İSTANBUL FLAŞ 2013 ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

“ Değerlerine sahip çıkmayan toplumlar, tarih sahnesinden silinir, giderler” düşüncesinden hareket ile topluma katkı sunan sanatçı, iş adamı, bürokrat, eğitimci kısacası her kesimden değeri takdir etmek amacıyla bu yıl 6.’sı düzenlenen İstanbul Flaş Onur Ödülleri- 2013 Töreni, 6 Ekim tarihinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

İSTANBUL FLAŞ 2013 ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
05 Kasım 2013 - 12:12 - Güncelleme: 29 Eylül 2023 - 02:14

İstanbul’un kurtuluşuna denk getirilen etkinlikte İstanbul’un işgali ile ilgili bilgiler de, görseller eşliğinde katılımcılara aktarıldı.

Seçkin bir davetli katılımı ile gerçekleştirilen Onur Ödülleri Töreni’nde Avrupa ve Asya kıtasını birleştiren MARMARAY’a ilk ödül de gazetemizden geldi! Bu kapsamda, “ kamu adına görev yapanlar” kategorisinde, MARMARAY’ın  proje sorumlu Japon firması Taisei’in Genel Direktörü Mr. Tetsuro Matsukubo onur ödülünü Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve Yayın Yönetmenimiz Yaşar Kaba’ nın,  Karayolları Marmaray Başmühendisi Ali Faik Aşçı ise Üsküdar Belediye Başkanı adına Başkan Yardımcısı Şadan Özkaya ve İlim Fazilet Vakfı Başkanı Mahmut Ekşi’ nin ellerinden aldılar.

Sunumu İstanbul Flaş Haber Müdürü Arzu BAŞLANTI ile Yayın Danışmanı Emine Tuğba KARADUMAN tarafından yapılan ödül töreni etkinliğinde, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler’e de, yine aynı kategoride olmak üzere, “ yılın yöneticisi” plaketi takdim edildi.

Yaşar Kaba: Kendi değerlerimizi ne yazık ki fark edemiyoruz

 

Etkinlikte yaptığı selamlama konuşmasında, katımları dolayısıyla misafirlerine teşekkür eden gazetemiz kurucusu ve Yayın Yönetmenimiz Yaşar Kaba, onur ödülü törenini 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, gerekçelerini ise şu sözler ile açıkladı: “ O kadar yoğun bir dünyada yaşıyoruz ki, gözlerimizin önünde olsalar da, kendi değerlerimizi ne yazık ki fark edemiyoruz. Halbuki onlar, tüm emek ve enerjilerini insanlığa bir şeyler katmak için harcıyorlar. İstanbul Flaş olarak; ressam, sanatçı ve şairlerimiz; geleneksel el sanatlarımızı geleceğe taşıyan üstatlarımız, mahalli konumda bizlere değer katan emekçilerimiz ve daha nice kıymetlerimiz noktasında farkındalık yaratmak umudu ile Üsküdar’dan küçük bir kıvılcım başlattık. Bu kıvılcımı ülke geneline yayabilmeyi diliyoruz. Neticede, süreç içerisinde gördük ki, gerçekten çok iyi bir iş yapmışız! Tiyatroda 50 yıl hayatını geçirmiş 70 yaşındaki Şemsi İnkaya, 2011 yılında kendisine onur ödülünü takdim ederken, sahneye çıktığında, gözleri nemlenerek şunu söylemişti: ‘ Onur ödülü almak için 70 yaşına gelmek gerekirmiş!’ İşte, o kadar değerli insanımız var ki, onlar bizler için sadece üretiyorlar; bekledikleri çok bir şey de yok aslında. Tek istedikleri, ‘farkındayız’ dememiz. İşte biz, bu farkındalığı yaratmak adına Onur Ödülleri etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bunu inşallah gelecek yıllarda da devam ettireceğiz.”

YILIN YÖNETİCİSİ: Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler

Yaşar Kaba’nın ardından ise Onur Ödülü merasimine geçildi. “ Yılın yöneticisi” ödülünü av. Ferda Kazancıbaşı’nın elinden alan Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, yaptığı teşekkür konuşmasında, organizasyon dolayısıyla gazetemizi kutlayarak, şunları kaydetti: “ Bana böyle bir ödülü lâyık görmüşler, teşekkür ediyorum. Ben bu ödülü şöyle değerlendiriyorum; Üsküdar Kaymakamı olarak bu ödülden şu mesajı alıyorum ben: ‘Üsküdar’da 1 yıldır çalıyorsunuz ama yeterli değil; bu ödülü size daha iyi çalışmanız için peşin ücret gibi veriyoruz!’ Bu mesaja uygun olarak, Üsküdar’ımıza daha fazla hizmet edecek, Üsküdar’da yaşayan insanlarımızın mutluluğu, refahı için daha çok çalışma gayreti ile burada Belediyemiz ile, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile siyasi partilerimiz ile, sivil toplum kuruluşlarımız ile her biri ile çalışacağız. Üsküdar İstanbul’un incisi; İstanbul’un fethini gören güzel bir belde… Sizler,(gazeteciler olarak) Üsküdar’da yapılacak çalışmalarda bizlere ışık tutar, yardımcı olur ve uyarır iseniz, bizler çok daha fazla gayret sarf ederiz. Bu bizim başta gelen görevimiz. İnsan odaklı bir anlayış ile memlekete hizmet etmeye çalışacağız çünkü insanın huzuru, toplumun huzuru demek. Diliyorum ki, benim için takdir edilen ödül, bana daha fazla çalışma gayreti versin. Buna da lâyık olmaya çalışacağım. ”

Tetsuro Matsukubo: Rahatsızlık verdiysek, özür dileriz!

Onur ödülümüzün sahiplerinden biri olan Japon Taisei firması Genel Direktörü Mr. Tetsuro Matsukubo ise ödülünün takdimi öncesinde yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “ MARMARAY Projesi’nin Proje Direktörü’yüm. 9 yıl önce 2004 yılında göreve başladım. 2004 yılında sayın Başbakan’ımızın da katılımı ile projemizin açılışını yaptık. O günden bugüne Üsküdar bizim işlerimizin yoğun olduğu bölge olmuştur. Eğer ( bu çalışmalarımız sırasında) rahatsızlık verdiysek, özür dileriz. Desteğiniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederiz.”

Faik Aşçı: MARMARAY’da arabalar için 2 katlı bir tünel yapılacak

2013 Onur Ödülü’nü Üsküdar Belediye Başkanı adına Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Şadan Özkaya ile İlim Fazilet Vakfı Başkanı, “ Üsküdar’ın ağabeyisi”  Mahmut Ekşi’nin elinden alan MARMARAY Projesi’nde görevli Karayolları Başmühendisi Ali Faik Aşçı ise, ödül takdiminin öncesinde, şu açıklamayı yaptı: “ Bu plaketi bana takdim eden sayın İstanbul Flaş Haber’e ve Üsküdar halkına çok teşekkür ederim... MARMARAY Projesi ülkemiz için büyük bir proje. 1860 yılında Abdülmecid Han tarafından yapılmış ve orjinali Üsküdar Belediyesi’nde mevcuttur. Bu projeyi hiç değiştirmeden, 150 yıl sonra uygulayıp yapmakta bizim de ufak bir emeğimiz geçtiği için çok mutluyuz. Ülkemize hizmet etmek bizlere kıvanç verdi.”

Ali Faik Aşçı, açıklamalarının devamında, “ MARMARAY’ı emniyet ile ve içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Basında ufak da olsa bazı yazılar çıkmıştı ancak en ufak bir riski yoktur” dedi.

MARMARAY’ın raylı sistem dışındaki 2. Projesi olan lastikli tüp geçit ( otomobiller için Tüp Geçit Projesi) projesine de değinen Aşçı,  şu açıklamayı yaptı: “ Karayolları, 2 katlı bir tünel şeklinde yapılacak. 2 gidiş, 2 geliş olarak denizin altında, 110- 120 metre derinliklerden geçecek. Delme tünel şeklinde, 13,80 metre çapında bir tünel olacak. Koşuyolu’ndan girecek, karşıda Cankurtaran’dan çıkacak. Aynı şekilde Cankurtaran’dan girecek, Koşuyolu’ndan çıkacak. Hafif araçlar ( kullanacak.) 2015 sonuna doğru açılacağına inanıyoruz inşallah. Şu anda çevre yolları için gerekli kazıklar çakılmakta. Projemiz hızla ilerlemekte.”

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’ya teşekkür plaketi…

Şehir dışlında bulunması sebebiyle 2013 Onur Ödülleri Töreni’ne katılmayan ancak törenimizin vücuda gelmesine verdiği destekten ötürü, gazetemiz tarafından kendisine teşekkür plaketi takdim edilen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın plaketini Başkan Yardımcısı Şadan Özkaya aldı. Özkaya’ya plaketi, iş adamı Mahmut Ekşi takdim etti.

Av. Ferda Kazancıbaşı’ndan canlı tarih ve anılar…

Gazetemiz yönetiminin bu yıl aldığı ve geleneksel onur ödülleri töreninin bundan böyle İstanbul’ un kurtuluş tarihi olan 06 Ekim’de yapılması yönündeki kararına uygun olarak, Tören’de, 2013 Onur Ödülü sahibi av. Ferda Kazancıbaşı (82), Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden olan annesi Rahşende Hanım’ın İstanbul’un işgali sürecindeki anılarını misafirler ile paylaştı. Kazancıbaşı’nın, İstanbul’un işgali sırasında sokağa çıkamayan bir genç kızın ağzından anlattıkları, salonda bulunan misafirler tarafından ilgi ile takip edildi.

Sözlerine, “ Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz…” dizeleri ile başlayan Mülkiye Marşı’nın bestelenme hikâyesini anlatarak başlayan av. Ferda Kazancıbaşı, İstanbul’un işgal yıllarında Kocamustafapaşa’da 12 yaşında bir kız çocuğu olan annesinin anılarını aktardı.

İşte, Ferda Kazancıbaşı’nın annesi Rahşende Hanım’ın oğluna aktardıkları:

“ İşgal günlerinde kimse sokağa çıkamazdı çünkü işgal kuvvetleri insanlara sataşırlardı; yoldan geçenleri döverler, hırpalarlar, cebinde ne var ne yok ise alırlardı. Bazı evlerin kapısı çalınır, kadınların kocaları dışarıya çıkartılır, pataklanır, götürülür, gidenlerden bazıları geri gelir, bazılarından ise bir daha hiç haber alınmazdı. Biz, bakkala çıkmaya dahi korkardık. Evlerimizin arka taraflarındaki bahçelerden bahçelere geçmek suretiyle, evimize en yakın bakkala gider, ihtiyaçlarımızı o şekilde karşılardık.”

“ Aradan tam 4 yıl, 10 ay ve 20 gün geçti. 12 yaşındaki o kız çocuğu 17 yaşına gelmişti. Annem Rahşende Kazancıbaşı, anlatıyor: ‘ Bir sabah baktık ki, sokaklar bomboş, etraf sessiz. Herkes bunun sebebini merak ediyor. Yavaş yavaş, ürkek ürkek kapılar aralanıyor, pencerelerin sürgüleri yukarıya kaldırılıyor, başlar ürkek ürkek dışarıya uzanıyor ve insanlar birbirlerine, ‘ bu sessizlik nedir?’ diye soruyorlar. Ve bir haber geliyor: Düşman gitmiş! Hemen arkasından bir müjde daha geliyor: Düşmanı yenen Türk ordusu yarın İstanbul’a gelecek!’

Ve 17 yaşındaki Rahşende Kazancıbaşı, aile büyükleri ile birlikte Galata Köprüsü’nün Eminönü tarafındaki ayağında büyük bir kalabalığın içinde yerini alıyor. Mehmetçik’in gelmesini bekliyorlar. Hasret haykırışları ve alkışlar arasında Mehmetçik nihayet geliyor. Yüzleri yanık, avurtları çökmüş, yorgun… ama zaferin verdiği mutluluk ve gururu taşıyorlar. Mehmetçik, Mülkiye Marşı’nı söyleyerek geçiyor. “ Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz. Ey vatan! Gözyaşların dinsin yetiştik çünkü biz.” O esnada annemin mahallesinden kendisinden birkaç yaş büyük olan bir ablası, bu hengâme içinde ‘ ağabey!’ diye bağırıyor ve abisine sesini duyurmakta başarılı da oluyor. Bir anne yürüyüş kolundaki çocuğunu görüyor, boynuna sarılıyor. Bir başka anne ise geçen Mehmetçiklere soruyor; ‘ oğlumu gördün mü? Oğlumu gördün mü? Oğlumu gördün mü?’… Ama cevap alamıyor…”

R. Sinan Akbaşak: Onur ödülü almak için demek ki Beykoz’dan çıkmam gerekiyormuş!

Beykoz Vakfı Tiyatro Terapi kurucusu ve eğitmeni R. Sinan AKBAŞAK ise ödül töreninde yaptığı konuşmada, onur ödülünü alırken, duygularını şu sözler ile ifade etti:“ Tiyatro müthiş bir eğitim enstrümanıdır. Çocuklarımıza dünyayı yorumlamayı ve yorumladıkları bu şeyleri biriktirmelerini öğretiriz. Sonra ona bu biriktirdiklerini karakterine, kişiliğine ve ailesinde aldığı özelliklere mayalayarak kullanmayı öğretiriz. Biz insana olabildiğince emek veririz. İyi bir şey elde etmek istiyorsanız, emek vermek gerekir…” 

“ Şemsi İnkaya, ‘ demek ki onur ödülü almak için 70 yaşına gelmek gerekirmiş’ demiş; benim de bu işte neredeyse 42. senem. Demek ki, benim de bir onur ödülü alabilmek için, sanırım Beykoz’dan çıkmam gerekiyormuş! Sevgili Üsküdarlılara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte birde sürpriz yapan Tiyatroterapi çocukları bir gün önce Beykoz Vakfı Tiyatro sahnesinde ellerinde “Yaşar amca sizi çok seviyoruz” yazan kartonla çektirdikleri fotoğrafı Genel Yayın Yönetmenimiz Yaşar Kaba’ ya bu da bizim size ödülümüz diyerek topluca sundular. Oldukça duygulanan Yaşar Kaba bu gün burada en büyük ödülü aldım. Çocukların sevgisini kazanmak yaşamın en güzel duygusu sözleri ile dile getirdi.

Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu: “Söylerken yüreğim parçalanıyor”

Güzel sanatlar Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu ise, onur ödülü sahibi eğitmen Üsküdar Avni Sözen Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Keskin’e ödülünü takdim ederken yaptığı konuşmada, sanatçı duyarlılığı ile şu eleştiride bulundu:

“ Bu ödül törenine üzülmek mi gerek, sevinmek mi gerek pek karar veremedim. Ülkemizde sanata duyulan ilgi gün geçtikçe azalmaktadır. Bunun neticesindedir ki, bu kargaşa ve karmaşa ortadan kalkmıyor. Ben, sanatı ‘ koruyucu hekimlik’ olarak tarif ediyorum. Sanat, Allah’ın kullarına takdir ettiği ortak dilin adıdır... Fakat bu dilin de gelişmeye ihtiyacı vardır… Gelgelelim, yıllar var ki benim ülkemde güzel sanatlar eğitimi âdeta rafa kaldırılmış.  37 yıldır Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Güzel Sanatlar eğitimi vermiş bir kişiyim. Binlerce öğrenci yetiştirdik fakat bunların hepsi sanki harcandı gitti. Bu memlekette eğitim ve öğretim kelimesi dahi yerine oturmamış. Eğitimin ve öğretimin ne olduğunu daha anlamamış binlerce eğitimci var… Bunları söylerken yüreğim parçalanıyor. Bu millet tarihinde çok büyük zamanlar yaşadı.

 

Türk milleti evvelki gün ölülerini diri, dirilerini diri saydığı için yüceldi. Türk milleti dün ölülerini ölü, dirilerini diri saydığı için durakladı. Türk milleti bugün dirilerini ölü, ölülerini ölü saydığı için geriliyor… Dirilerin ölü sayılması, bu memlekette kargaşayı, üzgünlüğü, kırgınlığı, isyanı ve kavgayı arttırır. Onun için siz dirilerinizi, memlekete hizmet edenlerinizi ödüllendirmiyorsanız, siz yoksunuz demektir. Burada dağıtılan ödüller hiç kimsenin baş ağrısını, kalp ağrısını, mide ağrısını gidermeyecek. Ancak diğer insanlarımıza bir yön vermek adına, tabiata yön vermek, onu korumak adına, güzellikleri muhafaza edebilmek adına bunların yapılması gerekir.

Bakın Paris’te 2 bin 500 müze var. İstanbul’da kaç tane var dersiniz? İstanbul’da 54 müze var! Peki bu durumda İstanbul’u nasıl bir dünya başkenti sayıyorsunuz? Bu topraklar üzerinde 500 küsur devlet kuruldu. Bu devletlerin bütün güzellikleri her saniye yurt dışına kaçırılıyor çünkü yapmış olduğumuz kanunlar da yanlış. Bunların bir an önce düzeltilmesi gerekir…

 

Ehl-i irfandan nice vardır konacak tuz bulunmaz aşına

            Öldürüp evvel anı açlıktan, sonra türbe yaparlar başına”

Müzik, şiir… sanat dolu gece

2013 Onur Ödülleri Töreni’nde, sanatçılar Turgay Demir ile Helin türküleri ile, ressam ve şiir yorumcusu Serdar Samacıoğlu da okuduğu şiirler ile güne renk kattılar.

İstanbul Flaş 6. Onur Ödülleri sahipleri:

İşte, İstanbul Flaş onur Ödülleri 2013’te kendilerine onur ödülü takdim edilen isimler:

Halk kültürü alanında birçok okulda ve Marmara Üniversitesi’nde 19 yıl eğitim veren, toplumsal duyarlılıkları ile tanınan, tarihî “ Küçüksu Mesire Alanı Belgeseli”ni hazırlayan av. Ferda KAZANCIBAŞI,

Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ressam Nazan AKPINAR

Bestekâr Burhan BAYAR

Beykoz Vakfı Tiyatro Terapi kurucusu ve eğitmeni R. Sinan AKBAŞAK

Ressam Sibel ÖZKAYGISIZ

Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Sinan YALÇIN

Ressam Nur ULUBİL

Ressam Rüzgar FİDAN

Üsküdar Aziz Mahmut Hüdayi Mahalle Muhtarı Aliye SERİN

Sanatçı Fevzi KURTULUŞ

Doç. Dr. M. İzzet TİTİZ

MARMARAY Projesi Baş Mühendisi A. Faik AŞÇI

MARMARAY Projesi Japon Taisei Firması Proje Müdürü Tetsuro MATSUKUBO

Üsküdar Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet KESKİN

Üsküdar Ticaret Lisesi Müdürü Erdoğan ATİLLA

Ressam-yazar Sevinç KUŞOĞLU

Besteci, uluslararası gitar virtiyözü Hasan Cihat ÖRTER

İstanbul Flaş, teşekkür plaketi alanlar:

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa KARA, gazeteci Emine Tuğba KARADUMAN, Muharrem ÇAVDAR, Önder NALBANTOĞLU, Emine Mine ALPMAN,Üsküdar Haber Gazetesi sahibi Turhan BAL, Üsküdar Belediyesi CHP Meclis üyesi Orhan EGİN, TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı Aysel Can Ekşi, şair Güler TUNALI, Kukla sanatçısı Nehir Atabek, sanatçı Turgay DEMİR, sanatçı Helin, gazeteci Yalçın Soysevinç,ressam- şiir yorumcusu Serdar Samancıoğlu.

ONUR ÖDÜLLERİ TÖRENİ VİDEO 1

ONUR ÖDÜLLERİ TÖRENİ VİDEO 2

ONUR ÖDÜLLERİ TÖRENİ VİDEO 3

ONUR ÖDÜLLERİ TÖRENİ VİDEO 4

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum