HAYDARPAŞA PROJESİNE KADIKÖY BELEDİYESİNDEN RED!
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından reddedildi.
Bir basın toplantısıyla red gerekçesini açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan Haydarpaşa Tren Garı’nın restorasyon projesine, “özgün binanın yapısını bozacağı” gerekçesiyle yapı ruhsatı vermeyeceklerini açıkladı. Projenin orijinal yapıya uygun olmadığını söyleyen Başkan Nuhoğlu, garın çatısına kafeterya yapılarak asansör eklemesinin getirileceğini belirtti ve “Biz projeyi bu haliyle kabul edemeyiz. Orijinal yapısına uygun bir proje sunulursa onaylarız” dedi.
Bir basın toplantısı düzenleyen Nuhoğlu, ortada yeni bir projenin olmadığını belirterek Kadıköy Belediyesi’ne sadece Haydarpaşa Garı için bir başvuru yapıldığını hatırlattı ve bugüne kadar gelinen süreçle ilgili bilgi verdi.
Haydarpaşa garı ve çevresinin özelleştirme kapsamına alındığını ve imara açılarak rant alanın dönüştürülmek istendiğini söyleyen Nuhoğlu, 2012’de yapılan planlamada sadece Haydarpaşa Gar binasının değil çevresindeki yaklaşık 1 milyon metrekarelik araziyle ilgili “Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı” ifadesinin kullanıldığını belirterek “Yani Haydarpaşa Garı’nın otele dönüştürüleceği kayıtlara geçmiştir” dedi.
BÜYÜK RESMİN YALNIZCA BİR PARÇASI
Haydarpaşa Gar projesinin, bu bölge için planlanan projelerde büyük resmin bir parçası olduğunu söyleyen Başkan Nuhoğlu, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamayı hatırlattı. Nuhoğlu; “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek söz konusu 102 dönümlük arazinin “imar çalışmaları sonrasında” özelleştirme programına alındığını ifade ederek, siyasi iktidarın ve Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarının sürdüğünü göstermiştir.” dedi.
KADIKÖYLÜLERLE İTİRAZ ETMİŞTİK
Bu plana Haydarpaşa Dayanışması ve binlerce Kadıköylüyle birlikte itiraz ettiklerini belirten Nuhoğlu, açılan davaların da sürdüğünü ifade etti. Gar ve çevresiyle ilgili taleplerini şöyle sıraladı.. “Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır. Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli, halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul'un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır. Zira endüstriyel bir miras olan Haydarpaşa Garı, kent siluetinin kuvvetli bir imgesel değeri niteliğindedir. Tarihi Bağdat Demiryolu'nun başlangıç noktası olan Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır.”
GARIN İŞLEVİNİN KORUNACAK OLMASI SEVİNDİRİCİ
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, verilen mücadele ve adalet arayışı sonucunda Haydarpaşa Garı’nın gar işlevinin korunması konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. Nuhoğlu; “TCDD tarafından belediyemize yapılan 14 Ağustos tarihli başvuru ile 5 no’lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan röleve çalışmalarına başlanması için imar durumu talebinde bulunulmuştur. Başvuru sonucu ve basına yansıyan haberler, Haydarpaşa Garı’nın tarihi misyonuna yeniden geri döneceğini, hızlı tren istasyonu olarak kullanılacağını göstermektedir. Haydarpaşa Garı’nın aradan geçen neredeyse 5 yıldan sonra yeniden tarihi işlevine uygun biçimde kullanılması kararı sevindiricidir. ‘Haydarpaşa Gardır Gar kalacak’ diyenler kazanmış, özelleştirme politikalarıyla tarihi garın peşkeş çekilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu karar bizim açımızdan hukukun, çağdaş ve katılımcı belediyeciliğin zaferidir.” dedi.
BELEDİYE NEDEN ONAY VERMEDİ?
Başkan Nuhoğlu, bu önemli kazanıma rağmen, Haydarpaşa Gar Binası ile ilgili yapılan restorasyon projesine Kadıköy Belediyesi olarak neden onay vermediklerini şöyle açıkladı:
“Çatı Arası döşemesinin çelik sistemle yükseltilerek gabarinin (binanın yüksekliği) değiştirildiği ve çatıya gelen yük sebebiyle statik sistemin yeniden hesaplanması gerektiği, daha önce fonksiyonu olmayan çatı arasına; sergi salonu, kafeterya, konferans salonu fonksiyonu verilerek statik yük hesabının değiştirildiği, yangın merdiveninin çatıya çıkarılarak bu alanda döşemenin kesildiği, yeni asansör ilavesi yapılarak döşemelerin her katta açılarak statik sistemin bu bölümde değiştirildiği, iç avluda şeffaf asansör ve bağlantı köprüsü ile çatı arasına kadar yeni ilave yapılaşma olduğu, avlunun üzerini tamamen kapatan bir çatı örtüsü ile binanın bu cephesinde, görünüşün tamamen değiştirildiği, bu örtünün çözümü itibariyle yeni bir yapılaşma içerdiği ve statik sistem çözümü gerektirdiği görülmektedir.”
“RESTORASYONU BİZ DE İSTİYORUZ”
Söz konusu düzenlemeyle binanın yüksekliği ve kapladığı alanda ciddi değişiklikler yapılacağını belirten Aykurt Nuhoğlu; “Bu nedenle yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren bir restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Haydarpaşa Gar Binasının rölöve, restitüsyon, restorasyonu ile ilgili ruhsat başvurusu belediyemiz tarafından red edilmiştir.” dedi. Nuhoğlu, tarihi gar binasının restorasyonuna itirazları olmadığını da vurgulayarak “Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi
FACEBOOK YORUMLAR