"FAŞİZMİN YENİ YÜZLERİ" KİTABI RAFLARDA

Soykırım ve faşizm tarihçisi Enzo Traverso’nun söyleşi formatındaki kitabı Faşizmin Yeni Yüzleri, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Régis Meyran’ın gerçekleştirdiği söyleşide Traverso modern çağda faşizmin nasıl yeniden şekillendiğine ve yeni biçimlerde ortaya çıktığına değiniyor.

"FAŞİZMİN YENİ YÜZLERİ" KİTABI RAFLARDA
21 Kasım 2024 - 18:08

Klasik faşizmin uğradığı dönüşümü analiz eden tarihçi, birçok farklı ülkeden örnekler vererek göçmen karşıtlığı, popülizm, otoriterleşme gibi siyasi akımların geleneksel faşizmden farklı ancak onunla bağlantılı yeni bir tür oluşturduğunu vurguluyor. 

Faşizmin Yeni Yüzleri,
 faşizmin yalnızca tarihsel bir olgu olmadığını, aynı zamanda günümüz toplumlarını etkileyen bir tehdit olduğunu gözler önüne seriyor.

Ayrıntı YayınlarıEnzo Traverso’nun Savaş Alanı Olarak Tarih; Yahudi Modernitesinin Sonu; Devrim: Bir Entelektüel Tarih ve Modern Barbarlığın Eleştirisi: Faşizm, Antisemitizm ve Tarihin Kullanımı Üzerine Makaleler adlı çalışmalarının ardından Faşizmin Yeni Yüzleri adlı kitabını da okurlarla buluşturdu. İnceleme dizisinde yerini alan kitabı Fransızcadan dilimize Kadir Filiz çevirdi.

Yirminci yüzyılın soykırımlar, savaşlar ve sömürgecilikle dolu tarihinden sonra düşmanlıkların yeni kılıflara büründüğü, ideolojilerin artık eski anlamlarını yitirdiği, kısacası hemen her şeyin kabına sığmadığı ve aynı zamanda kabuk değiştirdiği bir yüzyıldayız.

Kaynayan bu kazanda, geçen yüzyıldaki gelişmeleri, akımları tanımlamak için kullanılan kavramlar da buharlaşıyor. Soykırım ve faşizm tarihçisi Enzo Traverso, tam da bu bağlamda, Avrupa’da her geçen gün kendisini daha da gösteren ve dünyanın başka yerlerinde ise farklı şekillerde beliren yeni sağ hareketleri merceğine alıyor.

Avrupa içinde bile birçok farklılık gösteren mezkûr hareketlerin “faşizm” ile açıklanamayacağını iddia eden Traverso, bu hareketlerin yarattığı heterojen ve karma duruma dikkat çekerek “post-faşizm” kavramını öneriyor. Bu hareketlerin nevi şahsına münhasır unsurlarına, kendilerini geçmiş faşist ideolojilerden nasıl ayırdıklarına dikkat çeken Traverso, günümüz dünyasını etkileyen yabancı düşmanlığının yanında İslamofobi, antisemitizm gibi birçok meseleyi de tartışmanın merkezine alıyor.

Elinizdeki kitabın Fransızca yayımlandığı tarihten bugüne kadar geçen sürede aşırı sağ hareketlerin Avrupa siyasetinin kalbine yerleşmesi ve adından daha fazla söz ettirmesi, Enzo Traverso’nun analiz ve tespitlerinde ne kadar keskin ve hassas olduğunu gözler önüne serdi.

Röportaj formatında hazırlanmış bu eser, akıcı üslubu ve analitik tartışmalarıyla bugünün dünyasına dair en net fotoğraflardan biri. Haliyle, daha da büyüyecek gibi görünen aşırı sağın yarattığı birçok sorunu ve ilgili kavramları anlamamıza yardımcı olacak derinliğe ve güncelliğe sahip. Kitap Türkiye’yi doğrudan mesele edinmese bile, bir ayna olarak tutulduğunda, Türkiye’deki tabloyu da hakkıyla gösterecek parlaklıkta bir perspektife sahip.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum