Entelektüeller, Marmaray’ın Üsküdar binasına dikkat çektiler

Yerel seçimlerin ardından başlayan yeni döneminde Üsküdar’ı “ Kültürün kalbi” yapmayı hedefleyen Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu amaçla sanatçılar, yazarlar, müzisyenler, şair ve geleneksel el sanatı ustaları ile bir araya geldi

Entelektüeller, Marmaray’ın Üsküdar binasına dikkat çektiler
30 Mayıs 2014 - 08:14

Yerel seçimlerin ardından başlayan yeni döneminde Üsküdar’ı “ Kültürün kalbi” yapmayı hedefleyen Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sanatçılar, yazarlar, düşünürler, müzisyenler, şairler ve geleneksel el sanatı ustaları ile akşam yemeğinde bir araya gelerek, yapılması gerekenler noktasında fikir teatisinde bulunmak üzere gerekli işbirliği sürecinin ilk adımını attı.

Üsküdar Belediyesi, çoğunluğu Üsküdar’da oturmakta olan “entelektüel” camia ile bir araya geldi. Üsküdar’da kültür ve sanata ilişkin olarak yapılabilecekleri ortaya çıkarmak üzere “ilk buluşma” niteliğini taşıyan “ Kültürün Kalbi Üsküdar” isimli etkinlikte, taraflar 27 Mayıs Salı akşamı, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldiler. Etkinlikte dikkat çeken bir husus da, kürsüde söz alan bazı konuşmacıların, Üsküdar’a ilişkin yapılması gerekenler noktasındaki ifadelerinin betonlaşmanın önlenmesi ve özellikle Marmaray’ın Üsküdar’da bulunan binasının çirkinliği ve bunun ilçenin tarihi dokusuna yakışmadığı, dolayısıyla düzeltilmesi noktasında olması ise dikkat çekti.

Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler’in de katıldığı etkinlikte hazır bulunanlar arasında Divan edebiyatı araştırmacısı- yazar Prof. Dr. İskender Pala, kanun sanatçısı Göksel Baktagir, ebru ustası Hikmet Barutçugil, gazeteci- şair-yazar Beşir Ayvazoğlu, bestekâr Amir Ateş, TSM sanatçısı Melihat Gülses, yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, tarihçi – yazar Erhan Afyoncu, çeşitli üniversitelerin rektörleri de vardı.

Hilmi Türkmen: Sizler, bizlerin yol göstericisi ve rehberisiniz

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yaptığı selamlama konuşmasında, sözlerine “ davetlerine icabet etmelerinden ötürü konuklarına teşekkür ederek başladı. Söz konusu etkinliklerinin Soma’da yaşanan maden kazası dolayısıyla ertelendiğini hatırlatan Başkan Hilmi Türkmen, faciada yaşamlarını yitiren madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine de sabırlar diledi.

 

Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ İlkini gerçekleştirdiğimiz bu istişare toplantılarını belirli periyotlar ile bundan sonra da devam ettirmek istediğimizi belirtmek isterim. Bu toplantının amacı, ‘ kültür, sanat ve eğim alanında Üsküdar’da neler yapılmalı?’ sorusuna cevap aramaktır. Sizlerin görüşlerini, önerilerini değerlendirmektir. Üsküdar ve ülkemiz adına kalıcı ve etkili bir hizmet nasıl gerçekleştirebileceğimiz sorusuna cevap aramaktır.”

İlim adamlarına riayet edilerek yapılan çalışmalar…

“ Allah nasip etti, Üsküdar’a hizmet etmek ile görevlendirildik. Şüphesiz Üsküdar, yapılanların fiziki sınırlarını aşacağı hizmetlerin yapılması gereken bir ilçedir. Kendi sınırlarının ötesinde çok değişik bölgelere etki edebilecek bir şehirdir Üsküdar… Sizlerden Üsküdar’a dair pek çok şey öğrenmek gayretindeyim. Sizler ilim adamı olarak, sanatkâr olarak, yazar olarak bizlerin yol göstericisi ve rehberisiniz. Şüphesiz ilmi esaslar dahilinde ilim adamlarına riayete dilerek yapılan çalışmalar bugüne ve yarına bir imza, bir eser ve bir iz bırakacaktır. Hepimiz sadece bugün yaptıklarımızla, yaşadığımız zaman diliminde değerlendirilecek değiliz. Bilakis yarınlara da bizi taşıyacak olan bugünkü faaliyetlerimizdir. Ahiret hayatımızda da karşımıza çıkacak olan bu çalışmalar olacaktır. Bu nedenle biz sizlerin fikirlerinize hayatiyet kazandırmak istiyoruz. İlmi birikimleriniz ile imkânlarımızı birleştirmek, insanımıza hizmet etmek istiyoruz.”

En önemlisi kültürel belediyeciliktir

“ Sayın Başbakan’ımız Yerel Yönetimler Seçim Beyannamesi’nde 5 temel konuya öncelik verdi. Kültürel belediyecilik ise bu konuların en önemlisi oldu. Bu açıdan da oldukça şanslı bir dönemi yamakta olduğumuzu ifade etmek isterim. Dünya’da da, ülkemizde de klasik belediyecilik anlayışı hâkimdir. O da şehrin temizlik, yol, su, iletişim, imar ve benzeri alt ve üst yapı çalışmalarından ibaret görülmesidir. Şüphesiz bu tanımlama ve algılamada bir haklılık payı bulunmaktadır ancak bizce bu tanımlama eksiktir ve yetersizdir. Sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetleri de yaşadığımız zaman diliminde modern belediyeciliğin en önemli çalışma alanlarından biridir.”

Başbakan’ımızın Üsküdarlı olması, faaliyetlerimiz açısından büyük imkân

“Sayın Başbakan’ımızın ortaya koyduğu temel hususlar, bu açıdan çağdaş bir ihtiyacın ve anlayışın esaslarını belirlemektedir. Geleneksel değerlerimize ve kültürümüze önem veren, teşvik eden ve bizleri yönlendiren Başbakan’ımızın Üsküdarlı olması, Üsküdar’daki faaliyetlerimiz açısından büyük önem ve imkân oluşturmaktadır. Ortaya kalıcı, etkili, büyük projeler koymamız durumunda, her yerden daha çok bunları gerçekleştirmek imkânına sahip bir beldede ve şehirdeyiz.”

Sadece alt ya da üst yapı yapmak yeterli değil

“ Biz, birçok faaliyet yapıyoruz. Bunlar arasında alt ve üst yapı çalışmaları en büyük meşguliyet ve bütçe giderlerini oluşturmaktadır. Bu çalışmalar insanların günlük yaşama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ama kalıcılıkları sınırlı faaliyetlerdir. Dünden bugüne baktığınızda, nice yollar yapılmış, kanallar açılmıştır ama hepsi geçici olmuştur. Kalıcı olanı ise, milletimizin gönül dünyasına, ruh hafızasına, kişilik inşasına ve imarına katkıda bulunan eğitim, kültür ve sosyal anlamdaki çalışmalar olmuştur. Bu çalışmalarımızı insanımızı imar, geleceğimizi inşa eden faaliyetler olarak görüyoruz.  Bunları ihmal etmek, asırlık birikimlerimize ve geleceğimize sırt dönmek olacaktır. Biz bunu yapamayız, yapmamalıyız. Elbette alt ve üst yapı çalışmaları önemlidir ve gereklidir. Fakat insani ihtiyaçların karşılanması, geleceğin inşası ve nesillerin yetişmesi açısından eksik ve yetersiz olacaktır.”

Üsküdar’ın sesi, rengi ve sözü sizlersiniz!

“ Bizler bu dönemde de Üsküdar’ın tarihine, kimliğine, zenginliğine uygun, ona yaraşır hizmetler üretmenin gayreti içerisinde olacağız. Bu nedenle de siz değerli hocalarımızın görüşleri, önerileri, tenkitleri, fikirleri bizim için büyük önem arz etmektedir. 5 yıl içerisine ortaya koyacağımız kültür, sanat ve eğitim faaliyetlerinin temelini sizlerle birlikte oluşturmak istiyoruz. Bizim elbette bu alanda yaptığımız ve yapmayı planladığımız proje ve faaliyetlerimiz bulunmaktadır… İnşallah sizlerden gelen öneriler, fikirler ışığında bu faaliyet ve projelerimizi değerlendirip tartışıp bir sonraki toplantıda değerlendirmek istiyoruz. İlmenizi isterin ki, Üsküdar’ın rengi, sesi ve sözü sizlersiniz. Üsküdar’ın tarihi hafızası sizlerin rehberliğinde bu güne taşınacak ve yaşanılır bir değere dönüşecektir.”

Kaymakam Mustafa Güler: Hepimizin görevi

Belediye Başkanı Türkmen’in ardından söz alan Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ise, Üsküdar’ın kültürünü kaybetmemek ve gelecek nesillere aktarmak noktasında sanatçıların ve yazarların tarihi bir köprü görevi yapacaklarını belirtti. Kaymakam Güler, “ yeni nesilleri bu kültürden istifa ettirmek hepimizin görevidir” dedi.

Entelektüeller, Marmaray’ın Üsküdar binasına dikkat çektiler

Kaymakam Güler’in ardından kürsüye sırasıyla, İSAM Başkanı Mehmet Akif Aydın,  gazeteci- şair- yazar Beşir Ayvazoğlu, araştırmacı- yazar Prof. Dr. İskender Pala, Ümit Meriç davet edildiler. Burada konuşma yapan davetlilerden Ayvazoğlu, betonlaşmanın önüne geçilmesi gerektiğine işaret ederken, Pala ve Meriç’in ortak vurguları, Marmaray binansın ilçenin tarihi dokusuna uygun olmadığı şeklindeydi.

Yapılan kürsü konuşmalarının ardından salonda bulunan misafirlerden söz almak isteyenlere mikrofon uzatıldı. Burada yapılan konuşmalarda söz alan davetliler ise Üsküdar’da nelerin yapılabileceğini ortaya çıkarmaya yönelik bir dizi konferansın yapılması başta olmak üzere çeşitli öneriler dile getirdiler.

Hediyeler takdim edildi

Etkinliğe katılan davetlilere, programın sonunda günün anısına olmak üzere hediyeler takdim edildi.

Haber: Arzu Başlantı               

Habere ait diğer fotoğraflar: 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum