlenen “Elektromobil” kategorisindeki ilk şampiyonluk ile tarihe geçen yerel ekibinin geleceğin otomobili yolunda büyük umut vadettiğini söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Söylet, İÜ Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi'ne, proje danışmanı öğretim üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 

İstanbul Üniversitesi iki dalda şampiyon

 

Elektromobil kategorisinde performans ödülleri enerji tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. Bu dalda İstanbul Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, Dokuz Eylül Üniversitesi ise üçüncü oldu. İlk kez düzenlenen elektromobil yarışında, 30 turu verilen 60 dakika dolmadan başarılı bir şekilde tamamlayan tek takım olan YEREL T1, toplamda 1388 Wh enerji harcadı. Teknik kontroller esnasında enerji verimliliği açısından YEREL T1 ekibine dezavantaj sağlayan 10 cm’lik fazla uzunluktan dolayı 500 Wh’lık ceza verildi. Bu kategoride aldığı en büyük cezaya rağmen YEREL T18112 puan ile birinci oldu.

 

Hidromobil kategorisinde performans ödülleri de hidrojen tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. İstanbul Üniversitesi bu kategoride de birinci olurken, Uludağ Üniversitesi ikinci, Kırıkkale Üniversitesi üçüncü oldu. HİDROİST’14, verilen 40 dakika dolmadan 10 turda 66.20 litre hidrojen gazı harcayarak yarışın en verimli aracı oldu ve ilk kez bu klasmanda birinciliği elde etti.

 

Yarış sonunda TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Yerel ve Hiroist’14 ekibini kutlayarak araçları yakından inceledi, öğrencilerden bilgi aldı. Bakan Işık, YEREL T1’i makam aracı yapmak istediğini söyleyerek ekipteki herkesi onurlandırdı. TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise YEREL T1 ile kısa bir gezinti yaptı.

 

Elektromobil kategorisinde birinci, ikinci ve üçüncü takımlara ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık verdi. Hidromobil kategorisinde dereceye giren takımların ödülünü Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Formula-G kategorisinde dereceye girenlerin ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak verdi.

İSTANBUL AJANSI

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum