İstanbul Tabip Odası, "İstanbul için acil kapanma zamanı"

İstanbul Tabip Odası bir basın toplantısı düzenleyerek iktidarın salgın politikasının iflas ettiğini, İstanbul için acil kapanma zamanının geldiğini belirtti

İstanbul Tabip Odası, "İstanbul için acil kapanma zamanı"
11 Kasım 2020 - 15:30

İstanbul Tabip Odası bir basın toplantısı düzenleyerek, iktidarın salgın politikasının iflas ettiğini ve İstanbul için acil kapanma zamanının geldiğini belirtti.

Açıklamada toplam sağlık çalışanı kaybının 145’i bulduğu, bunların 60’ının hekimlerden oluştuğu ifade edildi ve COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. Açıklama öncesinde yaşamını yitiren Dr. Mesut Cem İlkin ve Dr. Yalçın Özdemir için saygı duruşunda bulunuldu.

5 gün boyunca 21.00’da ışık kapatma eylemleri

İstanbul Tabip Odası, pandeminin daha fazla yayılmasının önüne geçecek tedbirlerin alınmamasına ve sağlık çalışanlarının yaşamlarını yitirmesi karşısında 5 gün boyunca 21.00’da ışık kapatma eylemlerinin yapılacağını duyurdu.

“İstanbul Vuhan’ı çoktan geride bıraktı”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu İstanbul Tabip Odası’nın pandemiye dair tespit ve önerilerini paylaştı. “İstanbul Vuhan’ı çoktan geride bıraktı” diyen Prof. Dr. Eker Ömeroğlu İstanbul’un 14 gün boyunca kapatılmaya ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Eker Ömeroğlu, İstanbul için 7 acil tedbir açıkladı:

  1. İstanbul’un sağlık altyapısının bu gidişe dayanabilmesi mümkün görünmemektedir. Başta şehre giriş-çıkış kısıtlaması, en az 14 gün kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması, sokağa çıkma kısıtlaması, temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün çalışma alanlarında işler durdurulmalıdır.
  2. Salgınla mücadele hastanelerde değil sahada kazanılır. ASM’ler hızla bölge tabanlı olarak organize edilmelidir.
  3. Sadece maske-mesafe-hijyen tekerlemesiyle salgınla başa çıkılamaz. Çok sayıda test yapılmalı ve hastalık tespit edilenlere katı bir izolasyon uygulanmalıdır. Evde izolasyon yapılamadığı durumlarda barınma olanakları sağlanmalıdır.
  4. Özel hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın kontrolüne geçirilmeli. Yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi ön koşulsuz olarak bütünüyle parasız olmalıdır.
  5. Pandemi dışı hastaneler bölgesel olarak belirlenmeli ve ilan edilmelidir.
  6. KHK ile ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan sağlık çalışanları göreve başlatılmalı. Sağlık çalışanlarının özlük hakları hızla düzeltilmelidir.
  7. Açık, şeffaf, güvenilir ve bilimsel salgın politikası belirlenmelidir.

Sendika.Org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum