İBB Şehir Tiyatroları 2013- 2014 sezonunu açıyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 100. yılını kutlayacağı 2013- 2014 sezonunda yeni oyunları ile İstanbullu seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 100. yılını kutlayacağı 2013- 2014 sezonunda yeni oyunları ile İstanbullu seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
2 Ekim 2013 tarihinde perdelerini açacak olan İBB Şehir Tiyatroları, 2013- 2014 sezonuna ait repertuarını 17 Eylül 2013 tarihinde Yıldız Sarayı, Malta Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
İşte, Şehir Tiyatroları’nın 3 yeni oyunu:
LYSISTRATA- Kadınlar da Savaşırsa… Yazan: Aristophanes/ Yöneten: Kemal Kocatürk
PARA-Yazan: Necip Fazıl Kısakürek/ Yöneten: Engin Gürmen
YOLCU-Nazım Hikmet/ Yöneten: Yıldırım Fikret Urağ
Not… Not… Not…
Para ve Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” adlı oyunlar İBB Şehir Tiyatroları 2012- 2013 tiyatro sezonu sonunda bir kez sahnelendi. Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı ve Engin Gürmen’in yönettiği Para adlı oyun Kısakürek’in ölümünün 30. yılında özel bir gösterimle seyirciyle buluşurken, Aristophanes’in yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği Lysistrata “ Kadınlar da Savaşırsa” ilk kez Makedonya’da “Uluslararası Stobi Antik Drama Festivali”nde seyirci karşısına çıktı. Bu iki oyun İBB Şehir Tiyatroları’nın 2013-2014 sezonunda sahnelenmeye devam edecek.
LYSISTRATA
“KADINLAR DA SAVAŞIRSA”
Aristophanes (Çeviren: Azra ERHAT - Sabahattin EYÜBOĞLU)
Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa”, “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işler. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina’daki yönetim merkezi Akropolis’i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılır.
PARA
Necip Fazıl KISAKÜREK
Türk Edebiyatı’nın önemli adlarından Necip Fazıl Kısakürek’in öne çıkan oyunlarından olan Para, paranın belirlediği toplumsal yaşamın çürümüşlüğünün bireylere ve bir aileye yansıyan yanını ele alıyor. Savaş, vurgun, insanı hiçe sayan ekonomik ilişkiler ve bankalar, toplumsal çözülmeye hizmet eden siyaset, birbirine güven duymayan bireylerin sistemden gelen güçlerini birbirine karşı kullanmaları oyunun olay örgüsünü oluştururken, “insanlık değerleri” tartışmaya sunuluyor.
YOLCU
Nâzım Hikmet RAN
Olay, 1921 yılında, Kurtuluş Savaşı’nın yoğun biçimde sürdüğü günlerde, Anadolu’nun ücra bir köşesindeki tren istasyonunda geçmektedir. Kar ve buzla kaplı istasyonda çok seyrek duran trenler artık hiç durmadan yollarına devam etmektedir. İstasyon şefi, karısı ve makasçı, devrilen telgraf direğiyle birlikte tamamen dış dünya ile bağlantılarını kaybetmişler ve kendi yalnızlıkları içinde birbirleriyle de iletişimlerini koparmışlardır. İstasyona gelen “Atlı” onlara hem dış dünyadan haber hem de umut getirir. Hatta yaşama yeniden bakmalarını sağlayan bir “kurtuluş”...
2012- 2013 Sezonu’nda sahnelenen ve 2013-2014 Sezonu’nda da sahnelenmeye devam edecek oyunlar ise şunlar:
Antonio Skarmeta’nın yazdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği Ateşli Sabır (Postacı), Bilgesu Erenus’un yazdığı Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği Arka Bahçe, Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği Buluşma Yeri, Mehmet Murat İldan’ın yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği Büyünün Gözleri, Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği Dar Ayakkabıyla Yaşamak, Harold Pinter’ın yazdığı Yıldıray Şahinler’in yönettiği Doğum Günü Partisi, Haldun Taner’in yazdığı Can Doğan’ın yönettiği Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Marco Antonio de la Parra’nın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği Günlük Müstehcen Sırlar, Firuze Engin’in yazdığı Ali Yaylı’nın yönettiği Hıdrellez, Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği İntiharın Genel Provası, Musahipzade Celâl’in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği İstanbul Efendisi, Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği İstanbul Hatırası, Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği, müziğini John Kander’in yaptığı Kabare, Turan Oflazoğlu’un yazdığı Engin Uludağ’ın yönettiği Kösem Sultan, Ekrem Reşit Rey’in yazdığı Haldun Dormen’in yönettiği, müziğini Cemal Reşit Rey’in yaptığı Lüküs Hayat, Sait Faik Abasıyanık’ın hikâyelerinden Savaş Dinçel’in uyarladığı Ergün Işıldar’ın yönettiği Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Ziya Osman Saba’nın yazdığı Hilmi Zafer Şahin’in oyunlaştırdığı Can Doğan’ın yönettiği Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Vala Thorsdottir’in yazdığı Yeşim Koçak’ın yönettiği Mutfak Söyleşileri, Turgut Özakman’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği Ocak, Stanislav Stratiev’in yazdığı Arif Akkaya’nın yönettiği Otobüs, Samuel Beckett’in yazdığı Şahika Tekand’ın yönettiği Oyun, Loleh Bellon’un yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği Perşembenin Hanımları, Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı Taner Barlas’ın yönettiği Sevgili Doktor, Yiğit Sertdemir’in yazıp yönettiği Surname 2010, Hagop Baronyan’ın yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği Şark Dişçisi, Ephraim Kishon’nun yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği Tarla Kuşuydu Juliet, Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği Toros Canavarı, Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği Türkiye Kayası, Anton Çehov’un yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği Vişne Bahçesi, Aziz Nesin’in yazdığı Y. Kenan Işık’ın yönettiği, müziğini Timur Selçuk’un yaptığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Arslan Kacar’ın yazdığı Ali Karagöz’ün yönettiği Yüzleşme, Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği Zengin Mutfağı.
İBB ŞEHİR TİYATROLARI 2012- 2013 SEZONU ÖDÜLLERİ
İBB Şehir Tiyatroları 2012- 2013 sezonunda birçok dalda birçok ödüle layık görüldü. Ödüller şöyle:
Hagop Baronyan’ın yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği Şark Dişçisi adlı oyun “10. Tiyatro… Tiyatro… Dergisi Tiyatro Ödülleri”nde; Yılın En İyi Yönetmeni (Engin Alkan), Yılın Koreografı (Selçuk Borak), Yılın Oyun Müziği (Selim Atakan) ve Yılın Giysi Tasarımcısı (Tomris Kuzu) ödüllerine layık görüldü.
Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği Zengin Mutfağı adlı oyun “17. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri”nde; Yılın En Başarılı Komedi/Müzikal Erkek Oyuncusu (Murat Garibağaoğlu), Yılın En Başarılı Sahne Müziği (Çiğdem Erken), “Lions Tiyatro Ödülleri”nde; Yılın En Başarılı Müzik Tasarımcısı (Çiğdem Erken), “Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri”nde; Yılın Erkek Oyuncusu (Murat Garibağaoğlu) ödüllerine layık görüldü.
Samuel Beckett’in yazdığı Şahika Tekand’ın yönettiği “Oyun” adlı oyun, “17. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri”nde; Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı (Esat Tekand), Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı (Şahika Tekand), “Lions Tiyatro Ödülleri”nde; Yılın En Başarılı Yapımı, Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı (Şahika Tekand), “20. Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri”nde En İyi Yapım ödüllerini aldı.
Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı oyun, “Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri”nde Yılın Sahne Tasarımcısı (M. Nurullah Tuncer), Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri’nde ise Efekt Tasarımı (Ersin Aşar) ödülünü aldı.
Bilgesu Erenus’un yazdığı Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği Arka Bahçe adlı oyun; “Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri”nde Tiyatro Müziği (Selim Atakan) ödülüne layık görüldü.
Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği Türkiye Kayası adlı oyun, “Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödüller”nde, Genç Yetenekler (Fehime Seven) ödülüne layık görüldü.
Loleh Bellon’un yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği Perşembenin Hanımları adlı oyun, “Taksim Bebek Rotary Kulübü Ödülleri”nde, Yılın Tiyatro Sanatçıları (Ayşe Kökçü, Oya Palay, Vildan Gürelman) ödülüne layık görüldü.
Antonio Skarmeta’nın yazdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği Ateşli Sabır (Postacı) adlı oyun “20. Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri”nde En İyi Yönetmen (Ragıp Yavuz) ödülüne layık görüldü.
Turgut Özakman’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği Ocak adlı oyun Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri’nde Yılın Erkek Oyuncusu (Erkan Sever) ödülünü aldı.
Aristophanes’in yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” adlı oyun “Uluslararası Stobi Antik Drama Festivali”nde; En İyi Kadın Oyuncu (Nazan Yatgın), Sahne Görsel Efekt Tasarımı (Kemal Kocatürk, Sırrı Topraktepe) ödüllerine layık görüldü.
“17. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri”nde; Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Yiğit Sertdemir’e, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Erol Keskin’e verildi.
19. Bedia Muvahhit Ödülü’ne Nazan Yatgın layık görüldü.
Hazırlayan: Arzu Başlantı
Kaynak: ibb
FACEBOOK YORUMLAR