İKLİM TAMKAN FAZIL SAY'IN ESERİYLE İSPANYA TURNESİNE ÇIKIYOR

Piyanist ve klavsen sanatçısı İklim Tamkan, 10, 11 ve13 Ekim tarihlerinde Zaragoza kentinde gerçekleşecek İspanya turnesinde dinleyicilerle buluşacak

 İKLİM TAMKAN FAZIL SAY'IN ESERİYLE İSPANYA TURNESİNE ÇIKIYOR
25 Eylül 2024 - 13:56

Hollandalı duayen klavsen yapımcısı Titus Crijnen’in meslekteki 40. yılında düzenlenen jübile konserleri serisine Crijnen’in özel davetlisi olarak katılacak olan Tamkan, 13 Ekim’deki son konserde ise dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın bestelediği ve kendisine ithaf ettiği “Goldberg İstanbul’da” adlı eserin Avrupa prömiyerini gerçekleştirecek.

Tamkan, solo performansının yanı sıra Macar org ve klavsen virtüözü Márton Borsányi ile birlikte Bach’ın klavsen konçertosunu da icra edecek.

Fazıl Say, 2022 yılında klavsen için yazdığı ve İklim Tamkan’a ithaf ettiği “Goldberg İstanbul’da” adlıeserinde, J.S. Bach’ı İstanbul’la buluşturuyor. Say’ın, Bach’ın başyapıtlarından biri olan ve klavsen sanatçısı Gottfried Goldberg’e ithaf ettiği “Goldberg Varyasyonları”nın temalarından yola çıkarak bestelediği bu ilk ve tek klavsen bestesinde, İstanbul ruhunu hissettiren caz öğeleri ve Türk aksak ritimleri yer alıyor.

İklim Tamkan’ın kendine has büyüleyici yorumuyla hayat verdiği “Goldberg İstanbul’da”ACM etiketiyle Spotify ve iTunes başta olmak üzere tüm dijital platformlarda, Pelin Kacar imzalı klibi ise YouTube üzerinden dinleyicilerle buluşmuştu. İlk günden bu yana eski müzik meraklıları ve klavsen müziğine ilgi duyan herkes tarafından beğeniyle karşılanan eser, dünyanın en prestijli yayınevlerinden biri olarak kabul edilen Schott Müzik tarafından da basılıp piyasaya sürülmüştü.

“Goldberg İstanbul’da”nın Avrupa prömiyeri İspanya’da gerçekleşecek

Piyanist ve klavsen sanatçısı İklim Tamkan, 10-11-13 Ekim 2024 tarihlerinde İspanya’nın Zaragoza kentinde düzenlenecek konserlerde müzikseverlerle buluşacak. Tamkan, 1984 yılından bu yana müzik dünyasına birbirinden eşsiz klavsenler armağan eden, dünyanın en saygın klavsen yapımcılarından biri olarak kabul edilen Hollandalı duayen klavsen yapımcısı Titus Crijnen’in 40. yıl jübile konseri olması sebebiyle de müzik dünyası için ayrı bir önem taşıyan konserlere Crijnen’in özel davetlisi olarak katılacak. İklim Tamkan, İspanya turnesinin son konserinde ise büyük beğeni toplayan “Goldberg İstanbul’da” eserinin Avrupa prömiyerini yapacak.

İklim Tamkan ve Márton Borsányi aynı sahnede

13 Ekim Pazar akşamı gerçekleşecek konserde İklim Tamkan ayrıca, Macar org ve klavsen virtüözü Márton Borsányi ile birlikte, Türkiye’de ilk seslendirmesini de beraber yaptıkları, Bach’ın klavsen konçertosunu yine aynı sahnede icra edecek.

İKLİM TAMKAN HAKKINDA

İzmir, Karşıyaka doğumlu İklim Tamkan’ın müzikal yolculuğu, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başladı ve doğduğu şehir olan İzmir'de devam etti. Yurtdışındaki eğitimine önce Viyana’da, ardından Graz Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde Piyano Solistlik, Piyano Pedagojisi ve Klavsen Solistlik programlarında devam etti. İklim Tamkan, İtalya, Polonya, İsviçre, Slovenya ve Almanya’da resitaller ve oda müziği konserleri gerçekleştirdi. Öğrenciliği boyunca Avusturya Devleti tarafından Uluslararası Kiwanis Kulüp veMartha Debelli gibi çeşitli ödüllere ve teşvik burslarına layık görüldü. Türkiye’ye döndükten sonra sayısız ulusal ve uluslararası festivallerde sahne aldı. Klavsen müziğini tanıtmak amacıyla, başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin birçok şehrinde solo (klavsen, piyano ve kilise orguyla) ve ansambl konserleri verdi. Değerli org ve klavsen sanatçısı Marton Borsanyi ile beraber İstanbul’da birçok ilk seslendirme yapmıştır. Tamkan Uluslararası müzik festivallerinde sahne alan değerli dostu Mezzo-soprano Senem Demircioğlu ile birlikte sahneye koydukları “Şiirli Şarkılar” isimli projenin albüm kaydını Ekim 2016’da tamamladı. Proje ve düzenlemeler dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın dikkatini çekti ve Say'ın ikilinin prodüktörlüğünü üstlendiği “İlk Atlas” isimli albüm, Ada Müzik tarafından Mart 2017’de tüm dijital platformlarda dinleyicisiyle buluştu, CD ve LP olarak da satışa sunuldu. İkili bu albümün ardından repertuvarlarını genişleterek halk şarkılarından klasik müziğe kadar sayısız eseri repertuvarlarına dahil ettiler ve daimi olarak beraber çalışmaya devam etmekteler. Fazıl Say’ın, İklim Tamkan için yazıp kendisine ithaf ettiği “Goldberg İstanbul’da, Op. 94" eseri, ünlü bestecinin klavsen için yazdığı ilk kompozisyon oldu. Tamkan bu müthiş eserin ilk seslendirmesini yaparak uluslararası mecralardan çok değerli yorumlar aldı. Eser Schott müzik tarafından basılarak tüm dünyada satışa sunuldu. Müziklerini sahnede canlı olarak yaptığı “Yarına Davet, Nazım Hikmet” isimli müzikli gösteride ünlü oyuncu Yetkin Dikinciler ve mezzo-soprano Senem Demircioğlu ile birlikte sahne alan İklim Tamkan, bu projeyi yurt içi ve yurt dışında sahnelemeye devam etmektedir. İklim Tamkan müzik hayatı boyunca sadece klasik müzik icra ederek değil geleneksel- halk müziği- enstrümanlarına olan ilgisiyle de dikkat çekmiştir. Sanatçı politik duruşunu müzik yolculuğuna da yansıtarak ülkesinde azınlık olarak yaşayan dostlarıyla beraber geleneksel sesleri de günümüz dinleyicisine taşımayı ve aynı zamanda yeryüzünde yaşanan insan hakları mücadelelerine destek olmayı da hedeflemiştir. İklim Tamkan çeşitli film ve belgesel müzikleri, tiyatro müzikleri, video art ve kısa filmler için kendi doğaçlamalarıyla beraber müzikler besteler, harika öğrencilerine dersler verir ve sahnesinde kendi evreninin tüm renklerini ve ışıltısını dinleyicisine yansıtmaya çalışır.

 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum