"İstanbul'un Kurtuluşu" Görkemli Kutlandı

İstanbul’un Kurtuluşu’nun 98’nci yılı kutlamaları için ilk tören Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlendi. İstanbul, 4 yıl 10 ay 23 gün süren düşman işgalinin ardından, “Geldikleri Gibi Giderler” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu tarafından 6 Ekim 1923’te kurtarıldı.

 "İstanbul'un Kurtuluşu" Görkemli Kutlandı
08 Ekim 2021 - 19:44
Mehmet Ünlü
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Daha sonra sırasıyla  Vali Yerlikaya, Korgeneral Yeni ve Başkan İmamoğlu, kurumları adına Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından önce İmamoğlu, sonra Yerlikaya Anıt Özel Defteri’ni imzalayıp yazdıkları mesajları okudular.
Başkan  İmamoğlu Cumhuriyet Anıtı Özel Defteri’ne şunları yazdı:
 “Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk; 6 Ekim 1923 tarihinde, İstanbul’umuzun düşman işgalinden kurtulması, milletimizin istiklali açısından dönüm noktasıdır. Bu kutlu günün 98. Yıldönümünde, sizi ve mücadele arkadaşlarınızı şükranla yad ediyoruz. Bağımsızlık yolunda canlarını ortaya koyan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han’ın milletimize armağan ettiği, şahsınızın önderliğindeki kahraman ordumuzun düşman işgalinden kurtardığı aziz İstanbul'a, en kutsal emanetlerimizden biri olarak sonsuza kadar sahip çıkacağız. 16 milyon yurttaşımızın yaşadığı bu muhteşem kente; adil ve eşit hizmet sunmak, İstanbul'u çağdaş olan şehirler içinde en ileriye taşımak adına çalışmaktan onur duyuyoruz. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, 16 milyon İstanbullu hemşehrim adına en içten saygılarımı sunuyorum.
Tören, İBB Mehteran Bölüğü’nün çalıp söylediği marşların ardından sona erdi.
İstanbul’un Kurtuluşu’nun 98’nci yıldönümü akşam saatlerinde, “zafer yürüyüşünün” başladığı Gülhane Parkı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Toplu taşımanın tüm gün ücretsiz olduğu kentte, şehir hatları vapurları ile deniz taksiler, görsel şovlarıyla İstanbul Boğazı’nda görsel şölen yaşattı. Gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne olan Gülhane Parkı’nın akşam saatlerindeki konuğu şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın oldu. İşgal yıllarını ve işgale karşı direnenleri kendine has üslubuyla anlatan Sunay, izleyicilere yaklaşık 1 saat süren bir “tarih şöleni” yaşattı.
Anma törenine eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bugün 98’inci kurtuluş yıldönümünü sevinç ve gururla kutladığımız, göz bebeğimiz İstanbul, işgal edilmiş, ama asla esir edilememiş bir şehirdir” diyen İmamoğlu, “İstanbul’u işgal edenler, bu şehirden Türk bayrağını selamlayarak ayrıldılar. Savaşı kaybettikleri için değil, asla kazanamayacakları bir savaşa girdiklerini anladıkları için çekip gittiler. Çünkü bu millet, o bayrağın altında tek yürek olmuştu ve son derece gür bir sesle aynı şeyi söylüyordu: ‘Ya istiklal ya ölüm.’ İstanbul’un kurtuluşunu, Anadolu’nun o eşsiz mücadelesi sağladı. Anadolu İhtilalini başlatan, o mücadeleyi ateşleyen ise İstanbul’du.”
 “Özgürlük ve bağımsızlık ateşi, 16 Mayıs 1919 günü, Bandırma gemisiyle ve bir çift mavi gözle, İstanbul’dan yola çıktı” diyen İmamoğlu, şöyle konuştu:
“1453’te fethedilmesiyle birlikte dünya tarihinde yeni bir çağ açan İstanbul, 1923’te işgalden kurtuluşuyla da yepyeni bir çağa öncülük etti. Bu yeni çağ, mazlum milletlerin emperyalist boyunduruktan kurtulup bağımsızlıklarına kavuştukları çağdır. Bu yeni çağ, Anadolu ihtilalini başlatanların ilham verdiği bir çağdır. Saltanattan Cumhuriyete, kul olmaktan vatandaş olmaya geçilen çağdır” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet’in İstanbul’un kurtuluşundan 3 hafta sonra ilan edildiğini hatırlatan İmamoğlu, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, birlik ve bütünlüğümüzün temellerini güçlendirip; özgürlük, adalet ve demokrasi yolunda daha büyük, daha ileri adımlar atmanın gayreti içindeyiz. Kurucu ilke ve değerlerimize sahip çıkarak, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışan, yeni amaç ve hedeflerle yolumuza devam edeceğiz. Ve elbette dün olduğu gibi, yarın da yine başaracağız.”
Ekrem İmamoğlu; ülkemizin bağımsızlığı için, İstanbul’un kurtuluşu için gözünü kırpmadan canını ortaya koyan kahramanlara söz verdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başaracağız, çünkü; fikri hür, vicdanı hür Cumhuriyet kuşaklarına sözümüz var. Başaracağız, çünkü; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sözümüz var: Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız ve çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkma hedefimizden asla vaz geçmeyeceğiz. Söz veriyoruz. Kurtuluşun kutlu olsun; sonsuza dek özgür ve mutlu ol İstanbul. Çağdaş uygarlıklar seviyesinin üstüne çıkma hedefimizde asla vazgeçmeyeceğiz. Hep birlikte söz veriyoruz. Umudumuz hep yüksek olsun. Bu milletin özgüveni buna yeter. Bu milletin çocuklarının, gençlerinin o ışıl ışıl gözleri, bu söylediğimiz sözleri yerine getirmeye yeter. Bu duygularla güzel İstanbul, kurtuluşun kutlu olsun. Sonsuza dek özgür, mutlu, adil, yeşil ve bütün yeteneğine güvenen insanlarıyla mutlu ol İstanbul.”
Gülhane Parkı’ndaki anma, Ceylan Ertem konseriyle devam etti. Vatandaşlar, yağan yoğun yağmura rağmen Ertem’in şarkıları ve türküleriyle coştu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum