İSTANBUL’A YAKIŞIR BİR KAMPÜS PROJESİ

Yeni Nesil Bir Devlet Üniversitesi Olarak Kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesinin Beklenen Kampüs Projesi Hayata Geçiyor

İSTANBUL’A YAKIŞIR BİR KAMPÜS PROJESİ
08 Temmuz 2014 - 12:30

Kadıköy-Üsküdar’da D-100 Karayolu üzerinde 278 dönümlük alanda kurulmaya devam eden İstanbul Medeniyet Üniversitesinin beklenen kampüs projesi artık hayata geçiyor. İstanbul Teknik Üniversitesinin konsept projesini hazırladığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) da projeyi yürüteceği kampüsle ilgili Rektör Prof. Dr. Hamit Okur; İstanbul Medeniyet Üniversitesinin Anadolu Yakasının çehresini değiştirecek bir medeniyet projesi olduğuna dikkat çekti.

“Geçtiğimiz yıllarda Eski Devlet Malzeme Ofisi (DMO) alanlarının ve Karayolları Muayene İstasyonu’nun üniversitemize tahsis edilmesiyle, kampüs projemizle ilgili beş ayrı master plan çalışmaları yapılmıştı. Nihayet bu projelerden İstanbul Teknik Üniversitesinin kampüs projesine karar verdik ve akabinde TOKİ ile kampüsümüzü şekillendirmek için işbirliği yaptık” diyen Okur, “Artık Anadolu Yakası’nda yeni nesil devlet üniversitesine yakışır bir kampüsü hayata geçiriyoruz” dedi.

Okur: “Kadıköy ile Üsküdar’ı Birbirine Bağlayan Üniversite”

D-100 Karayolu üzerinde, Kadıköy-Güney Yerleşkesi (74 dönüm) ile Üsküdar-Kuzey Yerleşkesi (204 dönüm) olmak üzere toplam 278 dönümlük merkezi bir konumda İstanbul Medeniyet Üniversitesinin yükseldiğini söyleyen Rektör Okur, kampüs projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Kampüs projesinde; üniversite rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yanı sıra; sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alıyor. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturacağız”.

Okur: “Kampüsümüz İlk Olarak Güney Yerleşkemizde Yükseliyor”

“14 Nisan 2014 tarihinde ihalesi yapılan 9 Haziran 2014 tarihinde sözleşmesi imzalanan Güney Yerleşkesi inşası ile kampüs projemiz hızla başladı. Bu yerleşkede; lisans ve yüksek lisans derslikleri, kütüphane, yemekhane, kantin, kafeterya, 275 kişilik konferans salonu ile açık alanlar yer alıyor. Hemen yanı başında da 2’şer adet halı saha, basket sahası ve tenis kortu olmak üzere açık ve kapalı spor sahaları yer alıyor” diyen Rektör Okur; bu kampüs projesi ile öğrencilerin yanı sıra akademik ve idari personelin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

*****

İstanbul’dan Dünyaya Açılan Yeni Nesil Devlet Üniversitesi

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasında 2010 yılında kurulan yeni bir devlet üniversitesidir. Yüksek Lisans eğitimine 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, lisans eğitimine ise 2012-2013 eğitim-öğretimin güz döneminde başlamıştır. İMÜ, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Edebiyat Fakültesi (Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı) ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri) ile 2013-2014 eğitim öğretim dönemiyle de Tıp Fakültesiyle (Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri) eğitime başladı. 2014-2015 eğitim-öğretim dönemiyle birlikte yine aynı bölümlerle eğitim-öğretim sürecini sürdürmeye devam edecektir.

11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde şu fakülte, yüksekokul ve enstitüler yer almaktadır

*    Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi.

*    Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu

*    Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

 

Misyon: Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.

Vizyon: Medeniyetimizi çağdaş dünyaya sunan, dünya barısına katkıda bulunan insani değerleri özümseyen,  bilimsel kalitesi ile ön plana çıkmış, yenilikçi ve girişimci bir dünya üniversitesi olmak.

Bu vizyon çerçevesinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir araştırma üniversite olmayı hedeflemektedir.

Bu hedeflere alanında öncü, üretken, araştırmacı ve uluslararası tecrübesi olan akademik kadro ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Üniversitemizde, ülkemizdeki bilim insanlarının yanı sıra yurt dışındaki bilim insanları da sürekli ya da geçici görevlendirmelerle istihdam edilecektir.   Şu anda akademik kadromuzda bulunan 400’e yakın öğretim üyemiz de bu özellikleri taşıyan seçkin akademisyenlerden oluşmaktadır.

Uluslararası kalite standartlarında bir eğitim anlayışı ile eğitimde uluslararası akreditasyon sağlayacağız. Planlamada nihai öğrenci sayımızı 15.000 olarak belirleyerek,  lisans ve lisansüstü öğrenci oranını yüzde 50 olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece uluslararası bir araştırma üniversite olma hedefimizi sürdürme kararlılığındayız.

 

Klasik eğitimden ziyade aktif eğitim uygulaması yaparak öğrenci odaklı, tartışmalı ve problem çözmeye dayalı bir eğitim sistemi planladık.  Bu sistemle özgür düşünebilen, kendi kültüründen aldığı ilhamla yenilikçi ve üretken düşünceye sahip, dürüst, ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üstünde tutan, içinde bulunduğu topluma düşünceleri ile yön verebilen, gelişimci ve girişimci bireyler yetiştirmeyi planlıyoruz.

Kadıköy-Üsküdar’da D-100 Karayolu üzerinde 278 dönümlük alanda İstanbul Teknik Üniversitesinin konsept projesini hazırladığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) da projeyi yürüteceği kampüs projesi hayata geçirilmeye devam ediyor. Üniversitemizin rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yer alacağı ana yerleşke projesinde; sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alacak. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturacağız.

Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortak kullanımına yönelik 25 Mayıs 2011 tarihinde protokol imzalamıştır.  Böylece “T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismini alan hastanemiz; sağlık alanında eğitim ve uygulama hizmetlerini üniversitemiz bünyesinde yürütecektir. Modern tıbbın her alanında hasta memnuniyetini artırmak, nitelikli ve deneyimli personelimizle lider uygulamalara imza atmak için hastanemizin mimari projesi de tamamlandı. Yarım asırlık tecrübesi ve yenilenen yüzüyle hizmete girecek yeni hastanemiz, modern binasında eğitim ve araştırma uygulamalarını sürdürecektir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik ve idari kadrosuyla, öğrencileriyle, yerleşkesiyle, hastanesiyle, kütüphanesiyle, yaptığı araştırmalarıyla dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bilginin en önemli güç kaynağı olduğu günümüz ve geleceğin dünyasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi en önemli bilgi üretim merkezlerinden biri olacaktır.

Haber Merkezi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum