Görünmez Adam
KONTROL VE BASKIDAN KAÇIŞ HİKÂYESİ
VİZYON TARİHİ: 28 ŞUBAT 2020 PUAN 7.2
YÖNETMEN: Leigh Whannell
OYUNCULAR :Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer
H.G.Wells’in aynı adlı romanından uyarlanan ve ilki 1933 yılında çekilen yeni versiyonu da oldukça başarılı.
Malum teknoloji ve yaşam şartları değiştikçe. İnsanların hayata bakışları da farklılaşıyor ama temel işleyiş pek değişmiyor.
Basit düşünürsek.
Çok parası olan mutlu mudur? Hayır.
Ama az olan, hayattan hep daha çok keyif alan olmuştur. Çünkü hırslar dengesi farklıdır.
Burada filmin içine “bilim ve bilimsel bakış” sokulmaya çalışılmış. Hatta daha ötesini söyleyelim. Uluslar arası güçler hep bir “görünmezlik silahı” ya da yan tasarımlarını, açıkçası onu yaşatacak unsurları yapabilecek denemeleri, yapmaktan öte istemiştir. Düşünsenize BBG gibi programlar, “Biri Bizi Gözetliyor” halleri, sinemaya uyarlanan “TrumanShow” vs. Bunlar insan ve insan doğasına hükmetme üzerine kuruluyor.
Kaldı ki eğer partneriniz, ruhsal sorunları olup siz güçlü olan tarafsanız, peki bundan kurtulmak kolay olacak mıdır?
Cevap, çok açık.
Elbette hayır.
Dışarıdan bakıldığında herhangi bir olayda bile eğer zihnimizden atmamışsak ona tamamen “bitti” diyemiyorsak. Sürekli yaşar. Ya atsak bile birde görünmez ise.
Bu filmi izlerken, başlar başlamaz bana 1991 yılına ait “Yatağımda ki Düşman” filmini çağrıştırdı. Takıntılı ilişkinin, semptomatik sonuçları olur. Günümüz teknolojisi ile birleştiren, ileri seviye olmasa da akıl oyunları ile harmanlanmış, başarılı bir film.
Bilim insanı bile olsa sağlıklı olan en uygun olandır.
Bu yüzden de bir bilim insanı, olguyu ispat etmek durumundadır. “GÖRÜNMEZ ADAM” filminde ise mağdur ispat edebilmek, durumunda.
Gelelim konuya:
Cecillia Kass sıradan bir mimardır. Bir bilim insanı ile ilişkisi vardır fakat bu ilişkisinde fiziksel ve duygusal şiddet görmektedir. Tek dostu kardeşi Emily’dir. Ama etrafı hep örtülüdür. Akıl sağlığını yitirmemek için ispat gerekmektedir.
EMEL SEÇEN
FACEBOOK YORUMLAR