GÜNLÜK KİRALIK EVLER TURİZM VE EKONOMİYE DARBE VURUYOR

POYD Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, turistlerin konaklama maliyetlerini düşürmek için AirBnb ve benzeri uygulamalardan yaptıkları haftalık ve günlük kiralamaların Türkiye ekonomisine yıllık zararının 10 milyar liranın üstünde olduğunu söyledi.

GÜNLÜK KİRALIK EVLER TURİZM VE EKONOMİYE DARBE VURUYOR
10 Eylül 2023 - 17:37 - Güncelleme: 10 Eylül 2023 - 17:44

Girgin, ülkemize gelen turist sayısında yüzde 24'e varan bir artış yaşanmasına rağmen bu konaklamaların yüzde 19'un kiralık evlerde yapıldığına dikkat çekti.

Vergisiz ve kayıt dışı konaklamanın önünü açan bu tarz uygulamaların güvenlik açığı da oluşturduğunu belirten Yiğit Girgin, bu durumun vergiye ve ciddi bakanlık regülasyonlarına tabi olan oteller için haksız bir rekabet ortamı doğurduğunu vurguladı.

BODRUMDA KİRA SORUNU YAŞANIYOR

Günlük- haftalık kiralamaların Bodrumdaki genel kira fiyatlarını da yükselttiğini belirten Yiğit Girgin “Bodrumda birçok konutun kısa süreli kiralama sistemine dönüşmesiyle birlikte şehirde uzun süreli kiralanan konutların arzı da azaldı. Farklı sektörlerde çalışan ve hayatlarını kirada sürdüren kesimin yaşamsal faaliyetleri de olumsuz etkilendi. Hayat pahalılığının yanına yüksek ev kiraları da eklendi. Çünkü kiralanabilir evlerin sayısı azaldı. Azalınca da kiralanacak evlerin fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Bu nedenle şehirde çalışanların konaklama sorunları oluştu ve iş gücü anlamında çalıştıkları sektöre zarar veren bir durum meydana geldi” diye konuştu.

KAYIT DIŞI KONAKLAMALAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR

Bodrum’da otellerin büyük bölümünün doluluk oranlarının yüzde 55 - 60 civarlarında olduğu dile getiren Girgin, ilçedeki ikincil konutların ve villaların kayıtsız şekilde kiralanmasının sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yiğit Girgin sözlerine şöyle devam etti: “Yüksek getiri nedeniyle birçok ev sahibi aylık kira yerine evini bu tarz uygulamalar üzerinden kiraya vermeyi tercih ediyor. Kiralık tatil evleri, villa turizmi, Airbnb uygulaması gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi oluştu. AirBnb ve benzeri uygulamalardan yaptıkları haftalık ve günlük kiralamaların Türkiye ekonomisine yıllık zararının 10 milyar liranın üstünde olduğu açıklandı. Bu ekonomik kayıpların yanında güvenlik anlamında da önemli sonuçlar doğuruyor. Turizm farklı bir çok iş kolunu da besleyen önemli bir sektör. Turizm her meslekten binlerce insanın da istihdam edildiği ve önemli katma değer bırakan bir alan. Bu konuda yıllarca fiyat ve kalite performansımızla önemli ve haklı bir konum elde ettik. Ama şu anda otelcilik sektörü ve diğer yatırımcılar olumsuz etkileniyor. Yatırımlarının karşılığını alamıyor. Bunun mutlaka bir denetimi olmalı; bu iş kayıt altına alınarak vergilendirilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı, AirBnb gibi uygulamaları çok sıkı takip etmeli. Oteller bunlardan etkileniyor. Maalesef artan giderleri karşılayamayan işletmeler personel çıkarmaya da başladı”

Sürdürülebilir turizm için sezonun 12 aya yayılması ve otellerin sınıflandırılarak adil bir şekilde vergilendirilmesi çok önemli olduğunun da altını çizen Girgin, her şeye rağmen hizmet kalitesi ve tesis anlamında dünyada tercih edilen önemli bir konumda olduklarını da sözlerine ekledi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum