İstanbul`un en manzaralı 10 tepesi
Yedi tepeli şehir olarak anılan İstanbulun en anzaralı 10 tepesini sizler için seçtik.
Pierre Loti: Haliç`in o ünlü panaromasının seyredilebildiği en iyi bölge olan sırtlara çıkıldığında; ünlü Fransız yazar Pierre Loti`nin adını taşıyan Kahve`ye ulaşılmaktadır. İstanbul`da uzun dönemler yaşayan ve gerçek bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti`nin asıl adı "Julien Viaud`dur". Tarihi Kahve, bahsi geçen eşsiz manzaranın seyredilebildiği en ideal yerdir.
Büyük Çamlıca: İstanbul`un en çok bilinen ve ziyaret edilen seyir teraslarından olan Büyük Çamlıca Tepesi, 268 metre yüksekliğinde olup büyüleyici bir manzaraya sahiptir. Yemyeşil tepeliğin içinden manzaranıza Galata ve Boğaziçi Köprüsü, Rumelihisarı, Kandilli, Topkapı, Sultanahmet, Adalar, Haydarpaşa eşlik eder.
Nakkaş Tepe
***
Rumeli Hisarüstü/Nafi Baba Tepesi: İşte İstanbul`a açılan bambaşka bir Boğaz manzarası daha... Hem de belediye otobüslerinin son durağında. Adını burada bulunan Bektaşî Şeyhi Nafi Baba`nın açtığı tekke ve türbesinden alan Nafi Baba Tepesi ya da nam-ı diğer Hisarüstü, burada bulunan bir kafede hem çayınızı yudumlayıp soluklanmanızı hem de İstanbul`un tadını çıkarmanızı sağlar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nü harika bir açıyla gören tepe, aynı zamanda İstanbul`dan göç eden kuşların en iyi izlendiği bölgedir.
Nakkaş Tepe: İstanbul`u 80 metre yükseklikten izleyebileceğiniz Nakkaş Tepe, Üryanizade Köşkü ile İcadiye Yokuşu arasındaki gözlerden uzak ama gözlerinizi açmanız gereken bir manzara terası... Hemen alt tarafta yatan Bektaşî şeyhi nakkaş Nafi Baba`dan adını alan bu tepe, Çırağan Sarayı, Yıldız Korusu, Ferîye ve Ortaköy Camii`ni tam karşıdan görür.
Yavuz Selim Camii Dış Avlusu: Balat semtinin hemen üzerinde yükselen ve Yavuz`un oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan cami, Haliç bölgesini dürbünle bakar gibi çok rahat bir şekilde izleyebileceğiniz bir tepeliktir.
Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü terası: Yüksekliği çok fazla olmasa da Kızkulesi`ni tam karşıdan görebileceğiniz Topkapı Sarayı`nın avlusundaki balkon, Boğaziçi`nin giriş çizgisidir âdeta. Sarayburnu`nu, Karaköy`ü, Tophane`yi, Dolmabahçe`yi, Beşiktaş`ı, Boğaziçi Köprüsü`nü, adaları, denizde gezinen balıkçıları, gemileri ve martıları izleyebileceğiniz köşk, Sultan Abdülmecid tarafından Topkapı Sarayı`nın bahçesine inşa ettirilmiştir.
Pierre Loti
***
Ulus Parkı: Boğaziçi Köprüsü, Selimiye Kışlası, Topkapı Sarayı ve Üsküdar`a doğru çizilen kaviste eşsiz bir manzara sizi bekler. Yemyeşil ağaçların arasından Boğaz`ın masmavi sularını izlemek İstanbul`a sizi bir kere daha âşık edebilir. Pazar günleri oldukça kalabalık olan Ulus Parkı`nda halka açık alanlar var; ama çay içmek isterseniz biraz tuzlu bir hesap ödemeniz gerekebilir.
Yuşa Tepesi/Beykoz: İstanbul`un en yükseği, hiç şüphesiz Beykoz sırtlarında bulunan Yuşa Tepesi`dir. Buradan İstanbul`u izlerken büyük bir havuza bakıyormuş hissine kapılırsınız. Anadolu Kavağı`ndan Beykoz`un Tokat köyüne doğru rotanızı kırdığınızda İstanbul`u uçaktan izliyor gibi seyredebilirsiniz.
Rumeli Hisarüstü/Nafi Baba Tepesi
***
Molla Aşkı Parkı/Fatih: Hep orada olmasına rağmen İstanbullular için yeni keşfedilmiş mekânlardan biridir Molla Aşkı Parkı. Daha öncesinde oldukça harap vaziyette olan ve kimsenin uğramadığı, ancak civarda oturan mahallelinin bildiği bu bölge, İstanbul`un doğu yakasına açılır. Balat-Ayvansaray sırtlarını, Galata`yı, Sütlüce`yi, Çamlıca`yı, Haliç`i, Fener`i çay içerek seyredebilirsiniz.
Sevda Tepesi/Vaniköy: 130 metrelik bir yüksekliğe sahip tepe, Haliç`in girişi ve Şemsipaşa koyuna kadar seyir sunar. 100 derecelik bir panoramik görüntü ile kendisini size açar. Tepe ve çevresi Kandilli Rasathane Müdürlüğü`ne ait olduğu için tepenin her yerinden manzarayı izlemek mümkün değildir.
Sevda Tepesi
***
Hazırlayan Ayşe Büşra Erkeç / İstanbul Ajansı Gazetesi 11. Sayıda Bu Haber Yayımlanmıştır...
İstanbul Ajansı Haber Merkezi 16.08.2012
FACEBOOK YORUMLAR