Ersoy "Üsküdar Belediyesi ayrımcılık yapmaktadır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Üsküdar Belediyesinin Ramazan ayı boyunca Nevmekan Sahil ’deki cafe ve restoran kısmının ramazan ayı boyunca kapatılmasını meclis gündemine taşıdı.

Ersoy "Üsküdar Belediyesi ayrımcılık yapmaktadır!
04 Nisan 2022 - 22:46
Ersoy, Üsküdar Belediyesi tarafından, 2018 yılı itibariyle Üsküdar'ın eski evlendirme dairesi binasında kurulan Nevmekan Sahil’in  cafe ve restoran kısmının Ramazanda kapatılmasının laik ve hukuk devletine aykırı olduğunu dile getirerek belediyenin suç işlediğini söyledi.

Üsküdar Belediyesi, hizmetlerini Ramazan ayına belirleyemez!
Daha önce Belediyenin, yapmış olduğu bu hizmeti “"Öğrencilerimiz müze, sergi salonu, restoran gibi kısımlardan da istifade edebiliyor" başlığı ile kamuoyuna duyurduğunu söyleyen Ersoy, “ancak bugün gelinen noktada Ramazan ayı vesilesiyle cafe ve restoran kısmı hizmete kapatılarak sadece kütüphane açık tutulmaktadır. Bu da belediyenin halkçı bir bakış açısı yerine, dini esaslara göre hizmet veren bir belediyecilik anlayışına sahip olduğunun göstergesidir” ifadesini kullandı.

Belediye oruç tutmayanlara kapılarını kapatmıştır!
Son olarak Ersoy” özellikle öğrencilerin yararlandığı cafe ve restoran kısmının Ramazan ayı boyunca kapatılması ayrımcılık olup oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşların belediye tarafından ayrıma tabi tutulmasıdır.  Cafe ve restoran kısmının açık tutulup isteyen öğrencinin o alanları kullanması gerekirken belediye “zorlama” yoluyla oruç tutmaya sevk etmiş ya da tutmayanlara kapılarını kapatmıştır” dedi.

Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlanması istemi ile şu soruları yöneltti;

1.         Üsküdar Belediyesi tarafından, Nevmekanın cafe ve restoran kısmını Ramazan ayı boyunca kapatması belediye hizmetlerinde ayrımcı bir tutum sergilediğinin göstergesi değil midir?
2.         Cumhurbaşkanı Yardımcı olarak, Üsküdar Belediyesi’nin bu ayrımcı politikasından derhal vazgeçmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?
3.         Belediye tarafından, Ramazan’da oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlar bu uygulama ile cezalandırılmıyor mu?
4.         Belediye, Ramazan ayı öncesi cafe restoran hizmeti ile beraber 24 saat açık politikasını, Ramazan ayı boyunca da oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlara vermek zorunda değil midir?
5.         Belediyenin yaptığı bu uygulama, oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlara “oruç tutma” zorunluğunu dayatılması ile “oruç tutmayan” kişilerin cezalandırılması anlamına gelmiyor mu?
6.         Üsküdar Belediyesi, halka hizmetlerini Ramazan ayına göre mi vermektedir?
7.         Belediyenin yaptığı bu uygulama, laik- hukuk devleti çerçevesinde insan hakları, inanç özgürlüğü, yaşam biçimine müdahale değil midir?
8.         Belediyenin bu yaptığı uygulama, sosyal yaşantının dini esaslara göre düzenlenmesi değil midir?


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 04.04.2022
                                                                                      Oya ERSOY
                                                                                    İstanbul Milletvekili




Üsküdar Belediyesi tarafından, 2018 yılı itibariyle Üsküdar'ın eski evlendirme dairesi binasında kurulan Nevmekan Sahil hem cafe hem de kütüphane olarak hizmet vermektedir. Belediye, yapmış olduğu bu hizmeti “"Öğrencilerimiz müze, sergi salonu, restoran gibi kısımlardan da istifade edebiliyor" başlığı ile kamuoyuna duyurmuştu ancak bugün gelinen noktada Ramazan ayı vesilesiyle cafe ve restoran kısmı hizmete kapatılarak sadece kütüphane açık tutulmaktadır.
Belediye tarafından, bu tesislerin "millet kıraathanesi" konseptiyle hayata geçirildiği ve normal şartlarda 24 saat hizmet verdiğini vurgulanmıştır. Yetkililer, günde yaklaşık 2 bin kişinin bu kütüphanelerden istifade ettiğini söyleyerek bu kütüphanelerde sınavlara hazırlanarak üniversitelere yerleşen çok sayıda öğrencinin olduğunu, üniversite öğrencilerinin de vize ve final dönemlerinde bu tesislerden yararlandığını söylemişlerdir.
Özellikle öğrencilerin yararlandığı cafe ve restoran kısmının Ramazan ayı boyunca kapatılması ayrımcılık olup oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşların belediye tarafından ayrıma tabi tutulmasıdır. Cafe ve restoran kısmının açık tutulup isteyen öğrencinin o alanları kullanması gerekirken belediye “zorlama” yoluyla oruç tutmaya sevk etmiş yada tutmayanlara kapılarını kapatmıştır.
Bu bağlamada;
  1. Üsküdar Belediyesi tarafından, Nevmekanın cafe ve restoran kısmını Ramazan ayı boyunca kapatması belediye hizmetlerinde ayrımcı bir tutum sergilediğinin göstergesi değil midir?
  2. Cumhurbaşkanı Yardımcı olarak, Üsküdar Belediyesi’nin bu ayrımcı politikasından derhal vazgeçmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?
  3. Belediye tarafından, Ramazan’da oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlar bu uygulama ile cezalandırılmıyor mu?
  4. Belediye, Ramazan ayı öncesi cafe restoran hizmeti ile beraber 24 saat açık politikasını, Ramazan ayı boyunca da oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlara vermek zorunda değil midir?
  5. Belediyenin yaptığı bu uygulama, oruç tutmayan öğrenci ve yurttaşlara “oruç tutma” zorunluğunu dayatılması ile “oruç tutmayan” kişilerin cezalandırılması anlamına gelmiyor mu?
  6. Üsküdar Belediyesi, halka hizmetlerini Ramazan ayına göre mi vermektedir?
  7. Belediyenin yaptığı bu uygulama, laik- hukuk devleti çerçevesinde insan hakları, inanç özgürlüğü, yaşam biçimine müdahale değil midir?
  8. Belediyenin bu yaptığı uygulama, sosyal yaşantının dini esaslara göre düzenlenmesi değil midir? 

 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum