EO EEEEO!

Rock'ın Kralı Sinemalarda

EO EEEEO!
01 Kasım 2018 - 17:06 - Güncelleme: 02 Kasım 2018 - 22:22

Hangi film olursa olsun, başarı ya da başarısızlığı ile iz bırakır. Ancak bazı filmler, vizyona girişleri ile salonlarda izleyici gelmeden seslerini duyurur.

Şu anda orta yaşı devirmiş, bir kuşağın idolü olan “QUEEN” müzik grubunu QUEEN yapan, nevi şahsına münhasır karakteri ile FREDDIE MERCURY ‘yi izlemeye hazırlanıyor, birçok hayranı ve filmin meraklısı.

İki saati geçen sürede Bohemian Rhapsody, beklenileni karşılar nitelikte.

Queen grubunun doğuşu, ilk ve sonuna kadar seveceği kadın, en yakın görünüp hainlikler peşinde ki yardımcılardan; böylesi şaşalı bir dünyanın gizli kalmış yönleri ile perdeyi aralıyor.

Freddie( Rami Malek, Emmy ödüllü Mr.Robot)  “Beni en iyi tanıyan insan” dediği ve karşı cins olarak, evlendiği tek ve onu asla yalnız bırakmayan hem dost, hem kadın olarak performansı başarılı.

Aslında bir sanatçıyı ortaya çıkaran ilk başta kendi varoluşunu kabul etmektir. Yani kendinde olanı görüp, bunu açığa çıkarıp paylaşmak.  Kendini bilen Freddie, bu kadın sayesinde de biraz gelişir ancak bu sahne hayatının tozunu alanların bazen yanında ister istemez, menajer (yardımcı) rolünde gerçek dışı kişilerde yer alabilir. İşte burada onun zirveye mi? Yoksa dibe mi vuracağına bilet keserler.

Asıl kişinin ruhu bile duymaz. Sonra ekranlara çıkıp onu en iyi tanıyan kişi olarak yorumda bulunurlar. Bu açılardan da güzel işlenmiş. Filmin finaline doğru Fredy Mercure’nin cevabı çok güzeldir.

“Ne zaman kokuştuğunu anlarsın biliyor musun? Seni yiyip bitirenleri fark ettiğinde…”

 

Freddie Mercury'nin hala Brian May‘in( Queen grubunun Gitaristi) kalbinde özel bir yer tutması şaşırtıcı değil.

 

“Freddie  ile çok fazla anımız var,” diye merakla hatırlıyor.

 “Ben onun gözlerindeki gülümseme ve ışıltıyı hatırlıyorum. Tamamen uygunsuz bir şey söylerdi, ama komik ve kibardı, kalbinde hiçbir kötülük yoktu. Yine de oldukça hızlı bir tavrı vardı, tepki gösterirdi ama bunun altında çok utangaçtı ve eğer bir çatışma varsa, onunla ilgilenip çözerdi. Freddy'nin sahip olduğu büyük sıcaklığı ve hiçbir şey için zaman kaybetmeyişini hatırlıyorum. Her zaman odaklanmıştı ve bir durumdan nasıl çıkmak istediğini bilirdi. Ve bu, belirli bir durumda herkesi memnun etmeye çalışmaktan ziyade öğrenmek için iyi bir ders. ”

 

BBC de PLAYBACK ÇIKMA ZORUNLULUĞU VE “ BOHEMIAN RAPSODY’in DOĞUŞU

“Bohemian Rhapsody”  nasıl ortaya çıktı? Filmde buna da şahit oluyoruz ”

Özellikle şarkı doğarken grup üyelerinin Freddie’nin yaratımı karşısında:

 

-Kim bu Galileo?

-Ne bu Bilmillah?

 

Soruları ve onlara inanmayan müzik yapımcısının karşısında Freddie’nin : “ Kim ne anlamak istiyorsa onu anlasın” cevabı müthiş.

 

QUEEN grubun 1974'te BBC-TV’nin efsanevi programı Top of the Pops’da  ilk kez görünüşü de nemli bir sahne.  Çünkü bu program sayesinde grup ilk defa,  Freddie’nin inanılmaz destekleyici performansı ve extra dar kıyafetiyle tüm dünyanın gözlerinin önünde yer alacaktır.

 

“Başka bir grup son dakikada iptal edildi ve biz de aniden içeri girdik” diyor May. “Ama bizim için çok garipti çünkü BBC politikası o zaman kimsenin canlı söylemeyeceği ve playback yapacağı şeklindeydi . Biz bu konuda hiç rahat hissetmedik çünkü biz canlı bir gruptuk. Ama bu bizim “Bohemian Rhapsody” için video yapmaya karar vermemizi sağladı, çünkü sahnede durup taklit yaparken komik gözükeceğimizi biliyorduk. Şarkı bir numaraya yükseldi ve altı hafta boyunca orada kaldı, Top of the Pops’da da altı hafta boyunca video yayınlandı. Dünyanın her yerine ulaşacağını ve aynı etkiye sebep olacağını bilmiyorduk. Avustralya'da örneğin, pek bir iz bırakmamış olmamıza rağmen, muazzamdı. Bu video bizi gerçekten yıldızlara dönüştürdü. ”

 

İYİ DÜŞÜNÜŞ, İYİ SÖZ, İYİ EYLEM

 

Kendisinin hayatı boyunca doğru dürüst bir işte çalışıp, güzel şeyler yapması için ve her fırsat bulduğunda “ İyi düşünüş, iyi söz, iyi eylem” sözlerini tekrarlayan babasına :

 

“Sen bunun bir faydasını gördün mü? Baba!” diye eleştiren Freddie, sonunda dünyaya muhteşem bir iz birakır. Elbette bu izleyiciyi final sahnesinde ki aile ortamı ve sahne performansı ile karşılayacak.

 

Film, Queen’in  ikonik canlı performansı Live Aid ile başlar ve sona erer.

 

Live Aid, 1980'lerin en önemli kültürel etkinliklerinden biriydi ve 13 Eylül 1985'te Londra'daki Wembley Stadyumu ve Philadelphia'daki John F Kennedy Stadyumu olmak üzere iki aşamalı bir konser serisi ile dünyanın en büyük süper starlarını bir araya getirdi.

 Geldof ve Midge Ure tarafından organize edilmiş, Etiyopya'daki kıtlıktan etkilenenler için fon toplamak amacıyla, tüm dünyadaki en büyük uydu bağlantılarından ve TV yayınlarından biri olarak dünya çapında 150 ülkede toplam 1,9 milyar kişi tarafından izlendi.

 

Karıştığı hayatın bir anlamda Bohem yönü, diğer yandan insane ve sanatçı yönleri ile Freddie Mercury filmin bazı noktalarında hayatta ki felsefi duruşunu da sergiliyor.

 

Bunlar nedir dersek?

Film başlar başlamaz, havalanında çalışan ancak tesadüflar neticesinde kendine inancı ile kendi kendinin yolunu açan, bir yandan da çok sevdiği kadın için bir müddet kendi varoluşu gerçeğini yadsıyıp bastırmaya çalışan, türlü oyunlara rağmen grubunu satmayan sadece yaşadığı yalnızlık ve hiçbir dostunun olmayışı nedeni ile acaba sadece solo mu söylemeliyim kaygısı ile yanılan ve bir yanda da AIDS olduğunu öğrenip son iyiliği yapabilme kayıgısını güden bir insan hayatını izliyoruz. Özünde iyi, vefalı, sadık.

 

Müzik çalışmasına geç kaldığında grup üyelerinin neredesin sorusuna ?

 

-Ben Alman tren istasyonun kondöktör değilim, SANATÇIYIM, diyor.

 

Bir partide, elinde deste deste paraları dağıtarak

 

-Para ile mutluluk olmaz ama para dağıtarak mutluluk verilebilir, der.

 

Ve ona inanmayan müzik yapımcısına ağzının payını verecek kadar cesur, onun bir gün yanıldığını ispat edecek kadar geleceği gören , kendine ve ekibine güvenendir.

 

“Biz görülmeyen, yok sayılanların müziğini yapıyoruz.”

 

2 KASIM 2018 tarihinde vizyona girecek olan  Bohemian Rhapsody, Queen grubuna, müziklerine, klişelere meydan okuyan ve kuralları yıkarak dünyanın en efsanevi sanatçılarından biri haline gelen ikonik solistlerine bir saygı duruşu niteliğinde.

 

Yönetmen: Bryan Singer                            

Senaryo: Anthony McCarten     

Oyuncu Kadrosu: Rami Malek, Lucy Boynton, Aaron McCusker

HABER: Emel Seçen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum