İstanbul Milletvekili Avukat Sera Kadıgil : Bakanlığın Sanatçılara 400 Milyon TL Borcu var!
CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Avukat Sera Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakanlığın “copyrıght levy” (özel kopyalama harcı) düzenlemesinden dolayı hak sahiplerine borçlu olduğunu söyledi. Kadıgil; “Bize borçlusunuz, bize çok fazla borçlusunuz Sayın Bakan.
Sektörün kendi yarattığı bir gelir olan “copyrıght levy” gelirini toplayıp, ‘Biz size sadece yüzde 37,5'i vereceğiz, hadi siz de bunu aranızda bölün’ demek ne hakkaniyete ne de dünya standartlarına uygun. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
“COPYRIGHT LEVY”DE HAK SAHİPLERİNE ÖNERDİĞİNİZ ORANIN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Kadıgil, “copyright levy” yani bir eserin ticari amaç güdülmeksizin özel ya da bilimsel amaçlar için çoğaltılmasında hak sahiplerinin uğradığı mağduriyeti önlemek için oluşturulan vergi sisteminden toplanan paraların miktarının ve hangi amaçlar için kullanıldığının belirsiz olduğunu belirtti. CHP’li Vekil, dünya standartlarında söz konusu vergilerde elde edilen gelirlerin kültürel amaçlı ayrılan bölümü ile hak sahiplerine verilen bölümün Türkiye’deki düzenlemenin tersi oranında olduğunun altını çizerek; “Sayın Bakan 2004'ten beri aldığımız her CD'den, alınan her kâğıttan, her kopyalama aracından belli bir bedel toplanıyor bugüne kadar toplanan "copyright levy"ler ne kadardır? Toplanan "copyright levy"ler Kültür Bakanlığımıza verilmiş midir?” Meslek birliklerinin hesaplamalarına göre şu ana dek, söz konusu vergiden 380 ile 400 milyon TL arasında bir paranın toplandığını ifade eden Kadıgil “Bakanlığın bu konuda hazırlamış olduğu teklifte “ hak sahiplerine önerdikleri oranın kabul edilemez olduğunu belirtti.
Dünyada copyrıgh levy düzenlemelerinde kimi ülkeler devlete hiç pay vermezken ortalama olarak hak sahiplerine yüzde 80, kültür işlerine harcanmak için devlete kalan pay ise yüzde 30 olarak kaydediliyor. Örneğin; Belçika, Slovakya, Slovenya gibi ülkelerde gelirin yüzde 100 ‘ü hak sahiplerine, Fransa’da yüzde 75’i, Macaristan’da yüzde 90’ı, İspanya’da yüzde 80’i hak sahiplerine dağıtılıyor.
“TELİF HAKLARI AYIBI YILARDIR SÜRÜYOR”
Kadıgil, yılan hikayesine dönen telif hakları sorununda yıllardır bir arpa boyu yol alınamadığını vurgulayarak; her yıl bu konuda çalıştaylar, toplantılar yapıldığını fakat bir türlü yasal düzenlemenin hayata geçirilemediğini ifade etti. Kadıgil “ Ertuğrul Günay, Kültür Bakanlığı döneminde, bu konuda yapılacak yasal düzenleme için meslek birliklerini, sendikaları davet etmişti. Hep birlikte büyük bir umutla toplantılara katılmıştık. Sene 2009'du. Telif hakları yasamızı dünya ölçeğinde WIPO'nun kabul ettiği standartlarda değiştireceğimiz umuduyla... Üzerinden 10 yıl geçti hala söz konusu düzenleme yapılamadı. Türkiye’de sanatçıların telif hakkı alamadığını yurtdışındaki meslektaşlarımıza inandıramıyoruz. Bu çok ciddi ve büyük bir ayıp” dedi.
Telif hakları meselesinde, “meslek birlikleri arasında anlaşsın” demenin çözümsüzlük olduğunun altını çizen Kadıgil “Meslek birlikleri arasında anlaşamaz. Bu meslek birlikleri arasında çıkar çatışması var. Bir taraf sermayedar, yapımcı, patrondur diğer taraf işçi emekçi oyuncudur. Onların arasında anlaşmasını umuyorsak zaten bir bakanlığa ihtiyaç yoktur.”
“SÖZLEŞMELER NE ZAMAN İMZALANACAK?”
Kadıgil, konuşmasında ayrıca Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi’ndeki Sınırlı Süreli Personellerin tam maaş alabilmelerini sağlayacak yönetmeliklerin gereğinin ne zaman yapılacağını ve ne zaman sözleşmelerin imzalanacağı sorularına da yanıt beklediğini belirtti.
FACEBOOK YORUMLAR