"Gezegenimizi birlikte kurtaralım, DÜNYA İÇİN BİR ŞEY YAP!"

isimli kitabını , “Ana Dergisi’nin sahibi değerli meslektaşımız Şaheste Günday hanımefendinin Ekim 2016 yılında düzenlediği etkinlikte imzalamıştı hocamız.

28 Aralık 2020 - 21:40

“TOPRAK KOKUSUNU YAŞAMANIZI DİLERİM.
DOĞAYI SEVMEYEN, YAŞAMIYOR DEMEKTİR.
DOĞAYI ANLAMAK İÇİN ONUN DİLİNİ ÖĞRENMELİYİZ.
İNSAN DOĞAYA NE YAPARSA KENDİNE YAPAR.
DOĞA İNSANSIZ OLABİLİR AMA İNSAN DOĞASIZ YAŞAYAMAZ.
DOĞAYI KORUMAK, HER İNSANOĞLUNUN HEM HAKKI HEM DE ÖDEVİ OLMALIDIR.
HİÇBİRİMİZ, HEPİMİZ KADAR GÜÇLÜ DEĞİLİZ…”
Prof.Dr. ORHAN KURAL
***
“Gezegenimizi birlikte kurtaralım, DÜNYA İÇİN BİR ŞEY YAP!”
isimli kitabını , “Ana Dergisi’nin sahibi değerli meslektaşımız Şaheste Günday hanımefendinin Ekim 2016 yılında düzenlediği etkinlikte imzalamıştı hocamız.
Prof.Dr. Kural kitabının İçinde yer alan bir kartta;
“Henüz ekolojik düzenini kaybetmemiş bir coğrafyada uyanmamız dileğiyle”, temennisinde bulunuyor.
***
Üstat, kitabının ilk sayfasında:
“İnsanın ayak izleri…
Çevre sorunlarının yüzde 90’nında insan suçlu, çevre sorunları ise sınır tanımıyor. Zekanın yanlış türde evrimleştirilmesi belki de adım adım dünyanın sonunu getiriyor. Lütfen bahane bulmayın ve bu kitaptakileri uygulamaya çalışın” diyor.
***
Prof. Dr. Orhan Kural 1950 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.  Gezgin ve aktivist olarak tanınan Prof.Dr. Kural, Orta öğrenimini Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamladıktan sonra, 1968-1969 yılında girdiği İTÜ Maden Fakültesinden 1972 Haziran döneminde "maden mühendisi" olarak mezun oldu. Aynı yıl Eylül ayında lisansüstü öğrenimine Henry Krumb bursu kazanarak New York Columbia Üniversitesi'nde başladı.
1973 Mayıs ayında Maden Yüksek Mühendisi unvanını alıp, İTÜ Maden Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1981 yılında Federal Almanya Hükümeti’nin DAAD bursunu kazanarak 14 ay süre ile Aachen Teknik Üniversitesi'nde briketleme konusunda araştırmalar yaptı.
1982 Kasım ayında Venezuela Hükümeti’nin davetlisi olarak Maracaibo Kentinde kömür teknolojisi seminerine katıldı. Kömürün teknolojisi, hava kirliliği ve briketleme üzerine değişik dillerde 50 civarında makalesi bulunuyor. Kömürün briketlemesinde ekonomik olup ve sağlığa zararlı olmayan bazı katkı maddelerini geliştirdi.

Bu katkı maddeleri Türkiye ve Türkiye dışında geniş bir uygulama alanı buldu. Yüze yakın ülkede ve Türkiye'de çok sayıda konferans ve seminer verdi. Konuşmacı ve yönetici olarak birçok eğitim programlarına ve panellere katıldı. Kömür konulu, 3 adet Türkçe ve bir adet İngilizce kitabın editörlüğünü yaptı. İngilizce hazırlanan Coal (kömür) isimli esere 22 devlet başkanı önsöz yazdı. Bu özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına girdi.
Ayrıca, biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş 4 adet araştırma projesi yürütücülüğü ve değişik danışmanlık görevleri bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesi'nde bir sömestr İngilizce olarak “İstatistik” dersini verdi. En son İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde bölüm başkanı olarak görev yaptı.

120 farklı havayolu ile 1003 uçuş yaparak ziyaret ettiği 234 ülkenin bazılarını anlattığı 15 adet gezi kitabı bulunmaktadır. Orhan Kural bu gezileri sırasında altmışa yakın ülkenin televizyon ve yazılı basınına konu oldu.
Ayrıca kendi yaşam öyküsünü anlattığı "Bu Kitap Başka" adlı bir anı kitabının sahibidir. Kendi dallarında isim yapmış 50 günümüz yazarının anılarının yer aldığı "Sefername I ve Sefername II ve Seferi" adlı eserlerin editörlüğünü yaptı.

Bazı film ve dizilerde rol aldı. "Akla Ziyan İşler" adlı tiyatroda oynadı. Serap Yenici ile "Dünya İçin Bir Şey Yap" adlı müzikli gösteride oynadı. Yaşamı "Don Kişot - Orhan Kişot" müzikali olarak sahnelendi. Ayrıca bir "Matematik" kitabının yazarıdır. Çevre duyarlı şiirleri bir antoloji kitabında topladı. Çok sayıda kanalda televizyon ve radyo programı hazırlayıp sundu.
Prof.Dr. Orhan KURAL'a birçok değerimize olduğu gibi,
Gazetemiz İstanbulflaş 2016 Onur Ödülü takdim edildi. 
Türkiye Gezginler Derneği'nin ve "Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği" kurucu başkanıdır. Benin Cumhuriyet'inin 12 yıldır fahri konsolosu ve Vanuatu'nun Fahri Konsolos Yardımcısı'dır. Bir dünya rekoru olan 81 ilimizde 205 ilçemizde ve 64 ülkede 5000'ne yakın "Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele" başlıklı konferans veren Orhan Kural 23 Aralık 2020'de İstanbul'da COVID-19 tedavisi gördüğü hastanede 70 yaşında vefat etti. Prof. Dr. Kural, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

Değerli hocamız Prof.Dr. Orhan Kural’a Allah’tan rahmet diliyorum, ışıklar içinde uyusun.
Mehmet ÜNLÜ
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum