Gençlikten sonra ihtiyarlıktan önce

Milenyumun başlarında, beş kadın köylerinde izledikleri tiyatro oyununu izler ve kendileri de yapmak isterler.

Gençlikten sonra ihtiyarlıktan önce
07 Kasım 2019 - 21:59 - Güncelleme: 08 Kasım 2019 - 13:30

KRALİÇE LEAR

GENÇLİKTEN SONRA KOCALIKTAN ÖNCE

 

7.2

Yönetmenliğini Pelin Esmer'in yaptığı ve 15 Kasım 2019 tarihinde vizyonda olacak 'Kraliçe Lear' adlı film, 26. Adana Uluslararası Film Festivalinde, Yılmaz Güney ve bu yıl verilen Cüneyt Cebenoyan En Iyi Film ve En Iyi Müzik kategorisinde ödüle layık görüldü.

Torosların eteklerinde,  cinsiyet farkı ile yaşadıklarından başlayarak, toplumsal meselelere bakış açısı ile herkesi düşündürecek,  hüzünlendirecek bir film.

Milenyumun başlarında,  beş kadın köylerinde izledikleri tiyatro oyununu izler ve kendileri de yapmak isterler. Oyuncu kadrosunda, katılımcı olarak adları geçen beş yürekli Anadolu kadını ve bu çağda Nâzım 'ın dediği gibi " sofradaki yeri, öküzümüzden sonra gelen ", çilekeş Anadolu kadınına hayat vermiyor, kendilerini oynuyorlar.

BEHIYE YANIK,  CENNET GÜNEŞ ÜMMÜ KURT, FATMA FATİH ZEYNEP FATİH. Ve onlarla beraber Hüseyin Arslankoyu.

Sadece Toroslar, Mersin 'in Arslankoyu ve onların oyunlarını sergilemek için dolaştıkları ama en başta bürokrasi, sonra yol ve kendi deyimleri ile alın yazılarının olgusu.

 

" Allah, arsızlığı insana vermiş. Gözyaşı akarken bile gülümseyebiliyor" diyor, balkonunda içini dökerken Zeynep. Ve tek hayali bir evi olması.

Aslında tüm çıplaklığı ile insanın insana, insanın hayata bakışı ve hayattan alınanlardan çok verilenler...

Pelin Esmer'in Oyun Belgeseli sonrası aynı kadroyu bu kez Shakespear'in, Kral Lear'in dan sıyırıp çoğu kişinin bilmediği Torosların eteklerinde keçilerin gezdiği, yolun ve suyun olmadığı.

" Köylü milletin efendisidir." Sözünü görünce,  'böyle efendilik olmaz', ' bu yapılmamış yoldan geçemeyip ölürsek bu kader değildir. ' diyerek, haklarını da arayan kadının,  cinsiyet kimliği yanı sıra 'insan olma ve İnsan kalma' hikayesi de.

 

Bu çağda bile bu yoksulluğu, yer yer çaresizliği görmek hüzünlendiriyor fakat böylesi filmler ile 'bizde varız,  bizde bu toprağın insanıyız, bizde kadınız ' diyen, güçlü kadınlarımız ve insanımıza eksiklerini gören erk sahipleri yardımcı olurlar.

En azından yolları yapılır.

HABER: EMEL SEÇEN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum