İSKİ, İstanbul'un Suyunu Koruyor

İSKİ, İstanbul’un suyunu koruyor. Kayıp-kaçak oranı gün geçtikçe azalıyor.

İSKİ, İstanbul'un Suyunu Koruyor
18 Mayıs 2021 - 21:57
İstanbul’da suyun bugününü yöneten, geleceğini planlayan İSKİ, bir yandan da kayıp-kaçak oranını düşürmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Türkiye genelinde kayıp-kaçak oranı ortalaması yüzde 50’lere yaklaşırken İstanbul’da 2019 yılında yüzde 22,31 olan kayıp-kaçak oranı, yapılan çalışmalarla 2020 yılında 20,68’e geriledi.

ELMALI BARAJI KAPASİTESİNİN İKİ KATI SU REZERVDE KALDI

2019-2020 yılları arasındaki yüzde 1,63’lük fark, İstanbul’un 6 günlük suyuna karşılık geliyor. Başka bir karşılaştırma ise 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteye sahip Elmalı Barajı’nın iki katı, 17 milyon 420 bin metreküp kapasiteli Kazandere Barajı’nın tamamı kadar su kurtarılmış oluyor.

İSKİ’NİN KAYIP-KAÇAK ORANINI DÜŞÜRME ÇALIŞMALARI

İSKİ kayıp-kaçak oranlarını düşürmek adına birçok çalışma gerçekleştirdi. Bunlardan bir kısmı şu şekilde;
 
  • İstanbul’un her iki yakasında, sadece su kayıp-kaçağı ile mücadele etmek amacıyla Avrupa ve Asya Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi Müdürlükleri kuruldu.
 
  • Melen Suyunu Avrupa Yakası’na ulaştıran Salacak – Sarayburnu Boğaz Geçiş Hattı’nda iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi.
     
  • SCADA sistemiyle depo taşkınlarına ve arıza meydana gelen isale hatlarına uzaktan kontrollü vanalar ile müdahale edildi.
 
  • Ekonomik ömrünü tamamlayan, içme suyu hatları yenilendi.
 
  • Terfi merkezlerinde, isale hatlarında basınç yönetimi yapıldı. Bununla gece debileri düşürülerek olası yüksek basınçtan kaynaklı arızaların önüne geçildi.

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU:
AMACIMIZ KAYIP-KAÇAK ORANINI DAHA DA DÜŞÜRMEK

İSKİ’nin kayıp-kaçak oranını düşürme çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “Kaybedilecek bir damla dahi suyumuzun olmadığına inanıyoruz. Bu perspektifle de, suyumuzu korumak için içme suyu havzalarından musluklara kadar aktif bir süreç yürütüyoruz. Kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi de bunlardan biri. Burada sadece suyun değil, arıtılmış suyun kaybı söz konusu. Bu da su kaybının yanı sıra ekonomik bir kaybı da beraberinde getiriyor. Biz İSKİ olarak bu oranı mümkün olan en düşük noktaya çekmeye çalışıyoruz. İstanbul olarak Türkiye ortalamasından çok daha iyi durumdayız. Ancak hedefimiz gelişmiş ülkelerdeki yüzde 15 seviyesini yakalamak” diye konuştu.

Kurumsal İletişim
Şube Müdürlüğü
18.05.2021

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum