GÜRSEL TEKİN "Kamu kurumları hangi kriterlere göre reklam veriyor?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "kamu kurumlarının, İnternet siteleri, televizyonlar ve gazetelere verdiği reklamları objektif ve bilimsel kriterlere göre değil, iktidar politikalarını ve uygulamalarını olumlu ya da olumsuz ele alışlarına göre planladıklarını" söyleyerek, "tirajı olmayan yandaş medya büyük reklam paralarıyla desteklenirken, tirajı olan muhalif gazete ve televizyon kuruluşlarına neden reklam verilmediğini meclis gündemine taşıdı.

GÜRSEL TEKİN "Kamu kurumları hangi kriterlere göre reklam veriyor?
30 Mayıs 2019 - 10:49

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

     Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

    Saygılarımla.

                                                                                                            Gürsel Tekin

                                                                                                                    İstanbul Milletvekili

 

Türkiye’de medya kuruluşlarının iktidara yakınlığı ya da uzaklığı ölçüsünde kamu reklamı alabildiği herkesçe bilinen bir gerçektir. Kamu kurumlarının, internet siteleri, televizyonlar ve gazetelere verdiği reklamları objektif, bilimsel kriterlere göre değil, iktidar politikalarını ve uygulamalarını olumlu ya da olumsuz ele alışlarına göre planladıkları aşikârdır.

Bu ilişki, baskı sayısı ve izlenme oranları dikkate alındığında piyasa ekonomisinin öngördüğü gerçeklerden de uzaklaşmıştır. Reklam veren kamu kurumunun amacının daha fazla insana ulaşmak olduğu düşünüldüğünde, tirajı olmayan yandaş medyayı büyük reklam paralarıyla desteklerken, tirajı olan muhalif gazetelere; Sözcü, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Milli Gazete, Korkusuz gibi gazetelere reklam verilmemektedir. Reklam bütçesini tiraj ve izlenirlik ölçülerine göre eşit dağıtması beklenen kamu kurumları, televizyonlarda da yandaş medyayı kollamaktadır. Adını kimsenin bilmediği, reyting ölçüm listelerine bile giremeyen birçok televizyon, iktidar eliyle beslenmektedir.

Devletle ilişkili olan ve reklam veren kurumların başında; Halk Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, TOKİ, THY, Türkcell gibi kuruluşlar gelmektedir. THY'nin uçaklarına Sözcü, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Milli Gazete, Korkusuz gazeteleri giremezken, Kamu Bankaları, Toki, Emlak Konut, gibi kuruluşlar da, Fox Tv, Halk Tv, KRT, Tele 1 gibi kanalları her daim yok saymışlardır.

Bu bağlamda;

 

Kamu kurum ve kuruluşlarının ve kamu payı olan kuruluşların basın yayın organlarına reklam verirken dikkate aldığı hususlar nelerdir? Bu hususlar kimler veya hangi kuruluşlar tarafından belirlenmektedir? 2018 yılında kamu kurumlarının ve kamu payı olan kuruluşların; televizyon, radyo, gazete ve internet medyası için kullandığı toplam bütçe ne kadardır? Tüm ilan ve reklam harcamaları bütçe içinde ne kadar pay tutmaktadır? Medya sahiplerinin, medya dışındaki iş kollarındaki faaliyetlerinin, sahibi oldukları medya kurumlarının yayın politikasını etkilediğini düşünüyor musunuz? Kamu kurumlarının reklamlarının dağılımı noktasında daha adil bir ölçüt kullanılması için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum